Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Πάγωμα μισθών αλλά και μειώσεις

Αυτό φέρνει η επαναφορά των πρώτων 4 κλαδικών συμβάσεων.
Finance
Τρί, 04/09/2018 - 10:19
Γράφει το Newsroom

Πάγωμα μισθών αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις μειώσεις που φτάνουν και στο 5% φέρνει η επαναφορά των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων.

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που υπεγράφη χθες και καλύπτει περίπου 75.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία, γραφεία ταξιδίων και πρακτορειακές επιχειρήσεις που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης δεν φέρνει αυξήσεις παρά μόνο σε κάποιους που ήταν με μισθό μικρότερο της σύμβασης.

Αυτοί θα βρεθούν με κερδισμένοι με μερικά ευρώ παραπάνω, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αλλά  καμία από τις 4 κλαδικές συμβάσεις δεν έχει αυξήσεις. Αντίθετα, προβλέπουν και αυτές μειώσεις μισθών.

Ειδικότερα σε κάθε μία απο τις τέσσερις κλαδικές συμβάσεις ισχύουν τα εξής:

Στη σύμβαση ΟΤΟΕ-Τραπεζών προβλέπεται διετές «πάγωμα» μισθών με τις αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων να μένουν στα επίπεδα που έχουν οριστεί και αναπροσαρμοστεί με τη σύμβαση του 2013.
Η σύμβαση ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι μονοετής για το 2018 και προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 5% για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για τους παλαιότερους εργαζομένους. Αν ο μισθός ενός υπαλλήλου είναι μικρότερος από τον μισθό που προβλέπει το αντίστοιχο κλιμάκιο της σύμβασης, τότε παίρνει το μισθό του κλιμακιού με μείωση κατά 5%. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχουν εξαρχής μείωση 5% στους βασικούς μισθούς του κλιμακίου που κατατάσσονται.

Η σύμβαση γραφείων ταξιδίου και τουρισμού προβλέπει πάγωμα αποδοχών και μηδενικές αυξήσεις με ισχύ έως τον Μάιο του 2019
Η σύμβαση πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης προβλέπει μηδενική αύξηση και μάλιστα με πάγωμα και της μισθολογικής εξέλιξης λόγω προϋπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για όλους σημαίνει ότι όσοι είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους με μικρότερο μισθό από αυτόν που, παρά τη μείωση, ορίζει η κλαδική σύμβαση, θα κερδίσουν αύξηση.

Newsroom