Τρίτη - 20 Φεβρουαρίου 2018

Ένωση Νοσηλευτών: Κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για παρέμβαση στις εκλογές των εκπροσώπων της

Ένωση Νοσηλευτών: Κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για παρέμβαση στις εκλογές των εκπροσώπων της

Ζητεί την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου - «Πλειοδοτεί στον λαϊκισμό και προσβάλλει τα 38.000 μέλη της Ένωσης» λένε οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών.

Ωμή παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη διαδικασία ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων του νοσηλευτικού κλάδου και εν γένει στα της λειτουργίας και διοίκησης του επαγγελματικού επιμελητηρίου τους, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), χαρακτηρίζει το προεδρείο της ΕΝΕ το νομοσχέδιο με τίτλο "Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και το Νοσηλευτικό Κλάδο". Το προεδρείο της ΕΝΕ ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και διοργανώνει την Παρασκευή, ώρα 10.00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδο Πατησίων, και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του κλάδου σε συνέντευξη τύπου για το θέμα, με αφορμή και την ολοκλήρωση της εσπευσμένης διαδικτυακής διαβούλευσης, το νομοσχέδιο αλλάζει άρδην τη νομική φύση της ΕΝΕ -πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενο νπδδ σωματειακής φύσης- που έχει ως μέλη της νοσηλευτές ΤΕ-ΠΕ με τον ίδιο επαγγελματικό τίτλο, τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και την ίδια επαγγελματική δραστηριότητα. Διευρύνει τα μέλη της ΕΝΕ εντάσσοντας σε αυτήν και τους βοηθούς νοσηλευτές, παραγνωρίζοντας ή αγνοώντας ότι πρόκειται για διαφορετική επαγγελματική κατηγορία.

Επίσης, δημιουργεί ένα "μόρφωμα" - ενιαίο κλάδο νοσηλευτών, μαιών και βοηθών νοσηλευτών- βάζοντας ανομοιογενές πλήθος υπαλλήλων με διαφορετικά τυπικά προσόντα και ανόμοια υπηρεσιακά καθήκοντα, κάτω από την ίδια υπηρεσιακή κατάσταση.
Δίνει ακόμη και τη δυνατότητα σε μαίες και μαιευτες να προΐστανται σε νοσηλευτικές υπηρεσίες, "παραβιάζοντας" τη σχέση ειδικότητας που πρέπει να συνδέει τον κλάδο από τον οποίο προέρχονται οι προϊστάμενοι με το αντικείμενο της μονάδας στην οποία προΐστανται.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται επίσης άλλος τρόπος Αρχαιρεσιών -απλή αναλογική-, μπαίνει πλαφόν -μεχρι 2- στις συνεχόμενες θητείες των οργάνων της διοίκησης, αποσυνδέεται το δικαίωμα ψήφου των μελών από το αν είναι ταμειακώς ενήμερα και χωρίς οφειλές -θα μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι ενταγμένοι στον ενιαίο κλάδο καταβάλλοντας 20 Ευρω.

"Είναι ένα νομοσχέδιο που πλειοδοτεί στον λαϊκισμό και προσβάλλει τα 38.000 μέλη της ΕΝΕ, νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον πρωτοφανές να επιχειρείται, και ουδέποτε παρατηρήθηκε αντιςτοιχο προηγούμενο στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης, η σύσταση ενός ενιαίου κλάδου νοσηλευτών, μαιών και βοηθών νοσηλευτών, δηλαδή υπαλλήλων με διαφορετικά τυπικά προσόντα, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα και διαφορετικό επαγγελματικό τίτλο" επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΕ, κ. Δημήτρης Σκουτέλης.

Πρόσθεσε, δε, ότι το περίφημο αυτό νομοσχέδιο των 3 σελίδων αναρτήθηκε για διαβούλευση χωρίς να έχει γίνει καμία εισήγηση από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Υγείας και χωρίς να έχει κληθεί η ΕΝΕ να καταθέσει τις απόψεις της επι των αλλαγών που έκρινε αναγκαίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χαρακτήρισε δε προσχηματική και τη διαβούλευση καθώς η προθεσμία των 22 ημερών που ορίζει ο νόμος για την διαδικτυακή διαβούλευση συρρικνώθηκε σε μόλις 10 ημέρες, εκ των οποίων ήταν ενεργείς με ανάρτηση σχολίων μόλις οι 6 από αυτές.

Το προεδρείο της ΕΝΕ θεωρεί πως η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου εκτός του οτι βάλλει κατά της Ένωσης, διαταράσσει και την εργασιακή ηρεμία στις μονάδες υγείας της χώρας, εκεί οπού εργάζονται καθημερινά υπό σκληρές συνθήκες και οι βοηθοί νοσηλευτές και οι νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. "Κλείνει το μάτι στους βοηθούς νοσηλευτές με αυτό το νομοσχέδιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους δημιουργεί ελπίδες για τυχόν εξίσωση επαγγελματική με τους νοσηλευτές της τριτοβάθμιας. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί πως δεν περιέχει εξουσιοδότηση διάταξη, δηλαδή δεν παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση προς της διοίκηση να εκδώσει σχετικές κανονιστικές πράξεις για τους βοηθούς νοσηλευτές" διευκρίνισε ο κ. Σκουτέλης.

Σημειώνεται πως ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας δίνει τη δυνατότητα στους βοηθούς νοσηλευτές -αποφοίτους σχολών διετούς φοίτησης- να φοιτούν στις τριτοβάθμιες σχολές νοσηλευτικής της χώρας χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις και να αποκτούν την τυπική και ουσιαστική εξομοίωση του τίτλου σπουδών τους με τους νοσηλευτές ΤΕ-ΠΕ καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτή η εξομοίωση συνεπάγεται. Το νομοσχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας φαίνεται όμως πως επιχειρεί να ανοίξει άλλη δίοδο, πιο εύκολη και πιο βατή, για τους βοηθούς νοσηλευτές και την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους εξομοίωση...

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας