Τετάρτη - 17 Ιανουαρίου 2018
Friday, 28 July 2017 06:02

ΠΟΙΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΜΑΝΤΕΛΗ - 250 ΕΚΑΤΟΜMΥΡΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΑΔΕΙΕΣ!

ΠΟΙΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΜΑΝΤΕΛΗ - 250 ΕΚΑΤΟΜMΥΡΙΑ ΧΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΑΔΕΙΕΣ!

Η δίκη έγινε 20 χρόνια μετά την πράξη-30 χρόνια χαμένα εκατομμύρια..

Γιάννης Ντάσκας

Προσέξτε τις τρεις σημαντικές εξελίξεις της 28ης Ιουλίου 2017, αφού πρώτα υπολογίσετε ότι το 2017 είναι τέσσερα χρόνια μετά το...2013, όπως λέει η απλή αριθμητική.

Υπολογίστε επίσης ότι το 2013 ήταν κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά με υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηταν τότε που ο Υπουργός Κυριάκος μας έλεγε ότι τα Μνημόνια είναι απαραίτητα γιατί η διακυβέρνηση της χώρας γινόταν με όρους διαφθοράς, η οποία και θα παταχθεί με την σωστή λειτουργία των θεσμών, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη.

Τότε,το 2013, η Δικαιοσύνη μετά φρικτή και αδικαιολόγητη ουσιαστικά καθυστέρηση κάθισε στο εδώλιο το δεξί χέρι του Κώστα Σημίτη στα υπουργικά συμβούλια Τάσο Μαντέλη. Η πράξη για την οποία κατηγορήθηκε ήταν του 1997-1998 και οι θεσμοί της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας κατάφεραν να την στείλουν στο εδώλιο μετά 15-16 χρόνια, αντί των 16 ημερών η μηνών.

Πάμε τώρα στις εξελίξεις.

Ο θεσμός της Δικαιοσύνης εξέδωσε μετά τέσσερα χρόνια διαδικασίας απόφαση για τον Τάσο Μαντέλη και τον έκρινε ένοχο γιατί πήρε ένα τεράστιο ποσό (μισό εκατομμύριο μάρκα) μίζα για τη ΖΗΜΕΝΣ κλπ.
Ιδού πως καταγράφηκε "αθώα" το ρεπορτάζ σε ένα συστημικό ΜΜΕ, αυτό του γνωστού Θέμου:

"Σε κάθειρξη οχτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε οπό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος έπειτα από τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν με την απόφασή τους πως το άλλο αδίκημα που αντιμετώπιζε ο κ. Μαντέλης αυτός της δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Μαντέλης κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς οι δικαστές απεφάνθησαν πως τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του πρώην υπουργού Μεταφορών για την επίμαχη σύμβαση. Κατά τη δικαστική ετυμηγορία, τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, κ. Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Τ. Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε στον 72χρονο πρώην υπουργό τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Παράλληλα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του για αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Εκτός από τον πρώην υπουργό καταδικάστηκε και το στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου. Το δικαστήριο του επέβαλλε κάθειρξη 12 ετών. Όπως και στον κ. Μαντέλη έτσι και στον Ηλ. Γεωργίου το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην έφεση και αναγνώριση ελαφρυντικών με αποτέλεσμα και οι δυο είναι ελεύθεροι.

Επίσης, καταδικάστηκε και Αλ. Μαντάς συνεργάτης του Τ. Μαντέλη σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση. Η καταδίκη του αφορά στην πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Του αναγνωρίστηκαν, ωστόσο, τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας "

Τόσο αθώα για τον καλής συμπεριφοράς 72χρονο. Με τα ελαφρυντικά γλίτωσε τα ισόβια, που για ίδιο ποσό είχε φάει για μίζα ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Σοφός ΧΩΡΙΣ ελαφρυντικά, αν και είχε ακόμα καλύτερη συμπεριφορά από τον Μαντέλη, ούτε το είχε ξανακάνει...
Ο θεσμός της Δικαιοσύνης δίκασε μια τόσο απλή υπόθεση σε 20 χρόνια ακριβώς.

Δεύτερη εξέλιξη:

Ο τότε υπουργός και σήμερα εν αναμονή πρωθυπουργός Κυριάκος έδωσε συνέντευξη στον Σκάί του Αλαφούζου.

Και εκεί εξέφρασε την αγανάκτησή του πως τολμά ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η Κυβέρνησή του να αποκαλούν μια δικαστική απόφαση "θεσμικό εμπόδιο", ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργούσε πάντα άψογα.
Ούτε μια τόση δα λεξούλα δεν είχε για σκάνδαλα, διαφθορά και φυσικά για την ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ επιεική απόφαση για τον Μαντέλη, τον Γεωργίου κλπ.

Φυσικά και δεν ρωτήθηκε.

Θυμίζουμε: Ο Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε μια ερώτηση ( την είχαμε δημοσιεύσει ολόκληρη) και εκεί θα δείτε (μεταξύ άλλων περιπτώσεων) κάθειρξη 11 ετών σε εφοριακό αν και ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ οτι δεν πήρε ούτε ευρώ, αλλά κατατέθηκε ότι ζήτησε 10.000. Με την καταδίκη του η "εφοπλιστίνα" είχε κέρδος 1,5 εκατομμυριο ευρώ. Ακόμα φωνάζουν για το στήσιμο, όσοι μπορούν, αλλά μάταια

Άψογη και εδώ απόφαση...

Τρίτη εξέλιξη

Είναι ότι το ΕΣΡ ανακοίνωσε τιμή εκκίνησης των αδειών τηλεοπτικών σταθμών τα 35 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσό που πληρώθηκε για 4 άδειες πέρυσι, τώρα ως τιμή εκκίνησης για επτά άδειες...
Τα συστημικά ΜΜΕ μας έλεγαν ότι οι άδειες αυτές δεν αξίζουν πάνω από 2-3 εκατομμύρια και κακώς είχαν δοθεί αυτά τα ποσά πέρυσι.

Ο πρόεδρος Κυριάκος δεν είπε τίποτα γι αυτά και εσείς καθήστε στον καναπέ και δείτε:

ΘΑ ξαναπάνε στον διαγωνισμό τα "συστημικά" ΜΜΕ αφού μας είπαν ότι πέρυσι την πάτησαν και παρασύρθηκαν στις κλειστές πόρτες;
Και αν ξαναπάνε θα δώσουν πάνω απο 2-3 εκατομμύρια;
Και αν τελικά μαζευτούν από τις άδειες κάποια εκατομμύρια ποιος θα τιμωρηθεί γιατί επί χρόνια χάνονταν αυτά τα ποσά, όταν για μισό εκατομμύριο η ποινή με ελαφρυντικά είναι οκτώ χρόνια και για (μη) 10 χιλιάρικα η ποινή είναι 11 χρόνια;

Υ.Γ.

Το ..φύραμα που λέγεται Μαντέλης δεν είναι όποιο-όποιο και η καλή συμπεριφορά πρέπει να εκτιμηθεί αλλιώς...όταν αποκαλύφθηκαν οι μίζες στην Ελλάδα,μετακόμισε στο Αζερμπαϊτζάν του δικτάτορα Αλίεφ.
Εκεί έχει μεταφερθεί μέγα μέρος της Σημιτικής αυλής και του παλαιού Κοκκαλιστάν, δημιούργημα του Σημίτη.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας, με την Ιντρακόμ, τη Ζήμενς και φυσικά τον διαβόητο από την υπόθεση Τσαλικίδη επιχειρηματία που "δεν ήξερε τίποτα"...
Μάθαμε ποτέ ποιές ήταν οι παρέες του Μαντέλη εκεί;
Μήπως είχε οικονομικές απολαυές και από που;
Μέσω Τραπεζών η εταιρειών και αν ναι ποιών;
Τα βρήκαν αυτά οι δικαστές με την σκανδαλωδώς επιεική απόφαση;

Μια πτυχή του ...φυράματος.

Οταν ήταν υπουργός Μεταφορών πήγε ένας δημοσιογράφος να τον δει με την προτροπή του "περιβάλλοντος".
Ο Μαντέλης μπήκε κατ ευθείαν στο θέμα με το γνωστό ήθος-έθος του Σημιτιστάν και έγινε ο εξής διάλογος:
-Μαθαίνω ότι εσύ έχεις προσωπική γνωριμία με τον Ακριβάκη εκεί στη Βοιωτία. Μου είπαν ότι τον έχεις βοηθήσει κιόλας. Αλήθεια είναι;
-Τον εκτιμά χρόνια ο πατέρας μου και όπου μου ζήτησαν μια βοήθεια φυσικά την πρόσφερα. Πατέρας μου είναι, αλλά δεν είχα και λόγο να πω όχι.
- Φίλε μου θέλω να είμαι ευθύς, όπως και εσύ. Ο Ακριβάκης δεν είναι δικός μας και επομένως...γειά σου!
Ξερός ο δημοσιογράφος, αντίο δουλειά...

Δεν ήξεραν οι δικαστές ...Δεν ρωτούσαν να μάθουν την...καλή συμπεριφορά που αναγνώρισαν;
Η δίκη -καταδίκη αυτή είναι σε πρώτο βαθμό. Δεύτερο βαθμό μην περιμένετε...

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας