Τετάρτη - 24 Ιανουαρίου 2018

Πόσο αλάτι μπορώ να τρώω κάθε μέρα για να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου;

Πόσο αλάτι μπορώ να τρώω κάθε μέρα για να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου;

Τις τελευταίες δεκαετίες, το αλάτι έχει κατηγορηθεί -και όχι άδικα- για αρνητικές επιδράσεις στην υγεία σου, με κυριότερη την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Βασικά, δεν πρέπει να ξεπερνάς τα 2.300 mg ημερησίως (2,3 γραμμ.), ενώ όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, άτομα με υπέρταση και μεσήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.500 mg. O Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος-διατροφολόγος σου επισημαίνει να προσέχεις ιδιαίτερα για το κρυμμένο αλάτι που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα σε αυτά που δεν θεωρούνται παραδοσιακά αλμυρά. «Παράλληλα, με τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή σου, θα πρέπει να αυξήσεις και την πρόσληψη καλίου, ένα συστατικό το οποίο δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο και βοηθά έτσι στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσεις να λαμβάνεις αρκετό κάλιο από τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά (κυρίως πατάτες και μπανάνες), γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια, καθώς και μέσω ειδικών τροφίμων, εμπλουτισμένων με κάλιο, που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας