Τρίτη - 23 Ιανουαρίου 2018
Thursday, 27 July 2017 10:52

Τσίπρας: Επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

Τσίπρας: Επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

«Μένει ακόμη δουλειά, ο δρόμος είναι μακρύς, όμως είμαστε αισιόδοξοι».

Αίθουσα Σύνταξης

«Θεωρώ ότι ανοίγει ένας δρόμος, πρέπει να επαναληφθεί αυτή η έξοδος, σχεδιάζουμε ώστε να επαναληφθεί ώστε σε έναν χρόνο από σήμερα να εγκαταλείψουμε οριστικά τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας», συμπλήρωσε

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι πιο ήρεμο, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε». «Οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας», ανέφερε, ενώ μίλησε και για επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία, η οποία μετατρέπεται σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας. «Μένει ακόμη δουλειά, ο δρόμος είναι μακρύς, όμως είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής.

«Η ίδια η ζωή δικαιώνει ή αποδοκιμάζει τις απόψεις ή τις εκτιμήσεις, εμείς δουλέψαμε με σχέδιο και δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο το επιτόκιο αλλά και η ποιότητα όσων επένδυσαν στο ελληνικό ομόλογο. Αυτό δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

«Βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha, για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά, «το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα succses story».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Για το χρέος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα, ενώ παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία-, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί το αύριο με καλύτερους όρους.

Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες».

Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.

Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την εθελοντική εμφάνιση εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε πως έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι.

Στη συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian αλλά και στο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη και απάντησε: «Τι απ’ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη όπου τουλάχιστον οι 2 στις 3 ερωτήσεις ήταν για τον Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει μια καριέρα ως συγγραφέας. Το βιβλίο υπάρχει εδώ και τρεις μήνες στη δημοσιότητα. Μου κάνει εντύπωση ότι εφημερίδες που ασκούν κριτική αποφάσισαν στο ίδιο τάιμινγκ να κάνουν ρεπορτάζ. Επιχειρείται ελλείψει επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση να δημιουργηθεί ένα κλίμα αλλαγής ατζέντας».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Θα πω ένα πράγμα για τον Βαρουφάκη και δεν θα ξαναμιλήσω. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν εξάμηνο μάχης του λαού και της κυβέρνησης. Ήταν μια πολύ σημαντική υπόθεση για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ του καθενός. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια και μια συλλογική μάχη. Εγώ θέλω να ευχηθώ καλές πωλήσεις στον κ. Βαρουφάκη».

«Νομίζω ότι η ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν ήταν λάθος η επιλογή του κ. Βαρουφάκη.

Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. «Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ερωτηθείς για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μάς κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας