Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018
Monday, 24 April 2017 14:54

Θετική εξέλιξη αποτελεί το πλεόνασμα του 2016

Θετική εξέλιξη αποτελεί το πλεόνασμα του 2016

Θετική εξέλιξη αποτελεί το πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα αποτελέσει μια πολύ στέρεα βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας στο τρέχον έτος και το 2018.

Αίθουσα Σύνταξης

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού.

Για το πλεόνασμα του 2016. «Είναι μια θετική εξέλιξη για τέσσερις λόγους. Πρώτον, δεν θα ενεργοποιηθεί ο "κόφτης". Μέχρι τέλους του Προγράμματος δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Δεύτερον, γιατί το πλεόνασμα διασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος εντός του 2018, με τους στόχους που έχουν τεθεί. Τρίτον, στο πλαίσιο πάντα του μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου, μαζί με τα μέτρα του 2019 και του 2020 θα εφαρμοστούν και τα αντιμέτρα, που έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία. Και τέταρτον, με αυτό το αποτέλεσμα έχουμε μια πολύ στέρεα βάση για να συζητήσουμε την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας στο τρέχον έτος και το 2018».

Για το αν έφερε ύφεση το πλεόνασμα του 2016. «Το 2016 υπήρχε μια σχετική ανασφάλεια, άρα η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λύνουν οριστικά τα προβλήματα, για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης της οικονομίας. Συνεπώς, η δημοσιονομική επίτευξη έχει τεράστια σημασία, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο κλίμα της οικονομίας».

Για τη διαπραγμάτευση και την επιστροφή των θεσμών. «Έχουμε μια συμφωνία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και καλούμαστε να επιλύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αναφέρομαι στην τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018. Έχουμε τη συμφωνία έτοιμη σε αδρές γραμμές για το 2019 και το 2020, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου και τα τρία να ψηφισθούν από κοινού στις 22 Μαΐου».

Για την εφαρμογή εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη. «Επίκειται άμεσα η εξαγγελία του Προγράμματος αυτού. Πέρα από τη γενική αναπτυξιακή στρατηγική, η ανάκαμψη της οικονομίας περνά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που υλοποιεί εν πολλοίς η κυβέρνηση. Όπως, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, ο αναπτυξιακός νόμος και πληθώρα άλλων που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη».

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας