Κυριακή - 17 Δεκεμβρίου 2017

Κορώνα χάνεις, γράμματα κερδίζω

Κορώνα χάνεις, γράμματα κερδίζω

Παλιά όταν είμασταν παιδιά παίζαμε ένα παιχνίδι το οποίο λεγόταν κορώνα – γράμματα και είχε να κάνει με κέρματα.

Πολλές φορές όταν μέσα στο παιχνίδι ήταν και κάποιος μεγαλύτερος, έχοντας και μεγαλύτερη πείρα από μας τα 7-8χρονα, όταν ερχόταν η ώρα να στριφογυρίσει το κέρμα στον αέρα για να δούμε τι θα γινόταν έλεγε: « Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις».
Όπως ήταν φυσικό, πάντα εμείς οι μικρότεροι χάναμε συνέχεια.

Αυτό γινόταν ως τη στιγμή που ένας ξάδερφος ήρθε στο χωριό (που ήταν μεγαλύτερος), είδε το παιχνίδι και μας αποκάλυψε την απάτη.

Έγινε χαμός…

Τώρα που μεγαλώσαμε το παιχνίδι συνεχίζεται αλλά, συνεχίζεται και η απάτη. Το καταλαβαίνουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Κι έτσι υπομένουμε το κλέψιμο (και με τη βούλα) που μας κάνουν, ελπίζοντας ότι κάποτε θα έρθει κάποιος ο οποίος θα σηκώσει το μαύρο σεντόνι και θα αποκαλύψει το κόλπο του  ταχυδακτυλουργού.

Όχι ότι δεν το ξέρουμε, αλλά να…

Αγαπητοί μου φίλοι, ζούμε σε μια χώρα όπου συμβαίνουν πολλά στραβά και ανάποδα. Τα βλέπουν όλοι εκτός από την …κυβέρνηση. Και ενώ κυβερνά της φταίει η αντιπολίτευση!

Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί!

Στις Σπέτσες που υπάρχουν πολλές άμαξες με άλογα, φροντίζουν να καλύπτουν με παρωπίδες τα μάτια των ζώων ώστε να μην φοβούνται τα μηχανάκια (αν και έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια) και να πηγαίνουν στο δρόμο τους.

Είναι διαπιστωμένο ότι η αίσθηση της δύναμης ικανοποιεί την οποιαδήποτε επιθυμία. Εκείνο όμως που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα είναι η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ελέγξουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Οι συμπεριφορές οι οποίες παίζουν με τη λογική και τα νεύρα των άλλων, δηλαδή ελεγκτικών συμπεριφορών που στόχο έχουν να κάμψουν τις αντιστάσεις του άλλου και να τον οδηγήσουν να κάνει αυτά που θέλουμε να κάνει (ή, αντίστροφα, να μην κάνει αυτά που δεν θέλουμε να κάνει), αν ο άλλος αντιστέκεται, ο πρώτος καταφεύγει σε ένα παιχνίδι δύναμης για να τον φέρει εκεί που θέλει.

Το τελευταίο και καλύτερο κόλπο είναι να υπερασπίζεται κάποιος όλες τις συμπεριφορές, πετυχαίνοντας την απόκτηση μιας αίσθησης παντοδυναμίας.

Αυτή η αίσθηση του εξασφαλίζει ότι κανένας δεν θα μπορέσει να πλησιάσει αρκετά και επικίνδυνα κοντά για να δει γυμνό τον βασιλιά.

Το θέμα με μας τώρα είναι να μην συνηθίσουμε…

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας