Σάββατο - 24 Φεβρουαρίου 2018

Το μέλλον της ιατρικής είναι διαγνώσεις με τεχνητή νοημοσύνη

Το μέλλον της ιατρικής είναι διαγνώσεις με τεχνητή νοημοσύνη

Την πρώτη σημαντική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική φέρεται πώς δημιούργησε η εταιρεία DeepMind της Google.

Οι ειδικοί δημιούργησαν ένα αλγόριθμο που μπορεί να κάνει πιο ακριβή διάγνωση ακόμη και από έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Η διάγνωση αφορά νόσο των ματιών και η ηλεκτρονική διάγνωση επιτυγχάνεται με τη σύγκριση εκατομμυρίων εικόνων που έχει στη βάση δεδομένων το υπολογιστικό σύστημα. Οι εικόνες αυτές είναι είτε από ίριδα υγειών ματιών, είτε ματιών που έχουν εκδηλώσει τη νόσο σε διάφορα στάδια.

Τα ευρήματα από τη χρήση του αλγόριθμου έχουν ήδη δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση, καθώς ελέγχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα οφθαλμολογικά κέντρα του κόσμου, το London’s Moorfields Eye Hospital. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για κλινικές δοκιμές σε μερικά χρόνια και αφού τελειοποιηθεί.

Ο αλγόριθμος της DeepMind έχει εκπαιδευτεί με τη λήψη τρισδιάστατων φωτογραφιών αμφιβληστροειδών από ανώνυμους που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο Moorfields. Οι φωτογραφίες αυτές είχαν σχολιαστεί πρωτίστως από τους ειδικούς για το εάν έχουν σημάδια νόσου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο νοσοκομείο θα ξεκινήσουν και οι κλινικές δοκιμές.

Ακριβώς επειδή οι εικόνες παρέχουν πολλά δεδομένα με χιλιάδες pixels πληροφοριών, ο αλγόριθμος έχει πλέον εκπαιδευτεί να του αναλύει και να διαγιγνώσκει τρεις σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις: γλαύκωμα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η εφεύρεση και η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση ασθενειών αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις νοσοκομειακές δαπάνες, σε έναν κόσμο που το όριο ηλικίας αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να μειώσει στο μέλλον τις υψηλού κόστους εξετάσεις, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει τα συστήματα υγείας να κάνουν υψηλού κόστους επενδύσεις και να συντάξουν μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά πλάνα.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας