Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Αγορά της δεκαετίας από την Aegean για 42 Airbus

5 δις ευρώ η τρέχουσα αξία τιμοκαταλόγου, από το 2020 ως το 2025 οι παραδόσεις
Finance
Πέμ, 29/03/2018 - 20:17
Γράφει το Newsroom
Ο Αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, με τον CCO της Airbus, Eric Schulz και τον CEO της Aegean, Δημήτρη Γερογιάννη

Δεν ήταν έκπληξη για τους γνώστες της αεροπορικής αγοράς η τελική επιλογή του ομίλου Aegean για τη νέα, τρίτη στη 19χρονη ιστορία της εταιρείας, ανανέωση και επέκταση του στόλου των αεροσκαφών της.

Σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, ο CEO Δημήτρης Γερογιάννης και ο Chief Commercial Officer της Airbus, Eric Schulz, ανακοίνωσαν την υπογραφή προσύμφωνου για την αγορά έως 42 αεροσκαφών (30 + 12 options) της οικογένειας Airbus A320neo, αξίας 5 δις ευρώ, σε μια συμφωνία το τίμημα της οποίας δεν είναι γνωστό.

Μικρογραφία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aegean, το προσύμφωνο αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo, (Α320neo & A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12  επιπλέον αεροσκάφη. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε πως η χρηματοδότηση του deal πραγματοποιείται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και όχι από ελληνικές Τράπεζες, ενώ η εταιρεία έχει αποδείξει την φερεγγυότητά της, καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει παραλαβές αεροσκαφών ακόμα και εν μέσω capital controls.

Μικρογραφία

Ταυτόχρονα, η αιτία που «βάρυνε» για την επιλογή Airbus, φαίνεται πως ήταν η αποφυγή πολυτυπίας του στόλου, καθώς μια επιλογή από την κεντρική ανταγωνίστρια Boeing θα δημιουργούσε ανάγκη για διαφορετική εκπαίδευση πληρωμάτων και προσωπικού, ενώ θα μείωνε τη δυνατότητα αξιοποίησης του υπάρχοντος στόλου Airbus.

Η παραλαβή των νέων αεροσκαφών θα ξεκινήσει το 2020 με προοπτική ολοκλήρωσης το 2025, ενώ τα options έχουν ορίζοντα μετά το 2022. Τέλος, η αυξημένη εμβέλεια της οικογένειας A320neo έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δυνητικά το range της εταιρείας, ανοίγοντας νέες αγορές και αποτελώντας ένα από τα πρώτα βήματα για τυχόν μελλοντικές υπερατλαντικές «βλέψεις»!

Newsroom