Κυριακή - 21 Ιανουαρίου 2018
Sunday 12 November 2017 - 14:25

ΡΕΚΟΡ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

ΡΕΚΟΡ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο!

Γιάννης Ντάσκας

Κάποτε στον αυθεντικό Μαραθώνιο έτρεχαν 100 με 150 δρομείς και όταν ο αριθμός έφτασε τους 300 θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία και λαϊκή συμμετοχή.

Φέτος ο αριθμός έφτασε στους 18.500 και εδώ είναι τα όρια.

Αυτό είπε η Ρένα Δούρου, επι των ημερών της οποίας ο Μαραθώνιος κάνει άλματα συμμετοχών και η ίδια ζήτησε μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο την συνδρομή του κυβερνητικού ταμείου εκτός από την βοήθεια του Υπουργείου Αθλητισμού.

Αυτή η βοήθεια, όπως είπε είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν υποδομές στους δρόμους και στα σημεία εκκίνησης και τερματισμού ώστε οι συμμετοχές να φτάσουν τις 40 και 50.000, όπως στους κορυφαίους σε συμμετοχές Μαραθώνιους της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, του Βερολίνου κλπ.

Σήμερα ο αυθεντικός Μαραθώνιος έχει τις χειρότερες υποδομές στην εκκίνηση. Οι συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους φτάνουν στα όρια επιβίωσης απο την προσπάθεια πρέπει να φτάσουν στον Μαραθώνα στις... 7 το πρωί και να παραμείνουν στο κρύο για δυο ώρες μέχρι την εκκίνηση. Αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση. Και όταν φτάνουν δεν υπάρχει ένα τεράστιο κτήριο σκεπαστό, ώστε να τους κρατήσει ζεστούς και ξεκούραστους. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους στον Μαραθώνιο και της Αθήνας, είτε άμεσα, είτε με καρδιακά προβλήματα που δεν ανακοινώνονται. Αιτία είναι και αυτή η ταλαιπωρία, η οποία στις άλλες χώρες δεν υπάρχει γιατί η εκκίνηση είναι σε κεντρικά σημεία.

Στον αυθεντικό μαραθώνιο η εκκίνηση δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε ο τερματισμός. Άρα χρειάζεται ειδικός δρόμος να πηγαίνουν την τελευταία στιγμή όλοι και χώρος να παραμείνουν μέχρι την εκκίνηση.

Φέτος λοιπόν ήταν ο καλύτερος απο πλευράς συμμετοχών. Μπορεί να γίνει όμως ακόμα καλύτερος και να έρθουν ακόμα πιο γνωστά ονόματα.

Φέτος το μεγάλο όνομα ήταν η Τσελίμο από την Κένυα που έχει το ρεκόρ Μαραθωνίου. Έτρεξε όμως στα 5 χιλιόμετρα κέρδισε άνετα με 16.40

Στα 10 χιλιόμετρα ανδρών κέρδισε ο Καλλίας με 31.30 και στον Μαραθώνιο ο Κώστας Γκελαούζος του ΠΑΟ με 2 ώρες και 26 λεπτά. Από τους ξένους ο Κενυάτης Καλλαλέι και δυο συμπατριώτες του πήραν και τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με 2 ώρες και 12 και 14 λεπτά αντίστοιχα.

Αξίζει να τονισθεί η αντοχή του βετεράνου πρωταθλητή Γιώργου Μάλλιαρη, ο οποίος στα 52 του χρόνια κάνει χρόνο κάτω απο 18 λεπτά στα 5 χιλιόμετρα,όπως φέτος.Αξιοπρόσεκτη η φτώχεια στις εκφράσεις των νικητών.

Ας βρεθεί κάποιος να τους γράψει κάποια λόγια και όχι να λένε περίπου "συγχαίρω τον εαυτό μου και ευχαριστώ τους χορηγούς μου τάδε και τάδε και τάδε".... Έλεος!!!

Το πρόβλημα στην παρουσίαση πάντα το ίδιο, αφού οι ίδιοι και οι ίδιοι για δεκαετίες και παντελώς άσχετοι με τον ιδρώτα στους στίβους και στα γήπεδα. Η δική τους φτώχεια ακόμα χειρότερη. Ένας πήγε με το μικρόφωνο στην τουαλέτα, την οποία ακούστηκε και να ψάχνει και να χρησιμοποιεί!!!

Δυό άλλοι δεν έκαναν καμία αναφορά σε θρύλους των αγώνων, αλλά στις θρυλικές και πανέμορφες ηχολήπτριες, τι οποίας κατονόμαζαν και φτου ξανά και από την αρχή για την ομορφιά τους. Σαν σεξουαλική παρενόχληση στον αέρα έμοιαζε...

Το ρεκόρ κλασσικής, αυθεντικής διαδρομής είναι 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δεύτερα και το έχει ο Κενυάτης Κιπτσιρίρ από το 2014

Στις γυναίκες το ρεκόρ είναι 2 ώρες 26 και το έχει Γιαπωνέζα Νογκούτσι. Φέτος η Μπαντάνε από την Αιθιοπία νίκησε με 2.34, ακολουθούμενη απο δυο αθλήτριες απο την Κένυα με μικρή διαφορά δευτερολέπτων, αφού η μάχη κρίθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μερικές πληροφορίες για τον αυθεντικό Μαραθώνιο:

Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1955 και γινόταν ανά διετία ως το 1967. Το 1967 μετατράπηκε σε ετήσιο και ως ημερομηνία διεξαγωγής καθορίστηκε η 6η Απριλίου, ημέρα έναρξης της Ολυμπιάδας 1896, η οποία καθορίστηκε να εορτάζεται ως "ολυμπιακή ημέρα" από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας. Από το έτος αυτό ξεκίνησε νέα αρίθμηση των Διεθνών Μαραθωνίων της 6ης Απριλίου. Ο αγώνας στη νέα μορφή του αποτελούσε και τον αγώνα του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Το 1972 αποφασίστηκε να μεταφερθεί τον Οκτώβριο και παράλληλα να γίνει ανοικτός και σε μη συστηματικούς αθλητές. Όμως, η απήχηση του ολυμπιακού μαραθωνίου της 6ης Απριλίου συνετέλεσε ώστε να μην διακοπεί, με αποτέλεσμα από το 1973 ως το 1980 να διεξάγονται δύο διεθνείς μαραθώνιοι: ένας τον Απρίλιο στις εορτές για την ολυμπιακή ημέρα και ένας τον Οκτώβριο. Από το 1974 γίνεται παράλληλα και γυναικείος αγώνας. Διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ.

Από το 1983 γίνεται στη μνήμη του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης.

Θεωρείται ως ένας από τους δυσκολότερους αγώνες Μαραθωνίου στον κόσμο, καθώς οι αθλητές καλούνται να διανύσουν 10 χλμ. ανηφόρας. Ο αγώνας ξεκινά από τον Μαραθώνα, περνάει από την Νέα Μάκρη και καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Οι Έλληνες αθλητές έχουν κερδίσει τους περισσότερους τίτλους στον μαραθώνιο αυτό, ωστόσο σήμερα, αθλητές από την Ανατολική Αφρική και την Ιαπωνία κυριαρχούν στους αγώνες.

Από το 1990, ο αγώνας αυτός είναι ο επίσημος αγώνας σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ για τον πανελλήνιο τίτλο του μαραθωνίου. Το 2010 η διεξαγωγή του κλασικού Μαραθωνίου αποτέλεσε μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, με αποτέλεσμα να προβληθεί ιδιαίτερα το γεγονός και να υπάρξει μεγάλη αύξηση των συμμετεχόντων που ξεπέρασαν τους 20.000.[2][3] To 2011 μετείχαν 9000 μαραθωνοδρόμοι και 8500 δρομείς στα άλλα αγωνίσματα (5 και 10 χλμ).

Στον πρώτο αγώνα του 1955 αφέτης ήταν ο θρυλικός νικητής της Βοστώνης Στέλιος Κυριακίδης και μετείχαν ...21 αθλητές εκ των οποίων 10 Ελληνες,πέντε Αιγύπτιοι...

Ο αυθεντικός μαραθώνιος μπορέι να γίνει βασική πηγή εσόδων για τον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό αν οργανωθεί σωστά διεθνώς, αλλά και εντός Ελλάδας και φυσικά με υψηλό επίπεδο παρουσίασης-διαχείρισης και όχι με τις ως τώρα αθλιότητες .

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας