Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018
Wednesday, 22 March 2017 09:23

Σε γραμμή «Πάρτε όλο το πακέτο ή αφήστε το» το ΔΝΤ

Σε γραμμή «Πάρτε όλο το πακέτο ή αφήστε το» το ΔΝΤ

Μόλις 48 ώρες απομένουν για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) στις Βρυξέλλες καθώς την Πέμπτη το βράδυ ολοκληρώνεται και αυτός ο κύκλος των επαφών με τους Θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση.

Αίθουσα Σύνταξης

Μετά το πολύωρο ραντεβού της Τρίτης, το μεσημέρι της Τετάρτης η ελληνική αντιπροσωπεία και η τρόικα θα μπουν στην τρίτη ημέρα των συζητήσεων.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει και ο Σταθάκης
Θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Στις Βρυξέλλες εκλήθη ήδη εσπευσμένα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά το βραχυκύκλωμα που φαίνεται ότι έχει προκύψει με το θέμα της ΔΕΗ. Η τρόικα αμφισβητεί ότι οι δημοπρασίες ρεύματος θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και πιέζει την κυβέρνηση να δρομολογήσει από τον Ιούλιο την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Ο κ. Σταθάκης, στο Βερολίνο, συμμετείχε στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, όπου σε χθεσινή ομιλία του παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα, που είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Συγκεκριμένα ο υπουργός παρουσίασε έξι άξονες του σχεδίου που περιλαμβάνουν:

την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ

Στόχος των δανειστών είναι ο διαγωνισμός να γίνει γρήγορα με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται τον Νοέμβριο του 2017 και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάρτιο της νέας χρονιάς. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ζητάει άλλους έξι μήνες ως το τέλος του 2017 για να αξιολογηθεί η πορεία του συστήματος και των παρεμβάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Αν δεν έχουμε συμφωνία ως την Πέμπτη, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν μπορούμε να περιμένουμε την άμεση επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, όπως ανέφερε την Δευτέρα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να γίνει μία ακόμη προσπάθεια για staff level agreement πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

 Βελκουλέσκου

Την Τρίτη απουσίαζε λόγω άλλης υποχρέωσης από τις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και έτσι η ελληνική πλευρά βρέθηκε και πάλι να κουβεντιάζει με την εκπρόσωπό του Ταμείου στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου. Απών ήταν και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μετά την πλήρη σύνθεση της Δευτέρας το βράδυ (εξαιτίας βέβαια του Eurogroup) θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμη μέρα συζητήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη -και όχι μόνο με την τρόικα- η οποία θα δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό "πολιτική διαπραγμάτευση" που αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο κύκλο επαφών.

Εκτός από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται από ελληνικής πλευράς η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Πέρα από τα ενεργειακά τα μεγαλύτερα ζητήματα παραμένουν η περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019 και το πακέτο των εργασιακών, όπου η ελληνική πλευρά επιμένει στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ να αποκλείει την επαναφορά τους στο καθεστώς προ του 2012. Οι Ευρωπαίοι κινούνται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις αλλά δεν διαφωνούν με το ΔΝΤ στη θέση ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ορίζεται από το κράτος μέχρι το τέλος του προγράμματος.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας