Τρίτη - 25 Απριλίου 2017
12:48

Αθήνα

Friday, 31 March 2017 14:31

Συμπεθεριά, ρουλεμάν και κατηφόρα…

Συμπεθεριά, ρουλεμάν και κατηφόρα…

Ακούμε τώρα τελευταία και βλέπουμε στα μεγάλα μέσα πολλούς μεγαλοσχήμονες δημοσιογράφους, να «χτυπούν» με πάθος τίτλους στις εκπομπές τους για τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ, για το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, για τα ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, για, για, για…

O Paixtaras

Υπάρχουν πολλοί που θα πουν ότι : «Μα, δεν πρέπει να τα πουν και να τα γράφουν»;
Συμφωνώ πρέπει και να τα λένε και να τα γράφουν, όχι όμως μόνο κατόπιν εορτής… Θα πουν βέβαια ότι τα λέγαμε και τότε, αλλά δεν μας άκουγε κανείς.

Εγώ ξέρω από τη μικρή εμπειρία που έχω στο χώρο ότι, αν κάτι σε μια υπόθεση σου «μυρίζει» άσχημα, δεν γράφεις κάτι και το σταματάς, αλλά ψάχνεις συνεχώς με αποφασιστικότητα για να κάνεις το αδύνατο δυνατό.

Όταν π.χ. κάποιος κάνει μια καταγγελία για μια υπόθεση, και αρχίζουν τα δημοσιεύματα και οι εκπομπές στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα, και αρχίζει ο «ντόρος», και σηκώνεται ο «κουρνιαχτός», και να οι φωνές , και να οι δηλώσεις…Και ξαφνικά, σαν κάποιος να τράβηξε δυνατά το χειρόφρενο και σταματούν τα πάντα…Μούγκα!

Κάτι πρέπει να έγινε…
κάποιος πρέπει να μίλησε με κάποιον…
Και ο αγωγός «στούμπωσε» ξαφνικά.

Φεύγει η «πηγή» και πάει σε άλλον αγωγό, σε άλλον και άλλον…Τίποτα όλοι είναι «βουλωμένοι» και «υδραυλικός» πουθενά.


Η αείμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου είχε δώσει μια συνέντευξη στη ζωή της, στην Κατερίνα Ι. Ανέστη για τη LifO. Εκεί είχε πει μεταξύ άλλων:

«Αν άθροιζα τις αγωγές, κόντευαν το ΑΕΠ της χώρας. Είναι μια μέθοδος που έχει γίνει πλέον βιομηχανία για να συνετίζεται κάποιος. Η δεύτερη μέθοδος πίεσης είναι η κρατική διαφήμιση. Κλείνω στο μέσο σου την κάνουλα για δουν τα αφεντικά σου ότι τους χαλάς το ταμείο.

Αυτά έχουν συμβεί. Στραγγαλισμός οικονομικός και μάλιστα από μεγάλους φορείς…Πόσο μπορεί να είναι κάποιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος όταν ταυτόχρονα με το βασικό έντυπο που εργάζεται είναι και σε ένα γραφείο Τύπου, επιχειρηματικό ή κυβερνητικό; Αυτό το επιτρέπει ο κώδικας δεοντολογίας. Μπορούμε να είμαστε πεταλουδίτσες».

«Όταν καθίσεις έξω από το θέατρο αυτό -που για μας είναι εργασία αλλά και στάση ζωής- πρέπει να μη σιχαίνεσαι αυτό που έχεις κάνει ή να μην μετανιώνεις για ό,τι δεν έκανες».

«Δεν με ενδιαφέρει να μπαίνω κάπου και να με αναγνωρίζουν. Αυτό θα μου έκανε και κακό να σου πω την αλήθεια. Το ρεπορτάζ βγαίνει από τα γεγονότα και από τις επαφές με τις πολύ καλές πηγές, αυτές που έχεις ή μπορείς να αποκτήσεις. Μετά αναζητάς τα ντοκουμέντα. Υπάρχει ένα νταραβέρι, υπάρχουν έγγραφα γύρω από τις μεγάλες δουλειές. Υπάρχουν συνομιλίες με πρόσωπα που δεν θέλουν να εκτεθούν. Οι σημαντικότερες πηγές δεν θέλουν να εκτεθούν».

«Είμαστε στην εποχή του απόλυτου ρουλεμάν. Τα κανάλια διαφοροποιούνται όταν τα αφεντικά αποφασίζουν να σηκώσουν ή να ρίξουν ένα θέμα, αλλά και από τους σχολιαστές. Αλλά αυτό δεν είναι ειδήσεις. Είναι ένα συμπεθεριό που έχει μοιράσει ρόλους».

Αυτά έχουμε λοιπόν. Συμπεθεριά, Ρουλεμάν, κατηφόρα κι όποιος αντέξει.
Έτσι δεν είναι;

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας