Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για αυξημένη συμμετοχή γυναικών σε διευθυντικές θέσεις

Αύξηση στο 35% μέχρι το 2019 από 27% το 2017
Finance
Πέμ, 08/03/2018 - 19:47
Γράφει το Newsroom

Νέα μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις της ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας το στόχο της για διπλασιασμό του σχετικού ποσοστού το 2019 σε σχέση με το 2013. 

Η ΕΚΤ καθιέρωσε το 2013 στόχους για τη συμμετοχή των γυναικών, επιδιώκοντας την αύξηση του ποσοστού τους σε διευθυντικές θέσεις στο 35% έως το 2019. Στο τέλος του 2017, γυναίκες κατείχαν το 27% των διευθυντικών θέσεων έναντι του 29% που ήταν ο ενδιάμεσος στόχος της. Στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις του μάνατζμεντ, οι γυναίκες συμμετείχαν κατά 17% έναντι 24% του ενδιάμεσου στόχου. 

Εξ αιτίας της υστέρησης αυτής, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Αποφάσισε, επίσης, πέραν από τους ισχύοντες στόχους, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μία γυναίκα σε κάθε μία από ομάδες υψηλόβαθμου μάνατζμεντ για τις δραστηριότητές της και ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της ευρύτερης ομάδας του μάνατζμεντ πρέπει να είναι γυναίκες. 

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, η ΕΚΤ θα προσαρμόσει τις διαδικασίες προσλήψεων για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες υποψήφιες για τις θέσεις της που ανοίγονται. Αυτό σημαίνει, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, για παράδειγμα, μία ισχυρότερη ανάμειξη των εταιρειών αναζήτησης στελεχών, με εντολή να ψάχνουν ειδικότερα για γυναίκες υποψήφιες και την ανάγκη για πρόσληψη μάνατζερ που θα εξηγούν τι έχει γίνει για να βρεθούν οι κατάλληλες γυναίκες υποψήφιες. Εάν μία κενή θέση δεν προσελκύσει αρκετές γυναίκες υποψήφιες, (η διαδικασία) θα μπορούσε να σταματά και να ξεκινά και πάλι. 

Περισσότερες γυναίκες από την ΕΚΤ θα συμμετέχουν επίσης στις ομάδες για τις προσλήψεις, ώστε να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες μεροληψίες και να διασφαλισθεί μία πιο ισορροπημένη από πλευράς φύλων λήψη αποφάσεων.

Πηγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Newsroom