Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017
Sunday, 26 November 2017 09:04

Τσίπρας: Βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι το έλλειμμα δημοκρατίας

Τσίπρας: Βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι το έλλειμμα δημοκρατίας

«Το πιο σημαντικό είναι να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κοινωνία τα θετικά αποτελέσματα της ανάκαμψης».

Αίθουσα Σύνταξης

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας δείχνει ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια κατεύθυνση μείωσης των ανισοτήτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανισότητες, για να προσθέσει πως αντιθέτως νέα φαινόμενα έχουν κάνει πλέον την εμφάνισή τους. «Τα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα κλυδωνίζονται. Η απήχηση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας εξανεμίζεται, αλλά αυτή που ανεβαίνει είναι της ακροδεξιάς. Ο ευρωσκεπτικισμός επικράτησε πολιτικά στην Βρετανία και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η μεγάλη εκλογική επιτυχία των εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία είναι ίσως τα πιο αισιόδοξα χρώματα σε μια γενικότερη ροπή προς το γκρίζο. Η Ελλάδα έχει σήμερα μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά. Η κυβέρνηση αυτή, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία», είπε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση έχει ως στόχο ταυτόχρονα να στηρίξει τους ασθενέστερους, να εκσυγχρονίσει τις κρατικές δομές και να εξαλείψει τις πελατειακές σχέσεις και την διαφθορά.

«Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κοινωνία τα θετικά αποτελέσματα της ανάκαμψης, μετασχηματισμένα σε θέσεις αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας και κοινωνική προστασία», επισήμανε. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να πιστέψουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε κυρίαρχη κατάσταση αντλεί την νομιμοποίησή της από την αίσθηση που δημιουργεί στους ανθρώπους ότι ήταν πάντα εκεί», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Κάποτε ο Λένιν, μιλώντας σε νέους σοσιαλιστές στην εξορία, είπε ότι η επανάσταση θα γινόταν, αλλά η δική του γενιά δεν θα την προλάβαινε. Ήταν Ιανουάριος του 1917. Εννιά μήνες αργότερα, ο Λένιν βρισκόταν στην Πετρούπολη και η επανάσταση ήταν γεγονός. Το λέω αυτό για να αποδείξω ότι η δυναμική εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι πάντα γραμμική», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Οι τράπεζες, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι φορολογικοί παράδεισοι, είναι ανθρώπινες επινοήσεις. Δεν μας παραδόθηκαν σε πέτρινες πλάκες από τον Θεό. 'Ανθρωποι τις έφτιαξαν, άνθρωποι μπορούν να ορίσουν τα πλαίσια λειτουργίας τους. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιος έχει το επάνω χέρι», υπογράμμισε. Για να αναφέρει επίσης ότι «δεν αρκεί να φωνάζουμε "κάτω οι ανισότητες". Όσο πιο βέβαιος μπορεί να είναι κάποιος ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, τόσο πιο άνετος είναι και στο να μιλάει δημοσίως για την ανάγκη να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Η ουσία της συζήτησης, όμως, δεν είναι το τι πρέπει να αλλάξει, αλλά το πώς πρέπει να γίνει αυτό».

σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας για ώριμους στόχους που καταργούν τις ανισότητες σημείωσε μεταξύ άλλων τη δίκαιη φορολογία του πλούτου και του κέρδους, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικό κράτος. Επίσης, τα όρια στην χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία, την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, αλλά και τον περιορισμό των μισθολογικών ανισοτήτων. «Πρέπει να σημειώσουμε πόσο καθοριστικό προς μια τέτοια εξέλιξη είναι το να αποκτήσει νέο περιεχόμενο η δημοκρατία, έτσι ώστε από θεσμό που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών, σε μοχλό αλλαγής του συσχετισμού δύναμης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσιπρας ζήτησε να συγκροτηθεί μια ισχυρή κοινωνική και πολιτική συμμαχία. «Συμμαχία ανάμεσα σε όλους αυτούς που είναι όντως αποφασισμένοι να προωθήσουν ένα σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ανισότητας. Βασικό πρόβλημα στη Ευρώπη είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Δεν έχει σημασία η πολιτική συμμαχία αλλά η κοινωνική συμμαχία», ανέφερε.

«Σήμερα τρεις τάσεις επικρατούν, η τάση του φιλελευθερισμού που πιστεύει στη αύξηση των αγορών και ελαστικοποίηση της εργασίας. Η δεύτερη τάση είναι η τάση της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Και η τρίτη τάση βρίσκεται απέναντι στις δύο πρώτες τάσεις και είναι της αριστερής και προοδευτικής ιδεολογίας. Είναι η εναλλακτική προοπτική, για την οποία οφείλουμε να αγωνιστούμε και να την κάνουμε ρεαλιστική προοπτική», επισήμανε.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας