Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018
Thursday, 13 July 2017 10:05

Ποτάμι: Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για την οικονομία

Ποτάμι: Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για την οικονομία

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση».

Αίθουσα Σύνταξης

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων για την οικονομία και την ανάπτυξη, επισημαίνει το Ποτάμι, καθώς σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για τη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού, «η γενική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 15,1% το 2009 το οποίο μείωσε σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, την ώρα που η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ανώτατο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. H δημοσιονομική ισορροπία που είχε αρχίσει να αποκαθίσταται το 2014 και διαταράχθηκε ξανά το 2015 αποκαθίσταται ξανά αφού οι Έλληνες χρειάστηκε να φορτωθούν και το κόστος των πειραματισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη. Οι πολίτες πλήρωσαν το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα με πολλά χρόνια θυσιών, υπερφορολόγησης, απώλειας μισθών και συντάξεων».

Επίσης, το Ποτάμι θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει «αποσιωπώντας ότι χωρίς τις αντιμνημονιακές αυταπάτες τους, τις καταστροφικές επιλογές τους το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις συνεχείς καθυστερήσεις τους, η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα».

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι το πρώτο βήμα. Επενδύσεις, παραγωγή και ανάπτυξη παραμένουν το μεγάλο στοίχημα. Και σε αυτούς τους τομείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, από εκείνους που σκέφτονται με όρους κρατισμού της δεκαετίας του ’80» καταλήγει το Ποτάμι.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας