Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ART & LIFE

Η "Αλλαγή Φρουράς" ξεκίνησε το ταξίδι της με λαμπρότητα στο ελληνικό κοινό

Πλήθος κόσμου μαζί με επιφανείς εκπροσώπους της τέχνης και της κοινωνίας στον "Ιανό".
ART & LIFE
Δευ, 23/04/2018 - 19:02
Γράφει o Φίλιππος Ντάσκας

Το ταξίδι; Η νέα δίγλωσση ποιητική συλλογή της Κλέλιας Χαρίση, "Αλλαγή Φρουράς | Change of Guard". Το λιμάνι αναχώρησης; Ο Ιανός της Αθήνας, όπου το τρίτο έργο της ποιήτριας-δημοσιογράφου πραγματοποίησε τον μαγευτικό του απόπλου, παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και πολιτικών που παραβρέθηκαν για να γιορτάσουν τη μοναδική αρχή.

Τα λόγια της κ. Χαρίση έδωσαν το τέμπο των συναισθημάτων και των προσδοκιών: «νιώθω ήδη την επιτυχία στα χέρια μου και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το νέο μου τρίτο πνευματικό παιδί, αλλά και με το γεγονός ότι φίλοι ήρθαν εδώ κοντά μου να με τιμήσουν με την παρουσία τους, όλοι αυτοί οι σημαντικοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, γιατί αυτό το βιβλίο για μένα σημαίνει πολλά. Είναι το πιο ώριμό μου και βγήκε βαθιά μέσα από τη συνείδησή μου, με την ευχή για μία νέα δυναμική αλλαγή φρουράς στον βηματισμό του Νου και της Ψυχής των ανθρώπων". 

Και συνέχισε, "είμαστε σε μια εποχή που η τέχνη της ποίησης χρειάζεται να μιλήσει μέσω της σύνδεσης της παλιάς με τη νέα γενιά αλλά και μέσω των άλλων τεχνών. 'Αλλαγή φρουράς' ζητούν τα μάτια μου από τα μάτια της σοφίας"...

Διαδραστική και ιδιαίτερα πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, η εκδήλωση είχε τη μορφή παράστασης με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τη Κρινιώ Νικολάου να ερμηνεύουν κατά την έναρξη τη νέα κοινή τους συνεργασία "ΑΓΑΠΗ ΠΛΑΝΟΔΙΑ" σε στίχους της Κλέλιας Χαρίση και μουσική Κρινιώς Νικολάου.

Μικρογραφία

Οι εναλλαγές ανάμεσα στις ομιλίες, τη μουσική, την απαγγελία, τα συγκινητικά βίντεο διατήρησαν ως το τέλος το μεγάλο ενδιαφέρον και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, πόσο μάλλον όταν ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν ήταν η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, ο Αλέξης Κωστάλας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Πάνος Σόμπολος, η Αργυρώ Καπαρού, η Βίκυ Καρατζόγλου, αλλά και καταξιωμένοι φίλοι της δημοσιογράφοι και επιστήμονες όπως η Σαπφώ Ματσιώρη από τον RealFm, ο Ιωάννης Παπουτσάκης από την ΕΡΤ, ο Τάσος Λέρτας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, ο Σωκράτης Δεληβογιατζής καθηγητής φιλοσοφίας Α.Π.Θ και ο Χρήστος Αθανασόπουλος, Φιλόλογος Ιονίου Σχολής και ποιητής.

Μικρογραφία
Μικρογραφία

Τη Κλέλια Χαρίση τίμησαν ανάμεσα σε πολλούς φίλους ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος με τη σύζυγό του Μαρία, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η γνωστή συγγραφέας Έλενα Ματθαιοπούλου, όπως και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς.

Αυτή η έκδοση που, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο παίζει σε... διπλό γλωσσικό ταμπλό, με τίτλο "Αλλαγή φρουράς - Change of Guard", σε μετάφραση της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη γραφή, τη «γραφή της ψυχής», και καλεί τους αναγνώστες να κάνουν το ταξίδι της ανάγνωσης, το οποίο θα τους χαρίσει τη χαρά της ανακάλυψης.      

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η σπουδαία Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ στον πρόλογο, 

«Ἀνάμεσα στὸν μύθο τῆς ἀλήθειας καὶ στὴν ἀλήθεια τοῦ μύθου, κινεῖται ἡ ποίηση τῆς Κ.Χ. καὶ ἡ πολυδαίδαλη ποιητική της γλώσσα ρίχνει περισσότερο φῶς στὸν ὁρίζοντα τῆς ποίησης».

Μικρογραφία

Το έργο του εξωφύλλου είναι του Νεκτάριου Αποσπόρη. Η ποιητική συλλογή περιλαμβάνει στίχους που μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από εξαιρετικούς σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Κρινιώ Νικολάου, η Τζώρτζια (ΜΠΛΕ), η Ζωή Τηγανούρια, ενώ τη μετάφραση ανέλαβε η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Η δίγλωσση ποιητική συλλογή της Κλέλιας Χαρίση ‘’ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ - Change of Guard’’ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.

(https://www.ianos.gr/allagi-frouras-diglosso-cd-0427518.html)

Φίλιππος Ντάσκας