Πέμπτη - 22 Φεβρουαρίου 2018

ΕΣΠΑ εδώ, ΕΣΠΑ εκεί, που είναι το ΕΣΠΑ;

ΕΣΠΑ εδώ, ΕΣΠΑ εκεί, που είναι το ΕΣΠΑ;

Φαινόμενα παραοικονομίας και κρούσματα εξαπάτησης ενδιαφερομένων που θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για επιδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Αν και γύρω από παρόμοια προγράμματα του ΕΣΠΑ συντηρούνταν πάντα μια παράλληλη οικονομία συμβούλων, που υπόσχονταν μία θέση στις υπό ένταξη δράσεις, το πρόβλημα συνδέεται με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αξιολόγηση των αιτήσεων για τα προγράμματα.

Η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για επιτήδειους που επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν το υψηλό ενδιαφέρον για ενισχύσεις, ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται πλέον και στις δράσεις των Περιφερειακών Προγραμμάτων για την έξυπνη εξειδίκευση και την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέσσερα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί εδώ και ένα χρόνο για την «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», τη «Νεοφυή επιχειρηματικότητα», την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» και την «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έχει ολοκληρωθεί μόνον το πρώτο, ενώ η αξιολόγηση των υπολοίπων για τα οποία οι υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση επενδυτικών δαπανών δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο...

Και ενω πολλές από τις επιχειρήσεις περιμένουν το ΕΣΠΑ για να πάρουν μια ανάσα, να κάνουν προσλήψεις και να τρέξουν τα business plan, κάποιοι καθυστερούν την αξιολόγηση των προτάσεων άνεφ λόγω και αιτίας.

Ή μάλλον υπάρχει αιτία.

Αιτία του προβλήματος είναι ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να «σηκώσει» το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, μέσα από το οποίο περνάνε πλέον όλα τα προγράμματα και οι αξιολογήσεις των προτάσεων που κατατίθενται από ενδιαφερομένους ή υποψηφίους επενδυτές που αιτούνται κρατικής ενίσχυσης.

Εντάξει, αλλά αυτή δεν είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουν στο υπουργείο;

Το θέμα είναι ότι αυτό το έρημο το σύστημα μόνο σ΄αυτή τη χώρα δεν μπορεί να "δουλέψει" κανονικά ώστε τα προγράμματα να αρχίζουν την στιγμή που πρέπει.

Αντιθέτως, σε πλήρη εκκρεμότητα είναι η αξιολόγηση των  επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν για την αναβάθμιση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, σχετικά με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές, για τις οποίες δεν έχει γίνει καν η προεπιλογή.

Και ο προγραμματισμός πήγε περίπατο...

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας