Πέμπτη - 18 Ιανουαρίου 2018
Tuesday, 09 January 2018 11:48

Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό του 2018: «Η γ΄ αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα»

Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό του 2018: «Η γ΄ αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα»

Παράθυρο ευκαιρίας για το Σκοπιανό «στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων αποδειχθεί ειλικρινής». «Θα κάνουμε ακόμα πιο σαφές το ταξικό μας πρόσημο».

Αίθουσα Σύνταξης

Χρονιά σταθμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το 2018 στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς στην οποία υποστήριξε ότι «η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα» λίγα 24ωρα πριν να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Σε αναλυτική ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση και τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ενώ η συνεδρίαση έκλεισε με τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε σημασία σε όσα κερδήθηκαν στη διαπραγμάτευση και εξήγηση το ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων όπου, όπως ισχυρίστηκε, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επίσης, στάθηκε στην αλλαγή όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση αναγκαστικών πλειστηριασμών πριν από τις τράπεζες και δημόσιο και αναφέρθηκε και στη μεγάλη μεταρρύθμιση του υπουργείου Οικονομιας για τη γραφειοκρατεία στην ίδρυση επιχειρήσεων

Το λόγο έλαβαν όλοι υπουργοί που εμπλέκονται με το πολυνομοσχέδιο, όπως οι κκ Γιώργος Σταθάκης και Αλέξης Χαρίτσης και η κ. Εφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για το κομμάτι της διαμεσολάβησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε τοποθέτηση του κ. Γαβρογλου για τη Σαρία,όπου συμφώνησε το συμβούλιο οτι είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και σε δεύτερο χρόνο ετοιμάζει το έδαφος για πιο ριζικές αλλαγές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για τα θέματα που αφορούν στην Αλβανία αλλά και στο Σκοπιανό.

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είμαστε μια κυβέρνηση τολμηρή που κληρονόμησε και δεν δημιουργήσαμε προβλήματα και πρόσθεσε ότι η σοβαρή και η υπεύθυνη στάση είναι εκείνος που έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει με σοβαρότητα και συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.

«Είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο δυνατό τρόπο απαιτείται σκληρή δουλειά ώστε να είναι έτος δικαίωσης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι με ορόσημο το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου «ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο που συμφωνήσαμε υπό τις γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015».

Όπως είπε «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».

Πανηγύρισε, δε, ότι «παρά τις αναμφισβήτητα κοινωνικές συνέπειες μπαίνουμε στην τελευταία φάση του προγράμματος του μόνου προγράμματος που ολοκληρώνεται με επιτυχία».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Το 2017 επιτύχαμε για τρίτη φορά δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά στην οχταετία που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας