Τετάρτη - 24 Ιανουαρίου 2018

Η φοροδιαφυγή φρενάρει μόνο με την τεχνολογία

Η φοροδιαφυγή φρενάρει μόνο με την τεχνολογία

Μπήκε το καλοκαίρι για τα καλά και όλα τα καταστήματα που υπάρχουν στα τουριστικά μέρη της χώρας, έχουν αρχίσει να κάνουν εισπράξεις από τα εμπορεύματα που πωλούν στους τουρίστες και όχι μόνο.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι μιλούν για τους ελέγχους που κάνουν τα διάφορα κλιμάκια για να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή.

Το χτύπημα στη φοροδιαφυγή δεν απλώς ένα καίριο ζήτημα, είναι δομικό στοιχείο της οικονομίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί συστημικά και σε βάθος.

Τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή δεν είναι ο νόμιμος πλούτος κάποιων, είναι χρήματα που έχουν βγει από το κοινωνικό σύνολο και δεν τα πέρασαν από την εφορία, όπως κάνει η συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Καλός ο έλεγχος αλλά αυτά γίνονταν λάστ γίαρ.

Η ανθρωπότητα όπως και η τεχνολογία πηγαίνει μπροστά και το κάθε κράτος πρέπει να την αγκαλιάζει και όχι να της γυρνά τη πλάτη. Γιατί η τεχνολογία μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια (του κράτους), ώστε να μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες του.

Έλεγχος μπορεί να υπάρξει για τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες εισπράττουν μεγάλα ποσά και εκεί υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο φοροδιαφυγής, αλλά και διαφθοράς…

Με την on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Υπ. Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους και σέρβερ να βλέπουν «live το κόψιμο της κάθε απόδειξης».

Αυτό έχει αργήσει να μπει στη ζωή μας και μάλλον είναι ένα μεγάλο λάθος της οικονομίας μας, το οποίο δεν είναι τωρινό.

Η τεχνολογία θα λύσει τα χέρια του Υπ. Οικονομικών και αναγκαστικά θα βελτιωθεί το έργο του, μιας και αναγκαστικά θα διαρθρωθούν… ίσως και από μόνες τους και οι υπηρεσίες του.

Το έχουμε πει από τη στήλη μας ότι ο πολίτης δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον υπάλληλο. Όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, και ηλεκτρονικά πρέπει να γίνονται και οι διάφορες διασταυρώσεις και αν κάποιος δεν «συμπεριφέρεται» σωστά να «κοκκινίζει» η οθόνη.

Και να ξέρει ο εκάστοτε επιχειρηματίας ότι έτσι και κοκκινίσει,
Το κοσκίνισμα θα αρχίσει.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας