Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Υγεία

Απειλούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία!

Ευνοούνται οι πολυεθνικές με προνομιακή μεταχείριση.
Υγεία
Τετ, 05/12/2018 - 10:41
Γράφει o Κώστας Ντέμος

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ.Θεόδωρος Τρυφων τιμήθηκε και ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ με το βραβείο DIAMONDS of Greek Economy 2018 και στην ομιλία του δίδοντας στοιχεία είπε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίας έχουν πενταπλάσιους εργαζόμενους στην Ελλλάδα από τις πολυεθνικές, οι οποίες όμως έχουν προνομιακό καθεστώς και στην κυβερνητική τιμολόγηση των φαρμάκων και στην εν γένει αντιμετώπιση.

Μικρογραφία

Όπως είπε κατά την βράβευσή του ο κ.Τρύφων οι πολυεθνικές  έχουν διπλάσιο τζίρο λόγω των ...πενταπλάσιων τιμών στα φάρμακά τους και αυτό στην ελληνική αγορά εργασίας "αποτυπώνεται" με μόλις το 1/5 των εργαζομένων σε σχέση με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Οι έρευνες της Βουλής και οι δημοσιογραφικές ανέδειξαν και "παράλληλα" αποτελέσματα, όπως αυτά τις NOVARTIS σήμερα και άλλων πολυεθνικών παλαιότερα.

Ενδεικτικό της μεταχείρισης:

1. Πριν 15 χρόνια και πλέον είχαμε καταθέσει αναφορά για διεξαγωγή παράνομων ιατρικών πειραμάτων σε νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Τα στοιχεία καραμπινάτα και άρα δεν θα μπορούσαν να μην υπάρξουν συνέπειες, αν προχωρούσε η έρευνα.
Αποτέλεσμα: Η ερευνα παραχώθηκε στο συρτάρι και δεν μας κάλεσαν ούτε για τυπική κατάθεση, ακριβώς γιατί κατάλαβαν ότι θα παραδίδαμε στοιχεία...

2. Πριν 7-8 χρόνια απο τη Γερμανία ξεκίνησαν έρευνες για συγκεκριμένες καταγγελίες χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων (γιατρών κλπ) προκειμένου να προωθεί τα φάρμακά της πολυεθνική με τεράστιο όνομα και στον αθλητισμό. Οι έρευνες χάθηκαν και παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες ότι  ΘΑ και ΘΑ και ΘΑ  προχωρήσουν και στην Ελλάδα οι έρευνες δεν συνέβη τίποτα.
Τα πράγματα μένουν στο χώρο έτσι ώστε και ο σημερινός Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός να λέει στο κρατικό κανάλι (χθες) ότι ανακάλυψε ομάδες Μαφίας στο χώρο της Υγείας, να ανακαλύπτονται κρύπτες κρυμμένες με ολόκληρο τοίχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα να μην συμβαίνει ουσιαστικά.
 

Μικρογραφία

Στην αγορά φαρμάκου οι αλλαγές του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες ικανοποιούν τις πολυεθνικές, αλλά όχι την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βελτιωθεί η κάλυψη του πληθυσμού, που σε καθεστώς μνημονίων είδε να καταγράφονται ακόμη και ελλείψεις βασικών σκευασμάτων, οι οποίες πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν πήραν καταστροφικές διαστάσεις.
Το Υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε σε διαχωρισμό των θεραπευτικών σκευασμάτων από εκείνα που συντελούν στην πρόληψη και έχουν προνοιακό χαρακτήρα

Το νέο «μείγμα» φαρμακευτικής πολιτικής στη μεταμνημονιακή περίοδο, που έχει στόχο τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-PIF) και στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μικρογραφία

Το πιο χαρακτηριστικό ίσως στοιχείο είναι ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χώρας δεν αυξάνεται, παρά τις αυξανόμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι και επιχειρηματίες να παραμένουν υπό μνημονιακό κλοιό, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο και για τις δύο πλευρές. 
Πλέον λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης αντί για τις 3 χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε σε διαχωρισμό των θεραπευτικών σκευασμάτων από εκείνα που συντελούν στην πρόληψη και έχουν προνοιακό χαρακτήρα. 

Έτσι, τα κάθε είδους εμβόλια συνεχίζουν να βαραίνουν τον προϋπολογισμό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαφορετική κατηγορία, όπως είναι άλλωστε.

Τέλος, δεν γίνεται διαχωρισμός στους προϋπολογισμούς των γενόσημων και των on patent φαρμάκων, αν και ουσιαστικά πρόκειται για δύο διαφορετικές κατηγορίες, με διαφορετικά κριτήρια και ξεχωριστή λειτουργία στο θεραπευτικό σύστημα της χώρας.

Ποιες αλλαγές θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης (αντί για τις 3 χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων. 

Αυτή η επιλογή φαίνεται να βοηθά την αγορά, αφού λαμβάνονται υπ' όψιν στοιχεία από χώρες ανάλογου οικονομικού επιπέδου, ενώ αφαιρούνται οι διαφορές που προκαλούσαν οι ισοτιμίες διαφορετικών νομισμάτων.

Η τιμολόγηση νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση θα πραγματοποιείται μία φορά (αντί για δύο που ισχύει σήμερα και έχει προκαλέσει σωρευτικά σημαντική μείωση των τιμών των γενοσήμων). 

Τα γενόσημα τιμολογούνται/ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent και μέχρι το κατώτατο όριο του ΚΗΘ (κόστος ημερήσιας θεραπείας), ενώ μέχρι σήμερα πρακτικά δεν υπήρχε όριο στη συνεχή απομείωση τιμής.

Μικρογραφία

Τα βιο-ομοειδή τιμολογούνται/ανατιμολογούνται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης.

Όσα on patent /off patent είναι πάνω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης μειώνονται σταδιακά (μέχρι 10% τον χρόνο) και μέχρι τις δύο χαμηλότερες.

Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά (μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Τι ζητούν οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι

Αυτήν τη στιγμή η τιμολόγηση ως εργαλείο περιστολής της δαπάνης έχει εδώ και καιρό εξαντληθεί, αφού οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

 Επειδή η ισχύουσα μεθοδολογία τιμολόγησης στηρίζεται σε αδιαφανείς διαδικασίες και καταγράφεται ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι έχουν υπβάλλει προτάσεις και ζητούν:

-Κατάθεση Φύλλων Έρευνας από τις εταιρείες: Ανακοίνωση της τιμής από τις εταιρείες προς το Υπουργείο Υγείας και τους φορείς.

-Ενεργοποίηση της νομοθεσίας που ορίζει ποινές στην περίπτωση κατάθεσης ψευδών στοιχείων. Κανείς υπεύθυνος κυκλοφορίας δεν θα ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει τον καταλογισμό ενός βαρύτατου προστίμου εφόσον βρεθεί να δηλώνει ψευδή στοιχεία.

-Η δυνατότητα αιτήσεων για χαμηλότερες τιμές από τις οριζόμενες οδηγεί σε στρεβλώσεις και αύξηση της δαπάνης μέσω του μηχανισμού της υποκατάστασης και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να επιτρέπεται. Άλλωστε, έμμεσες μειώσεις μπορούν να προκύψουν μέσω του κλιμακωτού rebate.

On patent /Φάρμακα αναφοράς

- Τιμολόγηση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών των φαρμάκων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

- Ετήσιες ανακοστολογήσεις.

Off patent 

-Τιμολόγηση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών των φαρμάκων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, με κατώτατο όριο το 50% της αρχικής τιμής του φαρμάκου (ενόσω βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας). Τονίζεται ότι τυχόν μείωση της τιμής κάτω από το 50% θα οδηγήσει σε απόσυρση του προϊόντος και υποκατάστασή του από νέα πιο ακριβά θεραπευτικά σχήματα.

-Άμεση μείωση της τιμής των on patent μετά τη λήξη του χρόνου προστασίας τους, προκειμένου να αποφεύγονται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

-Συνυπολογισμός της παλαιότητας, της απόλυτης τιμής ή των ειδικών χαρακτηριστικών του φαρμάκου (π.χ. μοναδικά προϊόντα) προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υποκατάσταση των παλιότερων φθηνών από νεότερα πιο ακριβά.

Μικρογραφία

Γενόσημα

-Τιμολόγηση στο 80% της νέας τιμής των φαρμάκων αναφοράς την οποία λαμβάνουν μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας.

-Κατάργηση της δυναμικής τιμολόγησης.

-Κατάργηση της απομείωσης τιμών μέχρι τη μηνιαία συσκευασία στην περίπτωση των φαρμάκων για χρόνια νοσήματα.

Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση τιμών θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προτίμησης της χρήσης των οικονομικότερων γενοσήμων φαρμάκων.

Ιδού και τι είπε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων κ.Τρύφων στην βράβευσή του:
 

Κώστας Ντέμος