Τετάρτη - 17 Ιανουαρίου 2018
Sunday 23 July 2017 - 22:29

Απίθανο τρικ της Παρί για Νεϊμάρ

Απίθανο τρικ της Παρί για Νεϊμάρ

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες το μέλλον του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα για το πως η Παρί Σεν Ζερμέν θα κάνει δικό της τον Βραζιλιάνο χωρίς να δεχτεί πρόστιμο από την UEFA.

Παναγιώτης Φάκος

Ο ρυθμός των δημοσιευμάτων για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ έχει πάρει φωτιά τις τελευταίες μέρες πρώτα με την απόρριψη της πρότασης της Μπαρτσελόνα και έπειτα ήρθε στο προσκήνιο η Παρί Σεν Ζερμέν.

Το θέμα ήταν πως όλοι μας αναρωτιόμασταν για το πως η Παρί θα κατάφερνε να κάνει δικό της, τον Βραζιλιάνο χωρίς να δεχτεί πρόστιμο από την UEFA αφού έπρεπε να δώσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ!

Για όσους δεν γνωρίζουν η UEFA έχει βγάλει έναν κανονισμό για το Financial Fair Play που βάζει έναν οικονομικό περιορισμό στις ομάδες να μην ζημιώνονται με περισσότερα από 30.000.000 ευρώ σε βάθος τριών οικονομικών ετών. Σε αυτόν τον υπολογισμό περιλαμβάνονται τα περισσότερα έσοδα του λογιστικού ισολογισμού της ομάδας και τα περισσότερα έξοδα, με εξαίρεση αυτά που αφορούν στα γήπεδα, τις προπονητικές εγκαταστάσεις, τις ακαδημίες και το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Και γυρνάμε ξανά στην Παρί η οποία τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται -177.000.000€ στο μεταγραφικό ισοζύγιο, που αν κάνει πως δίνει το ποσό που ακούγεται για τον Νεϊμάρ τότε δεν θα μπορέσει με τίποτα να φέρει σε μια ισορροπία το έλλειμμα με τα έσοδα της και θα τιμωρηθεί ξανά από την UEFA όπως είχε γίνει πριν 3 χρόνια και αυτή τη φορά μάλλον θα είναι πιο αυστηρά.

Αλλά κακά τα ψέμματα ας μην γελιόμαστε, οι Άραβες είναι καλοί επιχειρηματίες, υπήρχε περίπτωση να μην βρουν λύση;

Το σκέφτηκαν από εδώ, το σκέφτηκαν από εκεί και κατέληξαν στο να πληρώσει ο Νεϊμάρ το ποσό της ρήτρας που ανέρχεται περίπου στα 222.000.000€.

Ναι καλά ακούσατε... θα πληρώσει ο Νεϊμάρ! Στην Ελλάδα μπορεί να μας φαίνεται εξωπραγματικό αλλά στην Ισπανία είθισται να υπάρχουν δύο τρόποι μεταγραφής παικτών όταν το ποσό της μετακίνησης είναι ίσο με τη ρήτρα αποδέσμευσης, η οποία είναι υποχρεωτική σε κάθε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή στη χώρα.

