Παρασκευή - 19 Ιανουαρίου 2018
Friday 21 July 2017 - 22:34

Αγία Σοφία: Το μεγάλο χρέος της ΑΕΚ προς την ιστορία της (Αφιέρωμα)

Αγία Σοφία: Το μεγάλο χρέος της ΑΕΚ προς την ιστορία της (Αφιέρωμα)

Το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού Αγιά Σοφία έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο να αποτελέσει πολύ σύντομα πραγματικότητα και να στεγάσει τα ξεσπιτωμένα εδώ και πολλά χρόνια όνειρα των εκατομμυρίων Ενωσιτών.

Παναγιώτης Φάκος

Όλα ξεκίνησαν το 1926 όταν μία δενδρόφυτη έκταση στον Ποδονίφτη (τη σημερινή Νέα Φιλαδέλφεια) και ένα όνειρο άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα με τη βοήθεια του Γιάννη Χρυσάφη, ο οποίος ήταν τότε σύμβουλος στην Kεντρική Eπιτροπή Στεγάσεως και κατάφερε να παραχωρήσουν τον χώρο για την άθληση των προσφύγων.

Αυτός ο δενδρόφυτος και ανώμαλος χώρος με πολύ εργασία των προσφύγων έγινε μέσα σε ένα βράδυ γήπεδο.

Το καθοριστικό βήμα για να περάσει ο χώρος στην κατοχή της ΑΕΚ έγινε το 1929, με προσωπικές ενέργειες προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο από τον ένα εκ των ιδρυτών της Ενωσης και πρώτο πρόεδρό της Κωνσταντίνο Σπανούδη. Ο Σπανούδης κατάφερε να παραχωρηθεί το γήπεδο από το Υπουργείο Πρόνοιας στην ΑΕΚ για αθλητική χρήση και στις 2 Νοεμβρίου 1930 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου, με φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ εναντίον του Ολυμπιακού (2-2 για την ιστορία).

Την πρώτη δεκαετία, το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ακόμα ακατάλληλο για αγώνες, αλλά και πολύ μακριά από τον πυρήνα του τότε αστικού ιστού της Αθήνας. Ομως, το 1934 ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς βοήθησε να γίνει το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας κατάλληλο. Κατασκευάσθηκε ο στίβος, τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα και πλέον η ΑΕΚ μπορούσε να παίζει εκεί, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν είχε εξέδρες! Δεν είναι τυχαίο ότι οι τίτλοι της διετίας 1938-40 κατακτήθηκαν με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια και όχι τα γήπεδα της Λεωφόρου ή του Ρουφ που μέχρι το 1937 φιλοξενούσαν την ΑΕΚ.

Από τα αλώνια στα σαλόνια

Ο πόλεμος, διέκοψε την εξωφρενική πορεία μιας τρομερής ΑΕΚ, η οποία σε μία από τις τελευταίες της παραστάσεις, σε φιλικό στις 29 Σεπτεμβρίου 1940 (προερχόταν από δύο σερί πρωταθλήματα και ένα νταμπλ) συνέτριψε τον Ολυμπιακό 7-3.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου, το γήπεδο λεηλατήθηκε από τις ιταλικές δυνάμεις που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί. Όμως, αμέσως μετά την απελευθέρωση το γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε να παίρνει ξανά ζωή και να επεκτείνεται.

Ένας μεγάλος φίλος της ΑΕΚ με μεγάλη και ιδιαίτερη κοινωνική δραστηριότητα σε εκείνα τα δύσκολα για τον ελληνισμό χρόνια, ο Σπύρος Σκούρας, βοήθησε από το πόστο του προέδρου του συλλόγου το 1945 να αποκτήσει το γήπεδο μόνιμη περιμάνδρωση. Αυτή ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, με πρόεδρο πια τον εκ των ιδρυτών Αιμίλιο Ιωνά. 12 χρόνια μετά το 1946 κατασκευάστηκαν και οι πρώτες εξέδρες από την πλευρά του Άλσους, εκεί όπου για δεκαετίες βρισκόταν η θύρα 3.

Η αξιοζήλευτη Νέα Φιλαδέλφεια του Νίκου Γκούμα

Ήταν δεκαετία του 50 και η Νέα Φιλαδέλφεια είχε μόνο 2 κεντρικές εξέδρες και ένα χώρο που φιλοξενούσε όρθιους φιλάθλους. Το γήπεδο, όμως, έμελλε να μετατραπεί σε στολίδι με το όραμα ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με την ΑΕΚ. Ο Νίκος Γκούμας είναι εκείνος που οραματίστηκε και τελικά έκανε πράξη μία αξιοζήλευτη Νέα Φιλαδέλφεια. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή “πετάλου” μήκους εκατό μέτρων που θα συνέδεε τις δύο αντικρυστές εξέδρες και με αυτό το τρόπο, το γήπεδο της ΑΕΚ θα μπορούσε να φιλοξενήσει σαράντα χιλιάδες φιλάθλους, μαζί με τους όρθιους!

Ο Μπάρλος και η σκεπαστή

Το 1971 η Νέα Φιλαδέλφεια μπορούσε πια να φιλοξενεί βραδινούς αγώνες με τη βοήθεια προβολέων, ενώ στα τέλη της δεκαετία τους '70 έγινε το πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα με διπλό διάζωμα. Η ξακουστή σκεπαστή, η φωλιά της Original, που ήταν η πρώτη διόροφη εξέδρα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε με χρήματα που έδωσε ο Λουκάς Μπάρλος.

Ο εκσυγχρονισμός της Νέας Φιλαδέλφειας

Το Σεπτέμβριο του 1991 εγκαινιάστηκε το πρώτο στέγαστρο στην Ελλάδα, αυτό της θύρας 18 με έξοδα του προέδρου Νίκου Γκούμα που είδε το γήπεδο να παίρνει και το όνομά του.

Το 1992 την σκυτάλη πήραν οι τότε στην διοίκηση Μελισσανίδης και Καρράς που ξεκίνησαν μια σειρά εργασιών ώστε να κάνουν το "Νίκος Γκούμας" πιο μοντέρνο. Οι εργασίες είχαν ως εξής: Ανάπλαση των αποδυτηρίων, που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονταν κάτω από τη θύρα 19, κατασκευή του πολυτελούς member club, δημιουργία αίθουσας Τύπου, τοποθέτηση νέων μοντέρνων πάγκων. Και τέλος το 1993 κατασκευάστηκε η μπουτίκ της ΑΕΚ η οποία είχε κάνει ακόμα μια πρωτοτυπία δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μπουτίκ τότε στην Ευρώπη λίγο πριν η ΑΕΚ μπει στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η κατεδάφιση του ιστορικού συμβόλου

7 Σεπτεμβρίου του 1999 ένας καταστροφικός σεισμός θα πλήξει την Αθήνα ο οποίος θα αφήσει τα σημάδια του και στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας καθώς η πλευρά της θύρας 3 έμεινε κλειστή για λόγους ασφαλείας, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες "τσιμεντοενέσεις".

Μέχρι το 2003 το γήπεδο ήταν κατάλληλο για αγώνες αλλά ο Γιάννης Γρανίτσας είχε άλλη γνώμη και ήταν αυτός ο εμπνευστής της κατεδάφισης του γηπέδου, αφού ήδη υπήρχαν σκέψεις για την κατασκευή νέου γηπέδου στον ίδιο χώρο.

Τα προβλήματα με τη νομική υπόσταση του σχεδίου, οι αντιδράσεις των κατοίκων και η έλλειψη πόρων, αποδείχθηκαν αξεπέραστα και καταστροφικά για τον σύλλογο της ΑΕΚ. Ο τότε πρόεδρος της βιάστηκε να βάλει τις μπουλντόζες να ξεκινήσουν την κατεδάφιση του γηπέδου παρά τα όποια προβλήματα έχοντας μέχρι και σήμερα τη μεγαλύτερη ευθύνη για το ξεσπίτωμα της "Ένωσης".

Ακόμα και ο νέος νόμος που προωθήθηκε από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη και εν τέλει ψηφίστηκε στα τέλη του 2003, αποδείχθηκε ανεπαρκής. Η Νέα Φιλαφέλφεια που αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο φάκελο των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βρέθηκε εν τέλει εκτός φακέλου και στη θέση της μπήκε το σημερινό γήπεδο του Ολυμπιακού στο Νέο Φάληρο. Η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε από τον Μάιο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2004 σε διάφορες έδρες, μέχρι που «εγκαταστάθηκε» στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο τον Οκτώβριο του 2004.

Το παλάτι του σήμερα

Το 2005 ο Δημήτρης Μελισσανίδης στα πλαίσια της τότε υποψηφιότητας του για την προεδρία της ερασιτεχνικής ΑΕΚ παρουσίασε σχέδιο για νέο γήπεδο στη θέση του Νίκος Γκούμας με την ονομασία Αγία Σοφία, αλλά έχασε τις εκλογές. Οι επόμενες διοικήσεις Νικολαϊδη και Αδαμίδη μελέτησαν τη δημιουργία ενός νέου γηπέδου στη Φυλή, σχέδιο που δεν προχώρησε βέβαια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Μετά την χρεοκοπία της ΑΕΚ και τον υποβιβασμό της ομάδας το 2013, ο Μελισσανίδης ανέλαβε την αναδιοργάνωση της ομάδας και επανέφερε το σχέδιο της Αγίας Σοφίας.

Η πρώτη παρουσίαση του γηπέδου έγινε στις 2 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα Μίλτος Κουντουράς στο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί αναφέρθηκε ότι το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 34.000 θέσεων, θα πληροί τις απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί ως γήπεδο τεσσάρων αστέρων από την UEFA, θα υπάρχουν 40 σουίτες και πέντε διαφορετικοί τύποι καθισμάτων.

Δεν θα έχει καθόλου εμπορικές χρήσεις και θα υπάρχουν περίπου 1.200 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης και 400-500 υπόγειες. Το χρονοδιάγραμμα ανέφερε έναρξη εργασιών τις αρχές 2014 και ολοκλήρωση του στα τέλη του 2015. Παρουσιάστηκαν επίσης οι πρώτες φωτογραφίες του γηπέδου το οποίο θα έχει βυζαντινά στοιχεία στην αρχιτεκτονική. Το γήπεδο θα σχεδιαστεί σύμφωνα με τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και εξωτερικά θα μοιάζει με κάστρο.

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 εγκρίθηκε από την συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων του έργου και στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους ο Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γηπέδου.

Και φτάνουμε στο σήμερα που επιτέλους μετά από πολλά κύματα και εμπόδια η ΑΕΚ περιμένει την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 την άδεια για να ξεκινήσει η κατασκευή της "Αγίας Σοφίας".

Το γήπεδο θα έχει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το βίντεο της επίσημης παρουσίασης:

 • Εκκλησάκι του Οσίου Λουκά, προς τιμή του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλο
 • Διπλά αποδυτήρια για τουρνουά μεταξύ τεσσάρων ομάδων
 • Χωρητικότητα 34.000
 • 30 θύρες οι οποίες θα φέρουν ονόματα πόλεων του Ελληνισμού της Ανατολής. Θα διατηρηθεί μόνο η Θύρα 21.
 • Αίθουσα Συνέντευξης Τύπου
 • Είσοδος VIP
 • VIP Club «Βάσος Χατζηιωάννου»
 • Αριστοτέλης Ωνάσης Executive Lounge
 • 40 σουίτες
 • Executive σουίτα
 • Μπουτίκ Α.Ε.Κ
 • Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ
 • Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
 • Εστιατόριο με πανοραμική θέα
 • Παραδοσιακό κουρείο
 • Καφενείον «Το Γνήσιον»
 • Στιλβωτήριον
 • Αίθουσα Χαλάρωσης
 • Χαμάμ
 • Σάουνα
 • Χώροι Πισίνας (Εσωτερικοί)

Μένει να το δούμε με σάρκα και οστά γιατί κακά τα ψέμματα ότι ομάδα και αν είσαι δεν μπορείς να πεις οτί αυτό το γήπεδο δεν θα είναι ένα διαμάντι για την Ελλάδα και το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας