Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018
Thursday, 11 May 2017 17:03

Τσακαλώτος: Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί στα 5.600, αλλά στα... 6.250

Τσακαλώτος: Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί στα 5.600, αλλά στα... 6.250

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψήφιση των μέτρων της νέας συμφωνίας και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ξεκίνησαν το... καθιερωμένο «μασάζ» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Αίθουσα Σύνταξης

Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί αύριο και εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να κάνει «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τη χρήση του... αφορολόγητου, καθότι, όπως φαίνεται, τους κρατούσε έκπληξη ότι τελικά θα είναι άνω των 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αφορολόγητο ποσό για τον άγαμο έκλεισε τελικά στα 6.250 ευρώ, από τα περίπου 5.600 που ανέφεραν οι διαρροές. Παράλληλα, είπε ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από τον Ιούλιο στο 13%, από 24% που είναι τώρα.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ωστόσο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων για τα ύψη των εισφορών και επιφυλάχθηκε να εξηγήσει με λεπτομέρειες, απαντώντας ότι δεν είναι έτσι, όπως υπολογίζουν οι ενώσεις και οι φορείς.

«Οδικός χάρτης» για μέτρα και αντίμετρα

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, οι δανειστές στο κείμενο του Μνημονίου παίρνουν ως βάση υπολογισμού των στόχων το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και το 2020. Έχουν λοιπόν, όπως τόνισε, περιγράψει όλα τα σενάρια στο κείμενο.

«Για παράδειγμα, για το 2019 στον στόχο 3,5% προσθέτουν 1% τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό. Άρα 3,5 + 1 = 4,5% πλεόνασμα. Άρα έχεις 1% δημοσιονομικό χώρο για ενεργητική πολιτική. Έτσι μπαίνουν τα αντίμετρα. Πιάνεις, για παράδειγμα, 3%; δηλαδή το μισό από το στόχο, τότε πάει 3%+1% (τα μέτρα για τις συντάξεις) = 4%. Επομένως, έχει δημοσιονομικό χώρο 0,5% για ενεργητικές πολιτικές. Άρα τα αντίμετρα που θα πάρεις θα είναι τα μισά» όπως είπε.

Άλλο σενάριο, με το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο κόφτης, το οποίο και αναφέρει το Μνημόνιο, είναι να πιάσει η κυβέρνηση στόχο 2% -τότε έχουμε συν 1%. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει καθόλου θετικά μέτρα και μάλιστα ενεργοποιείται ο κόφτης με προσαρμογή 1,5%.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας