Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Παιχνίδια εξουσίας στην Airbus, εκτός πολλά στελέχη αλλά και ο CEO Τομ Έντερς

Teaser text Teaser text Teaser text Teaser text Teaser text Teaser text Teaser text Teaser
Finance
Σάβ, 23/12/2017 - 12:17
Γράφει το Newsroom

Αντιμετωπίζοντας "αναταράξεις" ανά τον κόσμο για φημολογούμενες υποθέσεις διαφθοράς η μεγαλύτερη αεροδιαστημική βιομηχανία της Ευρώπης, η Airbus, βρίσκεται πλέον να αντιμετωπίζει έντονους κλυδωνισμούς στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησής της.

Μια ιδιότυπη διελκυστίνδα μεταξύ της Γαλλικής και της Γερμανικής φράξιας της εταιρείας, καθώς η Airbus αποτελεί κοινοπραξία των δύο δυνάμεων, βρίσκεται εν εξελίξει έπειτα από την απόφαση του CEO, Τομ Έντερς να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στη θέση με τη λήξη της θητείας του τωρινού Δ.Σ. το 2019.

Ο ξεκάθαρος διάδοχός του στη θέση, Φαμπρίς Μπρεζιέ, COO και επικεφαλής του τομέα επιβατικών αεροσκαφών, σκοπεύει επίσης να αποσυρθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με τη θέση του να αναλαμβάνει ο Γκιγιόμ Φορί, επί του παρόντος επικεφαλής του τομέα ελικοπτέρων της εταιρείας.

Η σύγκρουση μεταξύ του Γάλλου Μπρεζιέ και του Γερμανού Έντερς δείχνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο την υποβόσκουσα ένταση μεταξύ των δύο πλευρών για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της βιομηχανίας, που ξεκίνησε ως κοινοπραξία τη δεκαετία του 1970 με τη συγχώνευση της γαλλικής Aérospatiale (της εταιρείας που δημιούργησε το Concorde) και της τότε δυτικογερμανικής Deutsche Airbus. Το 1979 στην κοινοπραξία εισήλθε και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της British Aerospace (που είχε εξαγοράσει τον τεχνικό συνεργάτη της Airbus, τη Hawker Siddeley, το 1977), ωστόσο η BAe προχώρησε σε αποεπένδυση τη δεκαετία του 1990.

Η ήττα του Μπρεζιέ στη σύγκρουσή του με τον Έντερς έφερε και την επερχόμενη αποχώρησή του τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ το διογκούμενο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η Airbus φαίνεται να είναι και αυτό που τερματίζει τη θητεία του Έντερς, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από τις γαλλικές και βρετανικές διωκτικές αρχές για την παραβίαση κανόνων εμπορίου όπλων, με τη χρήση μεσαζόντων και δωροδοκιών κατά την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ η Airbus ανακοίνωσε πως εξετάζει "κάποιες ανακρίβειες" κατά την υποβολή αναφορών στο Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει λόγω της νομοθεσίας των ΗΠΑ για το εμπόριο όπλων.

Newsroom