Η πρώτη είναι η "συγκαταβατική μετακίνηση" με βάση την οποία η πωλήτρια ομάδα δεν ενοχλείται από την ισοφάριση της ρήτρας (αλλά όχι την ενεργοποίησή της) και παραχωρεί τον ποδοσφαιριστή στην αγοράστρια ομάδα, χωρίς να αξιώνει τίποτα περισσότερο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αγοράστρια ομάδα αποφεύγει και την καταβολή ΦΠΑ 18% στο ισπανικό κράτος, αφού μετά από τη μεταγραφή του Ρονάλντο από την Ίντερ στη Ρεάλ το 2002, η ισπανική λίγκα ήρθε σε συμφωνία με την Εφορία της χώρας για απαλλαγή ΦΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η δεύτερη είναι η "θα τα βροντήξω όλα κάτω και θα φύγω" σύμφωνα με την οποία η πωλήτρια ομάδα δεν θέλει να χάσει τον ποδοσφαιριστή της και αναγκάζει την αγοράστρια ομάδα να ολοκληρώσει τη μεταγραφή μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας αποδέσμευσης. Για να ενεργοποιηθεί μια ρήτρα αποδέσμευσης στην Ισπανία, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να πληρώσει την ισπανική λίγκα, μαζί με τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος, και η λίγκα από την πλευρά της να αποδώσει τον φόρο στην ισπανική εφορία και το καθαρό ποσό της ρήτρας στην πωλήτρια ομάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η αγοράστρια ομάδα είναι εκείνη που εξαρχής χρηματοδοτεί τον ποδοσφαιριστή, ώστε αυτός να μπορεί να καλύψει μόνος του τη ρήτρα αποδέσμευσης του.

Στην περίπτωση της Παρί και του Νεϊμάρ, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένας από τους δύο τύπους μεταγραφών με την άνωθεν έννοια. Η Παρί δεν μπορεί να δώσει 222.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αποδέσμευσης, διότι το ποσό θα εμπίπτει στα έξοδα που υπολογίζονται στο FFP. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορεί να δώσει τα χρήματα στον Νεϊμάρ για να πληρώσει ο ίδιος το ποσό, ενεργοποιώντας τη ρήτρα αποδέσμευσης, σε μία τύποις "εχθρική μετακίνηση", από τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα δεν πρόκειται να αντιδράσει.

Η μέθοδος που προκρίνεται με βάση τα όσα ακούγονται στα ΜΜΕ είναι όντως ο Νεϊμάρ να καταβάλλει τα 222.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να του τα δώσει όλα, τουλάχιστον εξ αρχής, η Παρί. Συγκεκριμένα, με τα δικά του αποθέματα καθώς και με το μπόνους των 100.000.000 ευρώ, να μπορέσει να καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσης, με την Παρί να μην εμπλέκεται καθόλου ή να αναλάβει κι αυτή ένα μέρος του ποσού, τόσο ώστε να μπορεί να το καλύψει με τα έσοδά της στο FFP.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η σχέση Παρί - Νεϊμάρ θα αρχίσει με τους Γάλλους να έχουν μία τεράστια οφειλή στον ποδοσφαιριστή. Μπορεί ο Βραζιλιάνος να μην αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ωστόσο θα αξιώσει να αποπληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οποιαδήποτε πληρωμή της Παρί στον Νεϊμάρ θα καταγραφή ως έξοδο στον ισολογισμό του FFP και θα την επιβαρύνει, οπότε ο σύλλογος δεν είναι σε θέση να τον αποζημιώσει άμεσα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μέθοδος να πάρει -σχετικά γρήγορα- τα λεφτά του πίσω ο Βραζιλιάνος, έστω και μέσω... τρίτων.

Ένας σύλλογος, σε κάθε απόκτηση ποδοσφαιριστή και δη γνωστού στο κοινό, διευθετεί και το ζήτημα των δικαιωμάτων προβολής που κατέχει ο παίκτης. Σε περιπτώσεις μεγάλων αστέρων του ποδοσφαίρου, αυτά είναι που αποφέρουν τα πιο κομβικά έσοδα στους συλλόγους, μεγαλύτερα ακόμα και από τις διαφημίσεις.

Για να αποπληρώσει η Παρί τον Νεϊμάρ θα του επιτρέψει να κρατήσει το 100% των εσόδων που αφορούν στην εικόνα του, σε αντίθεση με το τι ισχύει με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της, που είτε έχουν παραχωρήσει ποσοστό των δικαιωμάτων είτε έχουν παραχωρήσει το 100% και δεν εισπράττουν τίποτα από την εμπορική εκμετάλλευσή του ονόματός τους!

Άντε να δούμε τι άλλο θα δούμε!!!

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας