Παρασκευή - 15 Δεκεμβρίου 2017

Με τον ήλιο συντροφιά, το παιχνίδι του καλοκαιριού ξεκινά!

Με τον ήλιο συντροφιά, το παιχνίδι του καλοκαιριού ξεκινά!

Η στιγμή της απόδρασης ξεκινά! Κουβαδάκια, τσουγκράνες, μπάλες, ρακέτες, κοχύλια και άλλα παιχνίδια τρομερά περιμένουν κάθε μέρα για να τα ανακαλύψεις! Οι γονείς θέλουν να μεταδώσουν τη σοφία τους και τα παιδιά διψούν για γνώση!

Θάλασσα: Ο ομορφότερος προορισμός του χρόνου. Η προσμονή μικρών και μεγάλων για την εποχή της ξεγνοιασιάς και του παιχνιδιού πλάι στο κύμα... Για τα παιδιά είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα που θέλεις να μείνει αξέχαστο και δυνατό. Για τους γονείς, μοιάζει με μια στιγμή ελευθερίας από τις έννοιες του χειμώνα. Από όσα βαραίνουν την ψυχή και το σώμα. Στη θάλασσα κάθε ηλικία γίνεται ένα μικρό παιδί. Ξεχνιέται, χαλαρώνει και απολαμβάνει απλόχερα το δώρο της φύσης.

Τι σημαίνει παιχνίδι στη θάλασσα, από την πρώτη επαφή μέχρι τη νηπιακή ηλικία;

Μέχρι 2 ετών

Το γέλιο του... Η πρώτη του επαφή με την θάλασσα... Οι φωνές χαράς όταν αισθάνθηκε την ανακούφιση από τη ζέστη στο νερό της θάλασσας! Για τα παιδιά που βρίσκονται γύρω στο πρώτο έτος ηλικίας αυτή ίσως είναι και η πρώτη γνωριμία. Μία εικόνα γνώριμη αλλά και ξένη συνάμα καθώς τα παιδιά έχουν μία ειδική σχέση με το νερό αφού επί εννέα μήνες φιλοξενούνταν στην κοιλίτσα της μαμάς. Αυτό που χρειάζεται είναι να θυμηθούν και εξοικειωθούν και πάλι με το υγρό στοιχείο. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο αλλά δεν είναι. Αυτό που χρειάζεται είναι η όλη διαδικασία να γίνει σταδιακά. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή η επαφή του παιδιού με τη θάλασσα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. Βασικό είναι να επιλέξετε μία παραλία γνώριμη για εσάς καθώς και ώρες όπου η παραλία θα είναι ήσυχη και ο ήλιος φυσικά δεν θα κουράσει το μωράκι σας.

Αρχικά καθίστε με το παιδάκι σας στην παραλία και παίξτε με τα βότσαλα. Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με το χώρο και τις μυρωδιές της θάλασσας. Πλατσουρίστε δειλά δειλά με το νερό και στη συνέχεια προσπαθήστε να μπείτε λίγο περισσότερο μέσα στη θάλασσα. Αν αρχίσει να κλαίει, βγείτε έξω και μετά από λίγο ξεκινήστε πάλι το παιχνίδι. Μια νέα προσπάθεια να μπείτε στο νερό ίσως τώρα γίνει καλύτερα αποδεκτή. Ήσυχα και ήρεμα, το παιδί δεν θα αργήσει να λατρέψει την αίσθηση του νερού στο σώμα του. Όταν τελειώσετε το μπάνιο μη φύγετε αμέσως από την παραλία αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο ακόμη σε παιχνίδια που θα επινοήσετε εκείνη τη στιγμή και θα φέρουν το παιδί σε επαφή με τη φύση και τις αισθήσεις του.

2-5 ετών

Για αυτή την ηλικία η παραλία μοιάζει με το κυνήγι του χαμένου θησαυρού! Πύργοι και άλλες κατασκευές δημιουργούνται στην άμμο με σύμμαχο τη φαντασία! Οι λιλιπούτειοι παραθεριστές ενθουσιάζονται να μεταφέρουν νερό από τη θάλασσα με τα μικροσκοπικά τους κουβαδάκια, να τρέχουν, να παίζουν και να ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της θάλασσας... Τα περίεργα και όμορφα βότσαλα της! Η παραλία είναι μία όμορφη δραστηριότητα για τα παιδιά. Είναι ένας τόπος συνάθροισης και κοινωνικοποίησης όπου ακόμη και τα πιο εσωστρεφή παιδιά μπορούν να ωφεληθούν από το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά ή τους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα παιδιά χρειάζεται να έχουν συνεχή επίβλεψη. Ειδικότερα μέχρι την ηλικία των τριών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα αυτόνομα. Από τριών έως πέντε όπου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα, οι επιλογές των παιχνιδιών ανάμεσα σε νερό και θάλασσα μεγαλώνουν και οι ώρες στην παραλία γίνονται πιο απολαυστικές! Συνδράμετε τα στο παιχνίδι τους, επινοήστε τρόπους να το εμπλουτίσετε και βοηθήστε τα στις κατασκευές τους! Οι διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για να έρθουν οι γονείς πιο κοντά με τα παιδιά τους και ιδιαίτερα με τον πατέρα τους. Να παίξουν όλοι μαζί , να γελάσουν και να δημιουργήσουν τις ομορφότερες αναμνήσεις για τον χειμώνα! Τα παιδιά θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι μοιράζεστε μαζί τους τις πιο χαρούμενες στιγμές τους και θα σας το ανταποδώσουν στη συνέχεια με την πιο γλυκιά και καλή τους διάθεση!

Καλό καλοκαίρι....!!!

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας