Κυριακή - 21 Ιανουαρίου 2018
Sunday, 19 November 2017 22:36

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ "ΡΙΖΩΝΕΙ" ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ "ΡΙΖΩΝΕΙ" ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Δήμαρχοι στο "κλαρί" για την εγκατάλειψη

Γιάννης Ντάσκας

Η Ηπειρος παραμένει και τόσα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση η πιο απομονωμένη και φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης και ξεπερνά -αρνητικά- και περιοχές των ορεινών όγκων της Κεντρικής Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια η κατασκευή (έστω με απίστευτο φαγοπότι και τριπλοπληρωμές...) της Εγνατίας "έσπασε" την απομόνωση σε μεγάλο βαθμό, αλλά το πρόβλημα παραμένει κυρίως από την απίστευτη πολιτική  "λειψανδρία" και φυσικά σε αυτό περιλαμβάνονται και οι γυναίκες πολιτικοί της περιοχής.

Με εξαίρεση την Ολγα Γεροβασίλη και την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καμία γυναίκα πολιτικός δεν μπόρεσε να κάνει γνωστό το όνομά της και πολύ περισσότερο το όποιο "όραμά" της πέρα από τους ψηφοφόρους της.

Οταν τα ονόματα των ηπειρωτών πολιτικών βυθίστηκαν στην ανυπαρξία φάνηκε ότι ένας "αυτοδιοικητικός" παράγων θα κατάφερνε να κάνει την υπέρβαση και να δημιουργήσει στην Hπειρο πολιτικό κεφάλαιο που θα υπερακόντιζε την περιοχή, θα ακουγόταν η φωνή και η πολύπαθη περιοχή θα έβγαινε από την εγκατάλειψη και την απομόνωση.

Ο Αλέκος Καχριμάνης φάνηκε δεξιοτέχνης στις δημόσιες σχέσεις εξαρχής, αλλά αυτό που δεν φάνηκε και δεν φαίνεται ακόμα είναι αν η δεξιοτεχνία στηρίχτηκε περισσότερο στις πνευματικές αρετές του ή σε διάθεση υλικών πόρων στα ΜΜΕ της Ηπείρου.

Οπως και να ’χει, ενώ εκείνος κέρδιζε την περιφέρεια και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, ο τότε Δήμαρχος Ιωαννίνων (όπου ο Αλέκος Καχριμάνης εμφανίζεται παντοδύναμος) Νίκος Γκόντας, παρά το μεγάλο έργο που παρήγαγε στην πόλη φαινόταν απελπιστικά αβοήθητος από κάποιους πολιτικούς του χώρου του, αλλά και την περιφέρεια.

Ερώτημα είναι και το ποια βοήθεια και από ποιους είχε σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και στην προσωπική περιπέτεια της απαγωγής της κόρης του.

Η υπόθεση έχει εξαιρετική σημασία καθώς υπήρχαν ίχνη των δραστών ακόμα και μέσα σε τοπικό πολιτικό γραφείο (!) και ο κ. Γκόντας, δικηγόρος με εξαιρετικό όνομα και εκτός Ιωαννίνων, εξουδετερώθηκε πολιτικά, αφού το προσωπικό πλήγμα "μέτρησε" λόγω των ειδικών οικογενειακών συνθηκών καθώς για τις κόρες του ήταν για σειρά ετών και πατέρας και μητέρα και τα πάντα.

Ενα μεγάλο μέγεθος σε πανελλήνια εμβέλεια στην Ηπειρο είναι ο ΠΑΣ Γιάννενα. Επί των ημερών του σημερινού προέδρου και ιδιοκτήτη του Γιώργου Χριστοβασίλη, της γνωστής λογοτεχνικής οικογένειας της Ελλάδας, ο ΠΑΣ Γιάννενα έγινε πραγματικά "Αγιαξ" της Ηπείρου. Βγήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη, σταθερός για χρόνια στην πρώτη οκτάδα ή εξάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά πάντα ΧΩΡΙΣ ΓΗΠΕΔΟ!

«Φιλοξενείται» σε ένα γήπεδο στο κέντρο της πόλης, το οποίο δεν έχει στις προπονήσεις γιατί ανήκει σε ...όλους! Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια τα έπαιξε στην... Αθήνα και κανείς από τους πολιτικούς της Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει είτε χαρακίρι στην πλατεία των Ιωαννίνων, είτε να πάει στη λίμνη να βρει την κυρά Φροσύνη, είτε να ψάξει τη γυναίκα του πρωτομάστορα στο γεφύρι της Αρτας...

Μέσα σε όλα κανείς δεν στήριξε και έτοιμη επένδυση 60 εκατομμυρίων ευρώ την οποία παρουσίασε με κάθε επισημότητα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία ο ιδιοκτήτης  του ΠΑΣ Γιάννενα.

Στο παρά πέντε σταμάτησε η προσπάθεια να βάλουν τα σκουπίδια λίγο έξω από το περίφημο θέατρο της Δωδώνης.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά καθώς στο rizopoulospost.com διαβάσαμε ένα κείμενο του Σπύρου Ριζόπουλου (γιος του επί χρόνια διευθυντή της περίφημης Μονής Βελά), ο οποίος πάει ολοταχώς για υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου και αν τελικά το επιχειρήσει είναι βέβαιο ότι θα σαρώσει...

Διαβάστε το και θα... καταλάβετε:

Ζητείται δημοκρατία στην κατανομή των κονδυλίων στην Περιφέρεια Ηπείρου

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος 

Δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε και διεκδικούμε ίση αντιμετώπιση της περιοχής μας στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης της Ηπείρου. Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική φράση στην κοινή επιστολή που υπογράφουν οι δήμαρχοι Χρήστος Τσιρογιάννης, Χρήστος Μπαίλης και Γιάννης Λώλος προς την Περιφέρεια Ηπείρου, με την οποία ζητούν να ενταχθούν η Αρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για να υλοποιήσουν έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η επιστολή των τριών δημάρχων αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Πρώτον, διότι αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή που επικρατεί και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους έναντι ενός Περιφερειάρχη που δοξάζεται κρυπτώμενος πίσω από τεχνικά όρια – εν προκειμένω το πληθυσμιακό- προκειμένου να μην σταθεί για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και της θέσης που υπηρετεί. Δεν είναι τυχαίο πως την ώρα που ο κ. Καχριμάνης διαρκώς επικαλείται το όριο των 70.000 κατοίκων ως ελάχιστο όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα, οι υπόλοιποι 12 Περιφερειάρχες της χώρας έχουν εντάξει ως και 40 δήμους, παραβλέποντας τον τύπο και εστιάζοντας στην ουσία. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Δεύτερον, η πρωτοβουλία αυτή των δημάρχων, μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε ανοικτά και ουσιαστικά για τον τρόπο κατανομής και διάθεσης των κονδυλίων προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που καταχρηστικά μπορούμε να αποκαλέσουμε στα ελληνικά «περιφερειακότητα». Ο νεολογισμός αυτός στην ουσία επιχειρεί να αποδώσει τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να λειτουργεί δίνοντας βάση στην κάλυψη των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών από τη μία αλλά και την δίκαιη απόδοση των πόρων. 

Με μια πρώτη ματιά δύο συντελεστές παίζουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση: ο πληθυσμός και η έκταση κάθε νομού. Πράγματι, τα αυστηρά οικονομοτεχνικά κριτήρια είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη δικαιότερη κατανομή των πόρων. Όμως, στη δική μου αντίληψη η αξιοκρατική αντιμετώπιση της χρήσης των κονδυλίων δεν είναι μόνο ζήτημα γεωγραφίας ή πληθυσμού. Εμπεριέχει και ένα ακόμα στοιχείο, αυτό της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις εκλογές. Καθαρά. Πρέπει να καταστεί σαφές πως η μη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες έχει κόστος και για τους ίδιους και για την κοινωνία. Μόνο η συμμετοχή εξασφαλίζει δικαιώματα. Πάνω σε αυτή την πολιτική και δημοκρατική αρχή πρέπει να προκύψει ένας μαθηματικός τύπος, ο οποίος μαζί με τους άλλους δύο δείκτες θα συνυπολογίζει τη συμμετοχή στις εκλογές ως κριτήριο για  την κατανομή των κονδυλίων ώστε να μην τίθεται θέμα αδικίας. Αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που προσδιορίζουν την έννοια της «περιφερειακότητας». 

Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα όταν σχεδιάζονται και υλοποιούνται μεγάλα έργα τα οποία είναι περιφερειακά άρα αφορούν και στους τέσσερις νομούς. Αν αποφασίσεις λ.χ να κάνεις μια βιομηχανική ζώνη για την Ήπειρο και το κόστος της είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ, αυτά πρέπει να αφαιρούνται σε ποσοστιαία αναλογία από κάθε νομό σε συνάρτηση με το πόσοι ψήφισαν. Απόλυτη δικαιοσύνη. Θα μου πείτε γιατί τέτοια επιμονή στη συμμετοχή; Δεν είναι άδικο και αυταρχικό για εκείνους που συμμετέχουν να υφίστανται άνιση μεταχείριση σε σχέση με έναν διπλανό νομό; Πιθανώς και να είναι. Είναι όμως στέρεη πεποίθησή μου οτι οι Περιφέρειες δεν είναι απλώς αποκεντρωμένες μονάδες της κρατικής μηχανής. Ο ρόλος ενός Περιφερειάρχη είναι πάνω από όλα πολιτικός και ως τέτοιος πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές και έργα. Όσο λοιπόν επιτρέπουμε τη σιωπή και τη βολή τόσο οργανωμένες ομάδες που μπορούν να συντηρούν δίκτυα διαπλοκής και εξαρτήσεων θα εκβιάζουν το μέλλον της Ηπείρου. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει. Όταν ως πολίτης απαιτείς έργα, άρα δημόσιο χρήμα, οφείλεις να έχεις λόγο στον τρόπο διαχείρισής του. Η αλλαγή στη ζωή έρχεται από αυτούς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που κάθονται στον καναπέ τους. 

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας