Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Η Ελλάδα είναι γέφυρα που ενώνει Ευρώπη και Αραβικό κόσμο σε μεγάλες επενδύσεις

Συνέντευξη του Magdi El Halawanι, στα Ntokoumenta.gr για την ευρωαραβική σύνοδο στην Αθήνα.
Finance
Τρί, 23/10/2018 - 20:02
Γράφει o Κώστας Ντέμος

Εξαιρετική σημασία αποκτά η 3η Ευρωαραβική Σύνοδος για την Οικονομία που γίνεται στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) στο διήμερο 29-30 Οκτωβρίου, υπο την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν άρδην τους τελευταίους μήνες και το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό από τις δυο προηγούμενες συνόδους.

Μικρογραφία

Από τη μία οι μεταναστατευτικές ροές αποτελούν πρόβλημα που αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, ενόψει των πολιτικών μεταβολών που προκάλεσαν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα αναβαθμίζεται διαρκώς από τους διεθνείς Οίκους, αλλά και από μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες παροτρύνουν έντονα οι ΗΠΑ και προσκείμενες σε αυτή χώρες.

Η στενή συνεργασία Ελλάδας, και Αραβικου κόσμου στα ενεργειακά αλλάζει το χάρτη της Ανατολικης Μεσογείου και ο Αραβικός κόσμος δείχνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, ως χώρα-είσοδος στην Ευρώπη.

Μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, κολοσσός για τη Μέση Ανατολή είναι η Consolidated Contractors Company, και ο κατασκευαστικός τομέας είναι βέβαιο ότι θα πάρει την σκυτάλη των επενδύσεων αμέσως μετά την ειρήνευση στην κατεστραμμένη από τον μακροχρόνιο πόλεμο περιοχή.

Απευθυνθήκαμε στον κύριο Magdi El Halawanι, άνθρωπο ιδιαίτερων προσόντων και ικανοτήτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ένα PHD στα οικονομικά, αλλά και με μια άκρως επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε θέσεις ιδιαίτερης σημασίας και υπευθυνότητας, όπως αυτή του αντιπροέδρου του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου, όντας ταυτόχρονα ο επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του κολοσσού Consolidated Contractors Company.

Μικρογραφία

Είναι εκ των στυλοβατών της ερχόμενης ευρωαραβικής συνόδου , η οποία έχει την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε συνεργασία με την Αραβική Λίγκα.

Ο κος El Halawani μέρα με τη μέρα εδώ και χρόνια παραμένει αφοσιωμένος στο όραμα της σύγκλισης μεταξύ του ελληνικού και του αραβικού πολιτισμού, και θεωρεί την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του και εδώ ζει και δραστηριοποιείται. 
Γνωρίζοντας λοιπόν ότι είναι ένας άνθρωπος με σκοπό να συμβάλει αποτελεσματικά στην προώθηση επενδυτικών ευκαιριών στον ελλαδικό χώρο, ζήτημα μείζονος σημασίας ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, του ζητήσαμε να μας ενημερώσει αναλυτικότερα για τις κοινές προοπτικές που ανοίγονται στο πλαίσιο της 3ης Ευρω-Αραβικης συνόδου, ώστε να γίνουμε και εμείς κοινωνοί του έργου που συντελείται προς την σύζευξη των δυο αυτών πολιτισμών και το άνοιγμα κοινών οριζόντων.

Συνέντευξη: Κώστας Ντέμος

Ο Αραβικός πολιτισμός είναι ενιαίος ή υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των αραβικών κρατών; Υπάρχουν κοινά σημεία με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και ποιά είναι τα σημεία που έχετε επιλέξει για να επιτευχθεί η σύγκλιση;

Ο πολιτισμός είναι μία ευρεία έννοια που δεν εγκλωβίζεται σε κρατικά σύνορα. Ο Αραβικός πολιτισμός είναι μια δύναμη μέσα στην ιστορία. Άλλωστε, ο αραβικός κόσμος απλώνεται σε μία τεράστια έκταση, μιλάμε για 22 χώρες, από την Αραβική χερσόνησο στην Ασιατική πλευρά ως τη Βόρειο Αφρική και μέχρι τα βάθη της Αφρικής προς το Νότο.

Η κουλτούρα των λαών επηρεάζεται προφανώς σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Για παράδειγμα, οι Άραβες που ζουν στην Αφρική έχουν δικά τους χαρακτηριστικά, όπως και εκείνοι που ζουν στην Ασία. Υπάρχουν όμως αναγνωρίσιμα κοινά στοιχεία που ενώνουν τα 300 εκατομμύρια των Αράβων και είναι αυτά που συνθέτουν το ενιαίο Αραβικό έθνος. Η γλώσσα είναι ένα από αυτά και το θρησκευτικό πιστεύω είναι κοινό. Όσο για την αλληλεπίδραση με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό; Νομίζω ότι η μελέτη της ιστορίας μας δίνει τις απαντήσεις. Το κλειδί είναι πως Ευρωπαίοι και Άραβες ήταν, είναι και θα είναι γείτονες, αυτό δεν αλλάζει. Γι αυτό είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί περαιτέρω η κατανόηση και ο σεβασμός μεταξύ λαών.

Μικρογραφία

Έχετε χρονικό ορίζοντα για την σύγκλιση και ειδικότερα έχετε προσδιορίσει χρονικά και ποιοτικά στάδια σύγκλισης και ποιά είναι αυτά;

Η σύγκλιση δεν είναι μία υπόθεση με αρχή, μέση και τέλος. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι έτσι; Πρόκειται για μια αέναη διαδικασία, μία συνεχή προσπάθεια απ΄όλες τις πλευρές. Η “3η Ευρω-Αραβική Σύνοδος: Κοινοί Ορίζοντες” έρχεται να δώσει το στίγμα της σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω πως επιβάλλεται να αφήσουμε στους Αρχηγούς Κρατών που θα συμμετάσχουν την επιλογή των πρωτοβουλιών, αλλιώς θα ακυρώσουμε όσα θα μοιραστούν στην τόσο σημαντική συνάντησή τους στην Αθήνα αυτό τον Οκτώβρη.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές που ανοίγονται μέσα από μια τέτοια σύγκλιση μεταξύ Ευρωπαϊκού και Αραβικού κόσμου;

Όσο υπάρχει διάλογος, επικοινωνία και σεβασμός μεταξύ λαών, πάντα θα εχουμε θετικά αποτελέσματα σε ολα τα επίπεδα είτε μιλάμε για την πολιτική είτε για την οικονομία, για τον πολιτισμό, για την ίδια ειρήνη και φυσικά για όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο χρόνο. Η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ Αραβικού κόσμου και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλη. Εξίσου μεγάλες είναι και οι προοπτικές που ανοίγονται. Ευελπιστούμε ότι με την “3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: Κοινοί Ορίζοντες” θα βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο περιοχών.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αλληλεπιδράσεις στον πολιτιστικό τομέα σε βάθος χρόνου;

Ο κατάλογος αυτός είναι ατελείωτος. Οι δύο πολιτισμοί ήταν ιστορικά διαδραστικοί. Ας μιλήσω για τις πιο απλές πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να είναι οι κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές και κοινωνικές δράσεις και να φτάσω στα πιο σύνθετα, όπως οι πανεπιστημιακές σπουδές και άλλες ευρύτερες πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η “σύνθεση”. Αν εντοπίσουμε και αξιοποιήσουμε τους κοινούς πολιτιστικούς κώδικες, τότε οι σχέσεις των δύο περιοχών θα περάσουν σε άλλο επίπεδο.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι οικονομικές μορφές αυτής της σύγκλισης;

Αν σκεφτεί κάποιος ότι μόνο οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο - και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η αγορά πετρελαίου ή τα οπλικά συστήματα- ανέρχονται σε πάνω από 3 δις Ευρώ το χρόνο, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι αριθμοί εκτινάσσονται εντυπωσιακά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα. Εκτιμώ ότι ξεπερνάμε τα 300 δις Ευρώ για το σύνολο της Ευρώπης.

Προφανώς, το εμπόριο είναι ένας από τους πυλώνες της οικονομικής αλληλεπίδρασης. Εξίσου σημαντική θεωρώ την ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη γεωργία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Δυσκολεύομαι να φέρω στο μυαλό μου κάποιον τομέα της οικονομίας στο οποίο δεν υπάρχει προοπτική για σύγκλιση.

Μικρογραφία

Η Ελλάδα διεκδικούσε πάντα το ρόλο καλής και στέρεης γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου. Στο δικό σας όραμα έχετε προσδιορίσει ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα ή πια ως μέλος της Ενωμένης Ευρώπης θα αντιμετωπισθεί συνολικά στη διαδικασία σύγκλισης;

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι σταυροδρόμι. Δε θέλω να μιλήσω για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα, στην οποία ζω εδώ και πολλά χρόνια και αγαπώ. Πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη γεφυροποιό δύναμη και γι αυτό αποφασίσαμε ότι η Σύνοδος θα πρέπει να γίνει στην Αθήνα, υπό την ελληνική ομπρέλα.

Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ αραβικού και ελληνικού κόσμου είναι ισχυροί. Θυμηθείτε παρακαλώ ότι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Μεσογείου, η Αλεξάνδρεια, έχει όνομα ελληνικό, φέρει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, έχουμε την Τρίπολη στο Λίβανο και την Τρίπολη στη ΛΙβύη.

Ποια η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις προοπτικές;

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και πολύτιμος συνεργάτης. Ο κοινός μας στόχος είναι η επιτυχία της Συνόδου κάτι για το οποίο δουλεύουμε εντατικά εδώ και πολύ καιρό. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Αυτή η υπόθεση αφορά την Ελλάδα διαχρονικά, δεν είναι μόνο θέμα της συγκεκριμένης κυβέρνησης, με την οποία συνεργαζόμαστε πολύ στενά ούτως ή άλλως και την ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επιτυχία της Συνόδου

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν από την Ευρώπη σχετικά με την ανάπτυξη τη ψηφιακής οικονομίας στις Αραβικές χώρες;

Η εποχή στην οποία ζούμε δίνει το ρυθμό από μόνη της. Η τεχνολογία έχει εισβάλλει, πολλές φορές ορμητικά, σε όλες τις δομές της κοινωνίας. Η λέξη digital είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα των υποδομών.

Η CCC προσφέρει την τεχνογνωσία της για περισσότερα από 20 χρόνια στον τομέα αυτό. Κατασκευάζει τα έργα της με δικές της μελέτες και το λεγόμενο Building Information Modeling, το οποίο είναι πλέον περιζήτητο στη διεθνή αγορά για την κατασκευή των smart cities.

Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων σε επιχειρηματικούς τομείς μπορεί να συσχετιστεί με θετική επίδραση σε κοινωνικούς τομείς, όπως για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα της Μεταναστευτικής κρίσης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ένα μείζον πρόβλημα Ανατολής -με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα;.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα μας απασχολεί όλους και το καμπανάκι της ευθύνης χτυπάει για όλους. Είναι η στιγμή για ανάληψη κοινής δράσης μέσα από κοινή βούληση.

Η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να δράσει ουσιαστικά για το Παλαιστινιακό ζήτημα με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στο συνεχιζόμενο ιστορικό ζήτημα που προκαλεί διαρκώς ταραχές. Αντιστοίχως, είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί επιτέλους το Συριακό. Στην Αφρική εντοπίζονται σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Στη Λιβύη μαίνεται ο εμφύλιος εδώ και χρόνια χωρίς αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα. Άφησα για το τέλος, όχι τυχαία, το οικονομικό πρόβλημα της ίδιας της Ευρώπης και την έντονη διαφορά που καταγράφεται μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Η αειφόρος ανάπτυξη ως βιώσιμη, αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό μέσα από αυτή τη σύγκλιση και βάση ποιων προτάσεων;

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά τους διεθνείς οργανισμούς. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δραματικά τις ζωές μας και αυτό το βλέπουμε πλέον καθημερινά: οι πυρκαγιές αυξάνονται κατακόρυφα, ο καιρός αλλάζει και ο πλανήτης κινείται πλέον στα κόκκινα. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι πλέον ζητούμενο, ώστε να συγκρατηθεί κατά το δυνατόν η οικολογική καταστροφή.

Τις προτάσεις θα τις αναπτύξουν οι ειδικοί στις συνεδρίες της “3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου: Κοινοί Ορίζοντες”. Όμως η κοινή αξία είναι ότι πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον είτε μιλάμε για την ιδιωτική μας ζωή είτε αναφερόμαστε στη βιομηχανική δραστηριότητα. 

Κώστας Ντέμος