Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Η 4 βιομηχανική επανάσταση είναι ο δρόμος για την ανασυγκρότηση

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης.
Finance
Πέμ, 10/05/2018 - 14:57
Γράφει το Newsroom

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης (μεταπτυχιακά προγράμματα προσανατολισμένα στις ανάγκες της οικονομίας, αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά.), της χρηματοδότησης (με την προκήρυξη νέων προγραμμάτων με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και του αναπτυξιακού νόμου), της ψηφιακής πολιτικής (προώθηση της ευρυζωνικότητας, ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς) και του ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας (τόνωση της καινοτομίας, προσέγγιση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία).

Η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών, ώστε τα δημόσια έγγραφα να τα συγκεντρώνει το Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης, μέσω ενός κοινού δικτύου πληροφοριών αποτελεί στόχο της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι δαπανήθηκαν πολλά κονδύλια προκειμένου να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες, παρόλα αυτά ο πολίτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες δε μπορούν να συνδεθούν η μία με την άλλη.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Κομνηνός, υπογράμμισε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση μέσα από ορθές επιλογές προσφέρεται για να γεφυρώσει τον αναγκαίο στόχο για την παραπέρα βιομηχανική προκοπή του τόπου.

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν είναι απλά η ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο, είναι πλέον οι νέες βιομηχανίες του μέλλοντος, η ρομποτική, οι προηγμένες βιοεπιστήμες, η κωδικοποίηση του χρήματος, οι ασφάλειες στον κυβερνοχώρο, τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data), καθώς και τα γεωπολιτικά, πολιτισμικά και γενεαλογικά πλαίσια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται. «Η Ελλάδα μπορεί να βάλει ως εθνικό στόχο να μπει στην πρωτοπορία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και να βρεθεί ψηλά, στη λίστα με τις τεχνολογικές επιδόσεις όλων των χωρών της γης», προσέθεσε.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός επεσήμανε ότι η βιομηχανία ως μεγαλύτερος εργοδότης της οικονομίας και ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι έτοιμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τον επαναπατρισμό των χιλιάδων νέων επιστημόνων και εξειδικευμένων στελεχών που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι ο δρόμος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι αυτός που προσφέρεται για να πρωταγωνιστήσει και βιομηχανικά η Ελλάδα, ανοίγοντας θετικότατες προοπτικές για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων.

Newsroom