Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018
Tuesday, 23 January 2018 21:33

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΜΑΣ "ΕΞΗΓΕΙ" ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΜΑΣ "ΕΞΗΓΕΙ" ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Ο  ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

"Προσπαθεί να μας κόψει την έξοδο και ανεφοδιασμό απο τη θάλασσα,αλλά θα χάσει..."

Γιάννης Ντάσκας

Τι συμβαίνει στο συριακό Κουρδιστάν και γιατί ο Ερντογάν με πολεμικές ιαχές κηρύσσει εκστρατεία εξόντωσης των Κούρδων της περιοχής;
Εχει σύμφωνη γνωμη των ισχυρών "παικτών" της περιοχής, δηλαδή Ρωσίας-Ασαντ-Ιράν από τη μία, ΗΠΑ-Ισραήλ-Αράβων σουνιτών από την άλλη;
Ταυτίζονται τα συμφέροντα τριών αντιτιθέμενων δυνάμεων -συνασπισμών, αν θεωρηθεί τρίτος πόλος η επιτθέμενη Τουρκία;

Image result for ερντογαν

Θυμίζει στους Έλληνες κάτι απο τη "στημένη" εισβολή για την μοιρασιά της Κύπρου με την ανόητη προβοκατόρικη συμμετοχή της ελληνικής Χούντας, η οποία επείσθη να δώσει αφορμή με τυράκι της φάκας την δήθεν σύμφωνη γνώμη όλων για Ένωση με την Ελλάδα;

Η επίθεση για εξόντωση των Κούρδων στην περιοχή ακυρώνει την εξαγγελία ΗΠΑ-Ισραήλ για ανάγκη δημιουργίας κουρδικού κράτους ή αντίθετα σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού του ανεξάρτητου Κουρδιστάν και με τις μάχες οριοθετούνται τα σύνορα;
Με τα ερωτήματα αυτά απευθυνθήκαμε σε στέλεχος του κουρδικού κινήματος για την δημιουργία του Αυτόνομου Κουρδιστάν το οποίο μας είπε:

" Η περιοχή του Αφρίν ειναι πολύτιμη γιατί είναι η περιοχή του συριακού Κουρδιστάν που βγαίνει στη θάλασσα. Ο Ερντογάν δεν θέλει να αποκτήσουμε αυτόνομη προσβαση στη θάλασσα γιατί θα έχει επιπτώσεις στο Κουρδιστάν που κατέχεται απο την Τουρκία και αργά ή γρήγορα θα γίνει ενιαίος χώρος.
Η Ρωσσία μας υποσχέθηκε στήριξη, αλλά δεν μας αιφνιδίασε η προδοσία της. Τη γενοκτονία των Αρμενίων αν δεν την στήριζε δεν θα γινόταν. Το ίδιο και των Ποντίων. Γιατί να περιμένουμε εμείς κάτι διαφορετικό; Δεδομένου μάλιστα ότι εκεί στην περιοχή θα ήθελε να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο ή ίδια και ο Ασσαντ προσβλέποντας στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Μας είχε ζητήσει η Ρωσία ευθέως να δώσουμε την περιοχή αυτή του φριν στον Ασσαντ. Αρνηθήκαμε και τότε έδωσε το πράσινο φως να μπει η Τουρκία. Εμείς ξέρουμε μόνο να πολεμάμε και αυτό θα κάνουμε. Δεν έχει καμία τύχη ο Ασσαντ, ούτε να καταλάβει το Αφρίν, ούτε να εμποδίσει τη δημιουργία Κουρδιστάν γιατί οι απώλειές του θα είναι μόνιμες και μεγάλες".

Image result for πολεμος στη πολη αφριν

Μετά την εκδήλωση της τουρκικής επίθεσης όλα θυμίζουν στους πλαιότερους την εισβολή στην Κύπρο, την οποία δεν συνέδεσε τυχαία η...τουρκοκυπριακή εφημερίδα "ΑΦΡΙΚΑ", την οποία βανδάλισε στη συνέχεια ο μηχανισμός του Ερντογάν.
Και σε εκείνη την επίθεση οι μεγάλες δυνάμεις έκαναν δηλώσεις αντίθεσης, αλλά και ο Μακάριος δεν προστατεύθηκε απο τους Ρώσους, όπως περίμενε και ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ δεν κινήθηκε να αποτρέψει την εισβολή.
Μάλιστα αργότερα με το δεύτερο Αττίλα έγινε σαφές ότι είχε υπάρξει προσυνεννόηση για το μέγεθος της Κύπρου που θα καταλάμβανε η Τουρκία.

Image result for ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Και τότε η Ρωσσία έμοιαζε με τη σημερινή Αμερική.
Προειδοποιούσε προφορικά, αλλά προφανώς σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναλώθηκαν σε ατέρμονες συζητήσεις, σε ψήφισμα καταδίκης στον ΟΗΕ και έτσι ζούμε μέχρι σήμερα.
Θα γίνει το ίδιο στην περιοχή;
Η μήπως θα αρχίσει απο εκεί η αντιαπράθεση Τουρκων-Κούρδων, θα μεταδοθεί και στο Τουρκικό μέρος του Κουρδιστάν και η Τουρκία θα ζήσει όσα έζησε το Ιράκ, η Συρία μέχρι να αυτονομηθεί η επαρχία του Κουρδιστάν;
Αυτό μας προέβλεψε ευθέως ως εξέλιξη ο Κουρδος συνομιλητής μας.

Image result for πολεμος στη πολη αφριν

Η προφανής εξήγηση είναι ότι και το Ιράν, το οποίο έχει κουρδική μειονότητα 10 εκατομμυρίων στα σύνορα με την Τουρκία έχει μονόδρομο να συνταχθεί με Ρωσσία-Ασαντ και να αφήσουν την Τουρκία να πολεμήσει του Κούρδους.
Συμφωνουν και ΗΠΑ-Ισραήλ με την ενίσχυση του Ασσαντ, τον οποίο ως σήμερα θεωρούν εχθρό, όπως και τον Ερντογάν;
Οι Κούρδοι είναι λαός 40 εκατομμυρίων και ο πόλεμος γίνεται στα εδάφη τους. Αν πολεμήσουν 40.000 Κούρδοι απο τα 40 εκατομ και ηττηθούν, τότε προφανώς ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν κάνει δική τους μελέτη...

Αν ξεσηκωθούν και πολεμήσουν εκατομμύρια, τότε απλώς θα έχουν μακροχρόνια ευκαιρία ενίσχυσης με πολλούς και συμφέροντες οικονομικά τρόπους...
Για τα δικά σας συμπεράσματα καταγράφουμε τις πρώτες δηλώσεις αντιδράσεις διεθνώς για την εισβολή της Τουρκίας:

Image result for πολεμος στη πολη αφριν

Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Staffan de Mistura σχεδιάζει να έχει δύο γύρους συνομιλιών με όσους συμμετέχουν τόσο στην ειρηνευτική διάσκεψη του Σότσι όσο και της Γενεύης για το ζήτημα, στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

# Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την τουρκική επίθεση.

# Η Ρωσία, παρόλο που απέσυρε δυνάμεις της από την επίμαχη περιοχή για να διευκολύνει την τουρκική επιχείρηση και παραμένοντας σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, ανακοίνωσε «ανησυχία από τις εξελίξεις».

# Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε πως η Ρωσία «παρακολουθεί από κοντά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν ευρισκόμενη σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Άγκυρα όσο και με τη Δαμασκό για το ζήτημα αυτό».

# Το Ιράν, επίσης σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης».

# Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ καταδίκασε την εισβολή και υποστήριξε πως «η Τουρκία υποστηρίζει την τρομοκρατία».

# Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συντάσσεται με την αρχική αμερικανική άποψη (που εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις) ότι το Λονδίνο «αναγνωρίζει ως νόμιμα τα συμφέροντα για ασφάλεια στα τουρκικά σύνορα», προσθέτοντας πως η Βρετανία «θα επιδιώξει να τερματισθούν οι βιαιότητες εν όψει και των τουρκικών επιχειρήσεων».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία κι άλλους συμμάχους για να βρεθεί λύση που θα παρέχει σταθερότητα, αποτρέποντας την κλιμάκωση της κατάστασης και προστατεύοντας τα τουρκικά συμφέροντα για ασφάλεια» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο.

Related image

# Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης κρίνεται αμφιλεγόμενη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανασκεύασε τις δηλώσεις του για δημιουργία «κουρδικής μεθοριακής φρουράς», υποστηρίζοντας: «Η όλη κατάσταση έχει λανθασμένα περιγραφεί. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε Δύναμη Μεθοριακής Ασφάλειας» (στα συρο-τουρκικά σύνορα).

# Σε νεότερη δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην τουρκική ηγεσία, υποστήριξε: «Αφήστε να δούμε αν μπορούμε να συνεργασθούμε για τη δημιουργία ενός είδους ζώνης ασφάλειας που ίσως χρειάζεσθε».

# Επίσης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Adrian Rankine-Galloway δήλωσε πως «οι 8-10.000 Κούρδοι μαχητές στο Αφρίν δεν θεωρούνται πως συμμετέχουν στις επιχειρήσεις μας εναντίον του 'ISIS', για τις οποίες βρισκόμαστε εκεί και δεν τους υποστηρίζουμε. Ουδεμία ανάμειξη έχουμε μαζί τους».

# Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ως «παρεμπόδιση στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της συριακής κρίσης», προσθέτοντας πως το Κάιρο «είναι αντίθετο στη στρατιωτική επίλυση του ζητήματος».

# Στη Γαλλία σε συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Jean-Yves Le Drian και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράστηκαν στον Τούρκο υπουργό οι γαλλικές ανησυχίες, ενώ ειπώθηκε πως «η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει εγκράτεια».

Τουρκία-Ιράκ

Η Τουρκία και το Ιράκ έχουν αρχίσει συνομιλίες, προκειμένου να συντονίσουν συνεργασία για επιχειρήσεις εναντίον του (παράνομου για τους Τούρκους) Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), με έντονη παρουσία στην ιρακινή επαρχία Σιντζάρ.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη «Hürriyet», επιστρέφοντας από μονοήμερη επίσκεψη στο Ιράκ, «συμφωνήσαμε πως το PKK δεν διαφέρει από το DAESH (ISIS) και συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε εναντίον και αυτής της απειλής».

Το PKK έχει το κύριο αρχηγείο του στο βόρειο Ιράκ, αλλά σύμφωνα με τουρκικές πηγές πρόσφατα αύξησε την παρουσία του στα ιρακινο-συριακά σύνορα για να ενισχύσει τις θέσεις του YPG στη βόρειο Συρία.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας