Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Βελτιωμένες προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ αναμένει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ

Οι δύο κοινοπραξίες έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προσφορές τους μέχρι σήμερα Τετάρτη.
Finance
Τετ, 11/04/2018 - 12:07
Γράφει το Newsroom

Εν αναμονή βελτιωμένων προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ στον στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, καθώς οι δύο μνηστήρες αναμένεται να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές για το 66% του Εθνικού Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου.  

Οι νέες προσφορές είχαν ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση εκείνων, που υποβλήθηκαν από δύο σχήματα στις Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι δύο υπερέβαιναν τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό του προηγουμένου διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος.

Όπως είχε γράψει η «Ναυτεμπορική» η διαφορά μεταξύ των προσφερόμενων τιμημάτων ήταν μικρότερη από 15%. Έτσι, όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού ζητήθηκε νέα προσφορά και από τις δύο κοινοπραξίες.

Υπενθυμίζεται πως ο ενας διεκδικητής είναι είναι το κοινοπρακτικό σχήμα των Snam και Enagas, διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, καθώς και της βελγικής Fluxys, η οποία δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου. Και οι τρεις συμμετέχουν στον αγωγό αερίου TAP. Ο άλλος είναι κοινοπραξία της ισπανικής διαχειρίστριας φυσικού αερίου Reganosa, της ρουμανικής Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). 

Newsroom