Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018
Tuesday, 06 June 2017 09:13

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σε άκρως κομματικό περιβάλλον, αφού η συνεδρίαση θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (στις 10 το πρωί), η πολιτική γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος καλείται να εξετάσει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Αίθουσα Σύνταξης

Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται στη σκιά μάλλον αρνητικών εξελίξεων στη μάχη για το χρέος. Ο στόχος για μία θετική και ολοκληρωμένη λύση δείχνει να απομακρύνεται, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ φανερώνουν την διάθεση του ΔΝΤ να μην πιέσει για κάποια διευθέτηση τώρα, αλλά να αποδεχθεί την παράταση των συζητήσεων και να συνεχίσει την παρουσία του στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Δεν είναι μία καλή λύση, αυτό το σχέδιο για την ελληνική πλευρά. Η απροθυμία του Ταμείου να πιέσει περαιτέρω το Βερολίνο για προσδιορισμό των μέτρων, που θα εφαρμοστούν το 2018 σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βολεύει την γερμανική κυβέρνηση και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σοβαρή νύξη στο θέμα, πριν τις γερμανικές εκλογές.

Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξετάσει όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο δυσμενή, αφού είναι σαφές ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πιεζόμενη και δεν έχει ούτε πολύ χρόνο, ούτε ιδιαίτερες συμμαχίες ή πολλά περιθώρια ελιγμών. Ο πολιτικός χειρισμός μίας υπαναχώρησης είναι μείζον θέμα για το Μαξίμου.

Πάντως από την Αθήνα διατυπώνεται σε όλους τους τόνους και όσο πλησιάζουμε στις κρίσιμες ημερομηνίες, η επιμονή για μία συνολική λύση. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές», δήλωσε (σε συνέντευξή του στην «Αυγή», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλη η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να εγκριθεί η καταβολή της δόσης στο eurogroup της 15ης Ιουνίου.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας