Τρίτη - 16 Ιανουαρίου 2018
Sunday, 02 July 2017 09:33

Τζανακόπουλος: Η ουσία των δηλώσεων Σόιμπλε ήταν σε όσα δεν είπε

Τζανακόπουλος: Η ουσία των δηλώσεων Σόιμπλε ήταν σε όσα δεν είπε

«Να απαντήσει αν για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων ευθύνεται η κυβέρνηση και οι πολίτες».

Αίθουσα Σύνταξης

Ένα ορόσημο αποτελεί η απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε με νόημα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρέπει «να απαντήσει αν για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων ευθύνεται η κυβέρνηση και οι πολίτες».

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» πως η συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία ήταν αμέσως θετική και ανέφερε ως παράδειγμα την πτώση των ελληνικών ομολόγων και την αξιολόγηση από τον Moody΄s o οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και το αξιόχρεο των τραπεζών.

Η αξιολόγηση για πρώτη φορά κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα , είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε πως η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα καθυστέρησε την αξιολόγηση. Παράλληλα, κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί να φέρει άλλα θέματα στην πολιτική ατζέντα. «Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπούμε», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η ουσία των δηλώσεων Σόιμπλε είναι σε αυτά που δεν είπε»

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τζανακόπουλος ότι η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε. Συγκεκριμένα, σχετικά με την αναφορά του ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που δημιούργησαν την κατάσταση, καθώς επίσης και για το ότι αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα».

«Ο λόγος είναι ότι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση», επισήμανε.

«Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν; Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση».

«Διότι», όπως πρόσθεσε, «είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι έτσι τα πράγματα». Και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.

«Η ΝΔ δεν θέλει να δει την πραγματικότητα»

Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά οι εξελίξεις διέψευσαν την καταστροφολογία κομμάτων και εξουδετέρωσαν την επιχειρηματολογία τους απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία, γεγονός που τα οδηγεί να κατευθύνουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα άσχετα με την οικονομία.

Ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης είναι «μια φάση πίσω» και πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα «θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά». Είπε, επίσης, ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε και εν συνεχεία η θετική αντίδραση των αγορών διέψευσε τους καταστροφολόγους και πως συνεπώς δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup και έπειτα, η πολιτική αντιπαράθεση λοξοδρόμησε, άρχισε να παίρνει κατευθύνσεις που δεν σχετίζεται με την οικονομία».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά, γιατί δεν θέλει να δει την πραγματικότητα», και ότι «αντίθετα, με λανθάνοντα τρόπο -καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην πολιτική ατζέντα- θέλει να συνεχίζει την καταστροφολογία». Όμως, σημείωσε πως «δεν πρόκειται να της βγει».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας