Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018
Wednesday, 29 March 2017 10:43

Σημίτης: Η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση και πρέπει να πάει σε εκλογές

Σημίτης: Η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση και πρέπει να πάει σε εκλογές

Την πεποίθησή του πως «στην Ελλάδα υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση και πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές» εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στην τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του «ΣΚΑΪ»!

Αίθουσα Σύνταξης

«Το κυβερνών κόμμα έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ισχυρή βουλή»

«Οι εκλογές πρέπει να γίνονται στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορεί ή δεν πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο κανόνας. Όταν εγώ έγινα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός η ΝΔ αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση που είχα. Πήγα σε εκλογές, τις κερδίσαμε και η συζήτηση σταμάτησε. Αυτό που γίνεται τώρα είναι πως το κυβερνών κόμμα έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ισχυρή βουλή» ανέφερε ο κ. Σημίτης.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών για δέσμευση από τα μεγάλα κόμμα σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων την περίοδο 2019 – 2020 τόνισε: «Η κυβέρνηση της χώρας αποφασίζει τι μέτρα θα λάβει και αυτή ευθύνεται για την πολιτική της Ελλάδας. Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται. Αλλοίμονο αν έρχονται οδηγίες από τις Βρυξέλλες για το τι θα κάνει ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και όταν έρθει στην κυβέρνηση. Αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για το καλό της χώρας».

Επιπλέον, αναφερόμενος στις ζυμώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς ανέφερε: «Οι ανασυνθέσεις δεν μου αρέσουν καθόλου. Γίνεται συζήτηση συνεργασίας χωρίς πρόγραμμα. Η κεντροαριστερά πρέπει να ενωθεί σε ένα ενιαίο κόμμα. Σταμάτησα να συμμετέχω στις συζητήσεις της Κεντροαριστεράς, γιατί το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό», ενώ αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στη ΝΔ και τώρα πρέπει να αλλάξει το κόμμα του γιατί και εκεί μέσα υπάρχουν παλαιοκομματικά στοιχεία».

Τέλος, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα επόμενα χρόνια: «Το ορατό μέλλον διαφέρει από ηλικία σε ηλικία. Γενικά είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως η χώρα μπορεί. Χρειάζεται μια προσπάθεια που θα πρέπει να κρατήσει πολλά χρόνια. Στην Ε.Ε. προβλέπουν επάνοδο της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2030 εγώ θεωρώ πως αν είμαστε σοβαροί και δεν ασχολούμαστε με δευτερεύοντα, θα τα καταφέρουμε νωρίτερα από το 2030».


Σημίτης: Η απογραφή της κυβέρνησης Καραμανλή εξευτέλισε την χώρα παγκοσμίως

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με εξεταστικές, μισαλλοδοξία και καταγγελίες»

Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης μίλησε για την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας πως «δεν βλέπει την διαφθορά ως ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες, εξεταστικές, μισαλλοδοξία και εχθρότητα. Όποιος καλλιεργεί εχθρότητα φέρνει εχθρότητα». Και συνέχισε «δεν μπορούν να δημιουργούνται διαδικασίες ώστε να φανεί η διαφθορά των άλλων χωρίς στοιχεία. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια όσων αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο που έγιναν χωρίς ΑΣΕΠ ή ακόμα και τους νέους εξοπλισμούς». «Η σημερινή κυβέρνηση εργαλειοποιεί κάθε τακτική που φέρνει αντιπαλότητα και εχθρότητα στην πολιτική», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αιχμές άφησε και για τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν σχολιάζοντας πως «η κρίση ήρθε από το 2008 έως το 2009. Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται».

«Η συμμετοχή στην ένωση ήταν και είναι αναγκαία. Δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργεί μόνο του. Στην κοινή αγορά όλοι θέλουν να συμμετέχουν. Δείτε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας η οποία θέλει να επιλέξει ποιο από τα δύο (Ευρωζώνη ή Ε.Ε.) είναι προς το συμφέρον της».

Για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την νομισματική ένωση τοποθετήθηκε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Η Ευρωζώνη είχε οικονομικά κριτήρια. Δεν έπρεπε το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί στην εντέλεια». «Η Ελλάδα πέτυχε τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, εξετάστηκαν το 2000 και αποδείχτηκε ότι ήταν σωστά» Και συνεχίζοντας ανέφερε πως «η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από αυτούς που έκαναν την απογραφή. Δηλαδή από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η απογραφή εξευτέλισε την χώρα παγκοσμίως γιατί απευθύνθηκαν στην ΕΕ και είπαν “οι προηγούμενοι έκαναν λάθος”. Αυτό ωστόσο καταρρίφθηκε από τις μετρήσεις τα επόμενα χρόνια. Είχαμε έλλειμα 3,2. Όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Ιταλία».

Ο κύριος Σημίτης αναφέρθηκε και στην περίοδο ανάπτυξης της χώρας σχολιάζοντας πως «από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε υψηλή μέχρι το 2004».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας