Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018
Wednesday, 26 April 2017 10:59

Σε αναβρασμό το ΠΑΣΟΚ

Σε αναβρασμό το ΠΑΣΟΚ

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη σύγκρουση.

Αίθουσα Σύνταξης

Σε αναβρασμό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ όπου σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις μετά τα τελευταία επεισόδια αμφισβήτησης των επιλογών της Φώφης Γεννηματά.

Η κόντρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη πήρε διαστάσεις. Η Φώφη Γεννηματά ξήλωσε τους διαφωνούντες και ανακοίνωσε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ασκώντας δριμεία κριτική σε όσους υπονομεύουν την προσπάθεια για την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή και με απόφαση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), που θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στο συνέδριο και παράλληλα θα έχει δική της γραμματεία και συντονιστή.

Οι αρμοδιότητες του σημερινού γραμματέα του κόμματος, Στέφανου Ξεκαλάκη περνούν στα «χέρια» του συντονιστή της ΚΟΕΣ, οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και οι Αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε επιτροπή της ΚΟΕΣ.

«Σέβομαι την διαφορετική άποψη και την διαφωνί»α τόνισε και επεσήμανε απευθυνόμενη προς τους διαφωνούντες ότι «χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις οι οποίες χρειάζονται καθαρούς ανθρώπους, καθαρές συνειδήσεις και καθαρές απαντήσεις».

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση σε όλα αυτή τη σύγκρουση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος απουσίαζε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να φανούν οι αντιδράσεις του.

Πάντως οι προσδοκίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι έχει κλείσει οριστικά ο κύκλος της εσωστρέφειας δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από συνεργάτη της για το έκτακτο συνέδριο και για τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε ενιαίο φορέα

Στη σύναντηση που έγινε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης κατόπιν αιτήματος της κυρίας Γεννηματά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει εσωκομματική ηρεμία, καθώς πιστεύει ότι ο Κώστας Σημίτης έχει επιρροή στα στελέχη που διαφώνησαν με την ηγεσία στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,γιατί προέρχονται από τους εκσυγχρονιστές.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν εμπλέκεται σε παρασκηνιακές κινήσεις, συμφώνησε μαζί της για την ανάγκη ενότητας του χώρου και της επισήμανε ότι η κεντροαριστερά και η χώρα έχουν ανάγκη από έναν νέο και ενιαίο φορέα που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όσο δεν γίνεται αυτό μένει ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι πολίτες στρέφονται στη ΝΔ, αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κώστα Σημίτη. 

Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε τον Κώστα Σημίτη για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τον οδικό χάρτη για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα.

- Συνέδριο θέσεων της Συμπαράταξης τον Ιούνιο με διακομματική σύνθεση και χαρακτήρα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ).

- Έκτακτο συνέδριο θέσεων του ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο (όπως θα κάνουν και τα άλλα κόμματα, ώστε όλα να αποφασίσουν για το μέλλον τους και τη συμμετοχή τους ή όχι στον νέο φορέα)

- Ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και εκλογή αρχηγού από τη βάση (μπορεί και να αλλάξει η σειρά)

Το παρασκήνιο πίσω από τη σύγκρουση...


Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η ομάδα Ανδρουλάκη, σε συνεννόηση με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων ήθελε να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ. Με στόχο να αμφισβητήσουν την ηγεσία της, ακόμη και πριν από τις εκλογές.

Αντίθετα, Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης εκτιμούν ότι η κυρία Γεννηματά έχει βολευτεί με τη Συμπαράταξη και έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα την ίδρυση νέου φορέα, στόχο που αποτελεί εντολή του συνεδρίου του 2015.

Αυτή τη στιγμή κανείς δε μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάντως στο πλευρό της την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς χθες εξασφάλισε το «ναι» όλων των βουλευτών στο χρονοδιάγραμμα των τριών συνεδρίων.

Άγνωστος «Χ» ο Βενιζέλος...

Όλων; Πλην ενός. Καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν στο Στρασβούργο. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος απουσίαζε και από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς έχει αποφασίσει να μείνει για ένα διάστημα μακριά από τις εσωκομματικές εξελίξεις. 

Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο πολιτικό σήριαλ ξεκίνησε, διεκδικώντας το ενδιαφέρον των πολιτών. Το αν θα κάνει «γκελ» στο κοινό των ψηφοφόρων, μένει να αποδειχτεί.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας