Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Υγεία

Έξω πάμε καλά, αλλά στο εσωτερικό "φαρμάκι"...

Φτιάξαμε 23.000 θέσεις εργασίας στα Σκόπια, κινδυνεύουν 50.000 θέσεις στο εσωτερικό!
Υγεία
Τετ, 03/04/2019 - 12:13
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Στον Αλμπέρ Καμύ και στη φράση του «η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο παρόν», αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας στην εξαιρετικά σημαντική από πλευράς ουσίας,επίσκεψή του (πρωτη Ελληνα πρωθυπουργού) στη Βόρεια Μακεδονία-Σκόπια.

Εννοούσε ότι πρέπει στο παρόν να κάνουν οι δυο πλευρές τα πάντα,ώστε μια χώρα χωρίς καν πολεμική αεροπορία (...),χριστιανική, στην ουσία, να μεταβληθεί σε φιλική προέκταση της Ελλάδας.

Η Ελλάδα υπέγραψε χθες συμφωνίες με τα Σκόπια και ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "η Ελλάδα, όπως είπε ο φίλος μου ο Ζόραν στην ομιλία του, το 2018 αναδείχθηκε σε δεύτερο σημαντικότερο επενδυτή στη χώρα της Βορείου Μακεδονίας, με συνολικές επενδύσεις που προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που αφορούν περίπου 25.000 θέσεις εργασίας."

Αναφερόμενος στα "ανταποδοτικά" είπε ότι "ταυτόχρονα, η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ήταν αυτοί που κάθε χρόνο σταθερά επέλεγαν την Ελλάδα και ιδίως τη Χαλκιδική ως τον τουριστικό τους προορισμό, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, που σημαίνει σχεδόν πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας που επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ελλάδα και που εύχομαι να γίνει ολόκληρος ο πληθυσμός, διότι είσαστε καλοδεχούμενοι να έρχεστε, να σας φιλοξενούμε, να περνάτε τις διακοπές σας στη χώρα μας.

Όλα αυτά, λοιπόν, μαρτυρούν ότι εδώ έχουμε ένα πεδίο δόξης λαμπρό, αρκεί να οικοδομήσουμε σε στέρεα θεμέλια τις σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες βεβαίως οικοδομούνται πρωτίστως στο κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο και δευτερευόντως στο διπλωματικό. Ενόψει, βεβαίως, της σημερινής μας επίσκεψης είχαμε προετοιμάσει μια σειρά από σημαντικές οικονομικές συμφωνίες. Πριν αναφερθώ σε αυτές, όμως, επιτρέψτε μου να σχολιάσω λίγο τους τίτλους που διάβασα σήμερα το πρωί στις εφημερίδες στην Αθήνα λίγο πριν έλθω, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραφαν αυτό το ιστορικό ταξίδι ως μία απόβαση στα Σκόπια. 

Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω όλους εσάς, αλλά και όλους όσοι μας παρακολουθούν, ότι εμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ούτε ήρθαμε εδώ με σκοπό να παριστάνουμε σε εσάς τους Άγιους Βασίληδες. Ήρθαμε εδώ για να σφυρηλατήσουμε μια σχέση ισότιμης συνεργασίας, ήρθαμε εδώ για να υπερβούμε τα εμπόδια, ήρθαμε εδώ για να αδράξουμε ευκαιρίες, ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές. 

Και, πράγματι, οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα και οι δημιουργικές συζητήσεις που είχαμε έχουν ως στόχο να αδράξουμε τις ευκαιρίες από τη μία μεριά, αλλά και να υπερβούμε εμπόδια υπαρκτά από την άλλη. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, ζητήματα, τα οποία για χρόνια ταλαιπωρούσαν τον επιχειρηματικό κόσμο, σήμερα βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια σχεδόν. "

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία διόρθωσης των σημάτων για "μακεδονικά" προϊόντα που χρησιμοποιούν τα Σκόπια λέγοντας:

"...Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το θέμα των εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας. Σήμερα με τον πρωθυπουργό Ζάεφ συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα, αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, αν θέλετε πολύ πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, εδώ και τριάντα χρόνια ίσως και παραπάνω, δημιουργούν πολλές φορές σύγχυση σε επιχειρηματίες, αλλά και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς. Κι είμαστε αισιόδοξοι ότι έχοντας την πολιτική βούληση, την αλληλοκατανόηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη θα καταφέρουμε να βρούμε επιτέλους λύσεις. 

Η πρόνοια αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η εν λόγω ομάδα  θα επιδιώξει να βρει λύσεις στα θέματα αυτά, στη βάση ενός ειλικρινούς, δομημένου και με καλή πίστη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, έχοντας, όμως, υπόψη τους υφιστάμενους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες για τη γεωγραφική προέλευση αγαθών και την καταχώρηση των σημάτων. Στο εξής, δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μία γέφυρα, προωθώντας στο οικονομικό πεδίο και την ουσία του Άρθρου 14 της Συμφωνίας, που επιτάσσει την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, των υποδομών, αλλά και των επενδύσεων. "

Την ουσία του θέματος επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας ότι επιχειρηματίες δεν πήγαν στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό για να υπογραμμίσουν την συμπόρευσή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,άρα την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

"Πολλοί από δαύτους είναι τροφοδότες της οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας. Εχουν εκεί επιχειρήσεις, κερδίζουν, τα πίνουν με τους εκεί συνεργάτες τους κάθε μέρα,αλλά κατά τα άλλα δεν αναγνωρίζουν αυτούς με τους οποίους έχουν κοινές εταιρείες,κερδίζουν και τα πίνουν..."

Αναφέρθηκε έτσι σε δυο μέτρα και δύο σταθμά. Σωστότατο.

Την ίδια ώρα στο λαμπρό εργοστάσιο του Πατριάρχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Φαρμάκων (ΒΙΑΝΕΞ-Γιαννακόπουλος) είχε "συγκεντρωθεί το 3,4% του Ελληνικού Ακαθάριστου Ελληνικού Προϊόντος", όπως χαρακτηριστικά είπε ο φαρμακοβιομήχανος Βασίλης Πενταφράγκας.

Γιατί;

Για να καταγγείλουν στην ουσία και αυτή την κυβέρνηση,όπως και τις προηγούμενες, ότι την ώρα που στο παρόν λένε ότι "πρέπει να τα δίνουμε όλα" και αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να ευνοεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου ,να τα δίνει όλα σε αυτές και σχεδόν τα πληρώνουν για όλα οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες οι "οποίες είναι το 2ο πιο σημαντικό στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και εξάγουν σε 85 χώρες του κόσμου ,διατηρώντας έναν κύκλο 53.000 θέσεων εργασίας", όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Ο διάδοχος του Παύλου, πατριάρχη της Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε οτι οι Ελληνες Φαρμακοβιομήχανοι ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης για τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που χρησιμοποιεί και αυτή η κυβέρνηση και με αυτά πλήτττονται, προς όφελος μεγάλων ξένων πολυεθνικών ελληνικές φαρμοβιομηχανίες.

Γιατί τα συγκρίνουμε αυτά;

Ο Πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του στα Σκόπια ότι δεν είναι σωστό να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και ότι όσα κάνουμε στο παρόν προσδιορίζουν το μέλλον.

Αναφέρθηκε λοιπόν στις 23.000 θέσεις εργασίας που δίνουν ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια, αλλά στο παρόν τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που πράγματι εφαρμόζονται υπέρ των αμαρτωλών( βλ ΝΟΒΑΡΤΙΣ,ΜΠΑΓΕΡ κλπ) Φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να κοστίσει τις 53.000 θέσεις,ή έστω μέρος από αυτές στο εσωτερικό.

Αν έρθει αυτή η απώλεια και οι ελληνικές φαρμοβιομηχανίες πάνε στα Σκόπια ποιό το κέρδος και ποιά η ουσία της αναφοράς στον Καμύ από τον πρωθυπουργό μας;

Να θυμηθούμε το παλαιό "εξω πάμε καλά, αλλά μέσα;"και να προσθέσουμε ότι θα ήταν άδικο να συζητείται ο κ.Τσίπρας για το Νόμπελ Ειρήνης και να το πάρει, ενώ στο εσωτερικό...

Γιάννης Ντάσκας