Παρασκευή - 15 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκίνησε η πιλοτική μεταφορά βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού!

Ξεκίνησε η πιλοτική μεταφορά βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού!

Τα πρώτα 10.000 βιβλία βρίσκουν, έπειτα από σαράντα (χιλιάδες) κύματα, τις θέσεις τους στον Πύργο Βιβλίων του νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, σε μία επιχείρηση που ξεκίνησε από τις 13 και θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιεί πιλοτική μεταφορά των πρώτων 10.000 βιβλίων.

Σύμφωνα με την ΕΒΕ, "κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, εφαρμόζουμε στην πράξη τον πολύμηνο σχεδιασμό του εγχειρήματος: καταγράφουμε χρόνους, μετράμε αποστάσεις και αναλύουμε τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τις προδιαγραφές της μεγάλης μετακόμισης".

Η μεταφορά του κύριου όγκου της γενικής συλλογής, των σπάνιων τεκμηρίων και των χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2017. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, "η εποχή αυτή κρίνεται καταλληλότερη από άποψη συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας και επιτρέπει την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών προληπτικής συντήρησης και διαχείρισης του πολύτιμου και αρχειακού υλικού".

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΒΕ, Φίλιππο Τσιμπόγλου, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και την Τ. Επτακοίλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σήμερα είναι η δραματική έλλειψη προσωπικού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "η μελέτη του 2009 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέφερε 286 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων για την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης και 320 γι’ αυτό που στα αγγλικά λέγεται steady state, δηλαδή στο τελικό στάδιο. Εμείς σήμερα έχουμε 80 υπαλλήλους μόνιμο προσωπικό. Δεν επαρκούν ούτε για να ανοίξουμε".

 

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας