Παρασκευή - 23 Φεβρουαρίου 2018
Friday, 27 October 2017 10:10

Τσίπρας: Η αναβάθμιση των μαχητικών δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη

Τσίπρας: Η αναβάθμιση των μαχητικών δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη

«Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση και αυτό είναι το βασικότερο όλων».

Αίθουσα Σύνταξης

Σε απαρίθμηση των αποτελεσμάτων από τις συνομιλίες που είχε στις ΗΠΑ, κυρίως με τον Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε μέσω του βήματος της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και την βάση της Σούδας. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους», κάτι που χαρακτήρισε «απτό αποτέλεσμα».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε «για στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού», ενώ πρόσθεσε ότι «απτό αποτέλεσμα η δήλωσή του ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών μας για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Απτό αποτέλεσμα είναι η ανακοίνωση για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που ανοίγει τις πύλες της για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.

Απτό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ, που τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», αλλά και «η διαβεβαίωση από πλευράς της διευθύντριας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση».

«Αναγκαία η αναβάθμιση των μαχητικών»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επιπλέον ότι» η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος». Ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν μιλάμε για αγορά νέων αεροσκαφών, μιλάμε για αναβάθμιση των υπαρχόντων». «Έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη».

Έκανε λόγο για «σπέκουλα ή δόλο από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία 2,4 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση και αυτό είναι το βασικότερο όλων. Το δικό μας "ταβάνι" είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών». «Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας