Δευτέρα - 19 Φεβρουαρίου 2018
Monday, 30 November -0001 02:00

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας και πως λειτουργούν και θησαυρίζουν τα κυκλώματα.

Κώστας Ντέμος

Πολλά έχουν γραφτεί για το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και για τον πακτωλό των χρημάτων που αποκομίζουν όλοι αυτοί οι «μεγαλέμποροι». Μεγάλες έρευνες εστιάζουν σε αυτές τις δύο «μπίζνες» που θυμίζουν χολιγουντιανές κινηματογραφικές ταινίες που τα έχουν όλα. Χρήμα, γυναίκες, ακριβά αυτοκίνητα και «μάτσο» χαρακτήρες.

Μια «δουλειά» όμως η οποία είναι χαμηλών τόνων,σε σχέση με τα δισεκατομμύρια ευρώ,που αλλάζουν χέρια παράνομα, θα λέγαμε ότι σιγά – σιγά αρχίζει και ανεβαίνει τα σκαλοπάτια των συμμοριών, και δεν είναι άλλη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού.

Οι αρχηγοί αλλά και οι απλοί «εργαζόμενοι» βγάζουν απίστευτα χρηματικά ποσά, κοντράροντας σχεδόν στα ίσια το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Κρατώντας χαμηλό προφίλ θησαυρίζουν έχοντας και χαμηλότερο ρίσκο. Γιατί; Γιατί δεν τους πιάνει το «μάτι» σου…


Στην Ευρώπη τα συνολικά κρατικά έσοδα που χάνονται κάθε χρόνο από διαφυγόντες δασμούς υπολογίζονται περί τα 10-11 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που όταν το ακούς σε πιάνει ζαλάδα…

Σε όλο αυτό το παγκόσμιο δίκτυο οι κινέζικες,ρώσικες και ελληνικές συμμορίες,άλλοτε με λευκά και άλλοτε με βρόμικα κολάρα έχουν τα ηνία και κομβικό παγκοσμίως ρόλο.Τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας δεν την εκτιμούν μόνο οι υπερδυνάμεις,αλλά και η Μαφία του πλούτου...
Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των δύο βασικών διαδρομών των λαθρεμπόρων: Αυτού που ξεκινάει από τη Βόρεια Αφρική και την Κίνα και πάει προς την Ευρώπη και εκείνου με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, και την Κύπρο και με κατάληξη την Κεντρική και κυρίως τη Βόρεια Ευρώπη.
Image result for ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ και καπνου

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση των ελληνικών αρχών που καλύπτει έως και το 2015, δραστηριοποιήθηκαν τη χρονιά εκείνη συνολικά 31 εγκληματικές ομάδες στο λαθρεμπόριο προϊόντων γενικότερα. Αποτελούνταν συνολικά από 217 μέλη. Οι εν λόγω ομάδες ήταν εγχώριες και αλλοδαπές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2015 η Ελλάδα κατετάγη 1η (!!!) μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. σε κατασχέσεις καπνικών προϊόντων με 634 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν η Πολωνία με 632 εκατ. τεμάχια, η Ισπανία με 494 εκατ. τεμάχια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 445 εκατ. τεμάχια, η Λιθουανία με 288 εκατ. τεμάχια και το Βέλγιο με 265 εκατ. τεμάχια.

Η μαύρη τρύπα του λαθρεμπορίου τσιγάρων στέρησε το 2015 από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου φόρους άνω των 710 εκατ. ευρώ έναντι 670 εκατ. ευρώ που ήταν οι φόροι που έχασε το κράτος το 2014 και 565 εκατ. ευρώ το 2013.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διακίνησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων εντοπίζεται στην αποψίλωση των τελωνείων, καθώς μειώθηκε το προσωπικό και παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα ελέγχου. Έχει υπολογισθεί ότι την 7ετή ύφεση (2008-2014) χάθηκαν φόροι 2,535 δισ. ευρώ λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.

Οι δρόμοι του καπνού

Τα πλοία τα οποία στην πιάτσα αποκαλούνται «τσιγαράδικα», πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές και μεταφορτώνουν το λαθραίο εμπόρευμα σε ταχύπλοα, από τα οποία στη συνέχεια το ξεφορτώνουν σε απόμερες και απόκρημνες περιοχές, κυρίως της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου. Οι λαθρέμποροι κάνουν τόσο τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα με πλοία ,τα οποία συνήθως μεταφέρουν νόμιμα προϊόντα.

Image result for ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ και καπνου

Στη συνέχεια τα τσιγάρα και ο καπνός φορτώνονται σε φορτηγά και στοιβάζονται σε αποθήκες για την περαιτέρω προώθηση. Ειδικά τα φορτία που τα βγάζουν σε ερημικές παραλίες της Δυτικής Ελλάδας, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην Κρήτη, προέρχονται από λιμάνια του Μαυροβουνίου, της Κίνας, του Βιετνάμ, της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Για την κάλυψη του παράνομου φορτίου χρησιμοποιούν διάφορα προϊόντα όπως έπιπλα, είδη ένδυσης, φρούτα, pellet, πλαστικά είδη κλπ.

Καθημερινά στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και του Βόλου διακινούνται χιλιάδες κουτιά των οποίων ο έλεγχος είναι δύσκολος, λόγω της έλλειψης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. «Συνήθως με καρφωτές εντοπίζουμε το λαθραίο φορτίο», δηλώνουν άνθρωποι των διωκτικών αρχών.

Όσον αφορά το λαθρεμπόριο από τη στεριά, αυτό γίνεται με αυτοκίνητα επιβατηγά ή φορτηγά από επίσημα, φυλασσόμενα ή μη, σημεία εισόδου από Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

«Η Κίνα φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής λαθραίων τσιγάρων παγκοσμίως, με ετήσια παραγωγή που αγγίζει τα 200 δισεκατομμύρια τσιγάρα που μεταφέρονται με πλοία, καλυμμένα από παιχνίδια, ρούχα, έπιπλα κ.ά.», τονίζουν στελέχη του Λιμενικού. Ακολουθεί η Ρωσία. Έχει υπολογιστεί ότι η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ». Βέβαια, εμπλέκονται και καπνοβιομηχανίες. «Μη νομίζετε ότι οι βιομηχανίες είναι αθώες περιστερές. Κάποιες από αυτές είναι στο κόλπο», μας λένε στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Τα κυκλώματα

Στα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο πανευρωπαϊκά έχει εκτιμήσει την μπάζα των κυκλωμάτων σε έκθεσή της η πολυεθνική ελεγκτική εταιρεία KPMG. Η Ελλάδα διεθνώς θεωρείται χώρα - τράνζιτ στη μεταφορά των παράνομων τσιγάρων προς την Ευρώπη.

Image result for ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ και καπνου
Τουλάχιστον 5% ή 10% των φορτίων αφορά το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τους λαθρέμπορους. Στην Ελλάδα ο φόρος φτάνει και στο 90% της αξίας του πακέτου. Και μισοτιμής να διατεθεί στην παράνομη αγορά, το κέρδος φτάνει στο 500% του κόστους παραγωγής του.

Ένα παράνομο φορτίο μπορεί να έχει φύγει νόμιμα προς εξαγωγή χωρίς τους ελληνικούς φόρους από το εργοστάσιο κάποιας εγχώριας καπνοβιομηχανίας. Ως προορισμός δηλώνεται συνήθως μια χώρα όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη. Αφού βγει από τη χώρα, το φορτίο αλλάζει πορεία και επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα. Μεταφορτώνεται πρώτα σε άλλα εμπορευματοκιβώτια ή μικρά λαθρεμπορικά πλοία. Συνήθως στα Κατεχόμενα της Κύπρου (στην Αμμόχωστο) όπου δεν υπάρχει διεθνής συνεργασία, ούτε έλεγχος για να ανταλλάξουν πληροφορίες και στοιχεία οι υπηρεσίες για τα εμπορεύματα. Η Βόρεια Κύπρος είναι «μαύρη τρύπα στον χάρτη» και Νο1 πηγή λαθραίων τσιγάρων στην Ε.Ε., λένε οι γνωρίζοντες.

Από εκεί ξεκινούν πλοία ψάχνοντας κάποια ακτή στην Ευρώπη για να ξεφορτώσουν. Κινούνται συνήθως στο τόξο Κύπρος - Νότια Κρήτη - Ιόνιο - Αδριατική, όπου εντοπίστηκε και το ουκρανικό πλοίο που φυλάσσεται στην Παλαιόχωρα Χανίων. Συχνά εντοπίζονται να ξεφορτώνουν στον Αγιο Νικόλαο Ζακύνθου, στις ακτές της Μονεμβασιάς, της Κυπαρισσίας, της Πύλου, του Αμβρακικού κόλπου κ.λπ. Πριν από μία δεκαετία εξαρθρώθηκε κύκλωμα που κινούνταν μέσω Ιταλίας και έγιναν ταυτόχρονα κατασχέσεις σε Ελλάδα, Ανκόνα και Τεργέστη. Πλέον οι λαθρέμποροι αποφεύγουν το Αιγαίο λόγω των ελέγχων για λαθρομετανάστες.

Διαβάστε από το ρεπορτάζ τι έγινε το 2009

Ο «Μιθριδάτης», η ΣΕΚΑΠ και το σβησμένο πρόστιμο των 28 εκατ. €
Κάπως έτσι, το 2009 το ΣΔΟΕ κατέσχεσε το πλοίο «Μιθριδάτης» στην Αιδηψό, με 6.000 κιβώτια τσιγάρων. Κατά περίεργη τύχη, ήταν μόνο της ΣΕΚΑΠ. Είχαν σταλεί από την Ξάνθη, είχαν εξαχθεί από το τελωνείο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για Πορτ Σάιντ, αλλά οι λαθρέμποροι τα φόρτωσαν στον «Μιθριδάτη» που τα γύρισε παράνομα στην Ελλάδα.

Είναι η γνωστή υπόθεση για την οποία εκκρεμούσε το πρόστιμο που σβήστηκε με την πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή. Από το 2009 υπήρχε εκκρεμοδικία για 28 εκατ. ευρώ, καθώς οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίστηκαν σε 9,5 εκατ. και με το πρόστιμο τριπλασιάζονται.

Image result for ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ

Και πάλι, όμως, παλαιότερα, επί θητείας Αλέκου Παπαδόπουλου στο υπουργείο Οικονομικών, η ΣΕΚΑΠ είχε εμπλακεί σε ανάλογη υπόθεση. Τότε είχαν σταλεί τσιγάρα μέσα σε σακούλες σκουπιδιών στην Αλβανία. Το φορτίο πιάστηκε και το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ έφτασε στα 300 εκατ. δραχμές, που τα πλήρωσε τότε με εγγυητική της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Τσιγάρα-μαϊμού φτιάχνονται στα Βαλκάνια και την Ασία: στα Σκόπια (Κουμάνοβο) είχε βρεθεί εργοστάσιο που έφτιαχνε ψεύτικα τσιγάρα Assos, στο Ντουμπάι Marlboro, ενώ στην Κίνα Καρέλια! Στη χώρα μας τα παράνομα φορτία καταλήγουν σε αποθήκες που έχουν οι λαθρέμποροι, κυρίως στον Ασπρόπυργο και σε περιοχές στον κόλπο της Ελευσίνας.

Το κανάλι της λιανικής διάθεσης των λαθραίων στην ελληνική αγορά λέγεται ότι το ελέγχουν κυρίως Ρωσοπόντιοι. Σε αυτούς συνήθως καταλήγουν οι έρευνες όταν πιάνονται λαθραία στα παζάρια, ενώ λιγότερο σε Πακιστανούς, Ασιάτες και Αφρικανούς.

Προσέγγιση στο δρόμο ή στη λαϊκή

Από πού έρχονται, πόσο κοστίζουν και ποιο είναι το κέρδος των λαθρεμπόρων.
Περνά από δίπλα σου μια ηλικιωμένη γυναίκα και σου ψιθυρίζει: «Τσιγάρα, τσιγάρα». Δεν κρατά τίποτα στα χέρια της παρά μόνον ένα μικρό πορτοφολάκι.

Image result for ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ και καπνου

Θα νόμιζε κάποιος ότι έχει έρθει στη λαϊκή για να ψωνίσει. Αυτή όμως, η κατά τα φαινόμενα νοικοκυρά, ήρθε στη λαϊκή για να δουλέψει. Κάθε μέρα το κάνει. Σε διαφορετική λαϊκή αγορά κάθε φορά για να μη δώσει και στόχο.
Αν τσιμπήσεις και θελήσεις να αγοράσεις τσιγάρα από αυτήν, θα σου πει συνωμοτικά «περίμενε», θα εξαφανισθεί για ένα δίλεπτο και θα γυρίσει έχοντας κρυμμένα στη ζακέτα της τα πακέτα που της έχεις ζητήσει.

Αυτή η κυριούλα είναι ο τελευταίος τροχός ενός τεράστιου κυκλώματος που θησαυρίζει από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, τώρα που η τιμή του καπνού έχει φτάσει στα ύψη, είναι η καλύτερη εποχή για μεγάλες μπίζνες.

Σπανίως οι διωκτικές αρχές καταφέρνουν να τσιμπήσουν το αφεντικό κάποιας ομάδας που βρίσκεται πίσω από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ή «τσιράκια» θα συλλάβουν ή «πωλητές» ή «μεσάζοντες».

Τα κυκλώματα αυτά είναι πολύ καλά οργανωμένα και έχουν μεγάλη ασπίδα προστασίας με δεδομένο ότι η διάχυση στην αγορά λαθραίων τσιγάρων συνιστά για ορισμένους εξ αυτών, μόλις μία εκ των παράνομων δραστηριοτήτων τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα έσοδα από τα λαθραία τσιγάρα διανέμονται ισόποσα και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν ερευνήσει όχι μόνον την οικονομική, αλλά και την κοινωνική διάσταση του λαθρεμπορίου τσιγάρων είναι ο Γιώργος Αντωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Teesside στη Βρετανία.

Σε μία από τις έρευνές του, προσέγγισε ανθρώπους που έκαναν λαθρεμπόριο τσιγάρων, ώστε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα κυκλώματα. Πίσω από αυτά δεν θα βρει κάποιος το ξεπερασμένο κοινωνιολογικά -τουλάχιστον-στερεότυπο του «μαφιόζου». Μπορεί να βρει έναν νόμιμο επιχειρηματία, ένα μικροεπιχειρηματία, κάποιον επαγγελματία υπεράνω υποψίας ή ακόμη κι έναν φοιτητή... Όπως ο Γιάννης από την Πάτρα, έναν από τους πολλούς που δούλεψαν περιστασιακά με το λαθρεμπόριο και τον οποίον συνάντησε ο Γ. Αντωνόπουλος

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιάννης πήγε να σπουδάσει στο Βελιγράδι (1984-1991). Στην αρχή τον βοηθούσαν οικονομικά οι γονείς του. Δεν ήταν από πλούσια οικογένεια και τα έξοδα ήταν πολλά. Άρχισε να ψάχνει για κάνα μεροκάματο. Κάποια στιγμή ήρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη μιας καφετέριας στο Βελιγράδι, τον Στόγιαν. Ο Στόγιαν του ζήτησε μία εξυπηρέτηση. Την επόμενη φορά που θα πάει στην Ελλάδα, να του πάρει μερικά πακέτα τσιγάρα Malboro και Camel σκληρό (από τα αφορολόγητα στα σύνορα), γιατί δεν το εισήγαγαν στο Βελιγράδι. Ο Γιάννης το έκανε.

Image result for ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ και καπνου

Μετά ο Στόγιαν πρότεινε στον Γιάννη να του φέρνει από την Ελλάδα μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να μπορεί να τα πουλάει στο μαγαζί του, αλλά να τα δίνει και σε άλλους ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ στην περιοχή. Θα 'βγαζε και ο Γιάννης ένα καλό μεροκάματο (1.440 δολάρια για κάθε εισαγωγή). Του άρεσε η ιδέα.

Έπιασε και μερικούς φίλους τελωνειακούς που τον διευκόλυναν στις μεγάλες εισαγωγές (1.000 πακέτα τσιγάρα) και ξεκίνησε με την οργάνωση της μεταφοράς που του παρείχε ο Στόγιαν. Αυτήν την δουλειά ο Γιάννης την έκανε μέχρι και το 1991. Μετά πήρε το πτυχίο του και γύρισε στην Ελλάδα.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Ένας φοιτητής που κάποια στιγμή έκανε λαθρεμπόριο για να πληρώσει τις σπουδές του.

Ο Γ. Αντωνόπουλος συνομίλησε και με έναν Κούρδο ο οποίος πουλούσε λαθραία τσιγάρα κι έπαιρνε 30 ευρώ μεροκάματο. Και άλλους έχει συναντήσει. Ανάμεσα τους έναν γιατρό ο οποίος απλά ήθελε να επενδύσει στο λαθρεμπόριο τα λεφτά του.

Για τον καθηγητή Γ.Αντωνόπουλο τα κυκλώματα που διεθνώς κινούν το λαθρεμπόριο τσιγάρων προέρχονται από ένα «σύνθετο περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν μεμονωμένοι λαθρέμποροι, ομάδες μικρής και μεγάλης κλίμακας, αλλά και νόμιμες επιχειρήσεις».

Παράνομα τσιγάρα έρχονται στη χώρα μας σε κοντέινερ, ανάμεσα σε άλλα εμπορεύματα από την Κίνα κτλ. Στη συνέχεια καταλήγουν σε μυστικές αποθήκες που βρίσκονται διασκορπισμένες κυρίως στη Δυτική Αττική (μια αποθήκη μπορεί να είναι και ένα ακατοίκητο διαμέρισμα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή) και μετά είτε διανέμονται στην ελληνική αγορά είτε συνεχίζουν για τις παράνομες αγορές της Βόρειας Ευρώπης.

Πολυμελείς ομάδες

Όταν εξαρθρώθηκαν οι 31 οργανώσεις, οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μελών τους ήταν η Ελλάδα, η Ουκρανία, το Πακιστάν, η Σενεγάλη και η Αίγυπτος. Την αρχηγία την έχει συνήθως Έλληνας. Στην πλειονότητά τους, ήτοι οι 15 από τις 31 οργανώσεις, ασχολήθηκαν με το λαθρεμπόριο τσιγάρων και δραστηριοποιούνταν κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει:

Image result for ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ και καπνου

■ Οι ομάδες ήταν πολυμελείς (από 6 έως 12 μέλη) ή/και ολόκληρα εγκληματικά δίκτυα (από 12 έως 39 μέλη).

■ Στις εγχώριες ομάδες διαπιστώνεται σημαντική συμμετοχή, σε ποσοστό 51% ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Ρωσία), με αυστηρή ιεραρχία στη δομή τους.

■ Υπάρχουν διεθνείς διασυνδέσεις με μέλη εγκληματικών ομάδων που βρίσκονται σε χώρες προέλευσης των λαθραίων τσιγάρων, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, σε χώρες ενδιάμεσες, όπως η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία, και σε χώρες προορισμού του εμπορεύματος, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Η παράνομη αγορά των τσιγάρων είναι ένα αναπτυσσόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην ΕΕ, επισημαίνει η Philip Morris International (PMI) σε ένα κείμενο θέσεων που δημοσίευσε και στο οποίο περιγράφει λύσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με την PMI, μόνο στην ΕΕ, η παράνομη αγορά ανέρχεται σε περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια τσιγάρα, στερώντας από τις κυβερνήσεις έσοδα από φόρους περίπου 11,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο επηρεάζει αρνητικά την καπνοβιομηχανία καθώς και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της απώλειας κερδών.
Το ελληνικό δημόσιο σε ετήσια βάση έχει απώλειες φορολογικών εσόδων 800 εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες δασμούς, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διάθεση λαθραίου, αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού και τσιγάρων.
Επίσης επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία, πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη διάθεση λαθραίου, αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού, ο οποίος είναι πραγματικά μια βόμβα για την υγεία των καπνιστών επειδή δεν γνωρίζουν αν έχει περάσει από επεξεργασία.

Ερώτηση στη βουλή

Ο κ. Νικολόπουλος εντόπισε το πρόβλημα και σε συνάρτηση, όπως λέει και ο ίδιος, «με την έλλειψη συστηματικών ελέγχων και την αυξημένη φορολογία διατηρείται στα ύψη το παράνομο εμπόριο καπνικών προιόντων με συνέπεια περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ να γίνονται κυριολεκτικά …καπνός».

Το ζήτημα της εμπορίας παράνομων και λαθραίων καπνικών προϊόντων θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

Image result for νικοσ νικολοπουλοσ

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας σημειώνει πως η Ελλάδα κατέλαβε και το 2016 τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, παρά την πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2015.

Επικαλούμενος μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI) με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG, αναφέρει πως στην χώρα κυκλοφόρησαν 3,62 δισ. παράνομα τσιγάρα που εάν είχαν καταναλωθεί στη νόμιμη αγορά, θα είχαν προσθέσει πάνω από 600 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Ο κ. Νικολόπουλος προσθέτει πως σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, η οποία, μάλιστα, στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2017 αγγίζει το 90% της μέσης λιανικής τιμής. Επίσης, αναφέρει πως ειδικοί ζητούν να παταχθεί το παράνομο εμπόριο με συστηματικούς ελέγχους από τις διωκτικές αρχές, καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών, καλύτερη τεχνολογία (XRay scanners), καθώς και σταθερότητα στη φορολογία.

Και ρωτά τον υπουργό Οικονομικών:

«Γιατί δεν προχωράτε σε μια πιο στενή και συστηματική συνεργασία των αρμοδίων αρχών για την εξάρθρωση κυκλωμάτων, την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών; Δεν έχετε αντιληφθεί επιτέλους ότι η αυξημένη φορολογία εκτοξεύει τις παράπλευρες απώλειες από το λαθρεμπόριο και πώς τα οργανωμένα κυκλώματα αποφεύγουν τους υψηλούς δασμούς;»

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας