Κυριακή - 18 Φεβρουαρίου 2018
Wednesday, 26 April 2017 08:39

Τσίπρας: Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος

Τσίπρας: Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος

«Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα, είναι μέτρα κόντρα στην ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, που έπρεπε να υπάρχει τα χρόνια πριν την κρίση. Αποδείξαμε ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε το 3,5% πλεόνασμα. Μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους.

Αίθουσα Σύνταξης

Αντέχει αυτή η χώρα όγδοο, ένατο ή δέκατο χρόνο σε επιτροπεία. Η χώρα πρέπει να βγει από τα μνημόνια», τόνισε, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Να βγούμε από τα μνημόνια, η χώρα δεν αντέχει άλλη επιτροπεία»

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τα αντίμετρα υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε μετά από τους θεσμούς το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δε θα εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Αυτά τα 2 χρόνια έχουν υπάρξει κόφτες σε φοροδιαφυγή, σε ρεμούλα και σε μίζα. Τον ΕΦΚΑ δεν τον φέραμε εμείς. Όταν ήρθαμε εμείς βρήκαμε άδεια ταμεία. Σκουπίσαμε την διαπλοκή και το λαθρεμπόριο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο από πολλούς.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο».

Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση , πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν "κόφτης", "κόφτης", αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι "κόφτες" της μίζας, της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε»

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», σημείωσε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά».

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».

«Κυκλοφόρησα βγήκα έξω είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου», ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ξέρει αυτός ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια ούτε είμαστε οι πορφυρογέννητοι».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε πως «εάν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα ως πολιτικός». «Τότε με κατηγορούσαν όλοι, οι εξαφανισμένοι μιλήσανε, οι μουγκοί μιλήσανε, ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ»

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε αμέσως στις αγορές, αλλά να είναι διατηρήσιμη αυτή η έξοδος». «Έχουμε σχέδιο έχουμε αποφασιστικότητα», τόνισε.

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι «δεν τις έχουμε ξεχάσει», «αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του, η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και μετά να διεκδικεί»

Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι «η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα» και υπογράμμισε ότι «το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή».

«Εάν κάποιος ήταν στη θέση μου τι απόφαση θα έπαιρνε;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Πιστεύει ο συνταξιούχος φίλος μας ότι εάν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο; Και ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε τόσα και άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας