Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Ρύθμιση με απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς

Απαραίτητη προϋπόθεση τα ακίνητα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές.
Finance
Τετ, 25/07/2018 - 09:38
Γράφει το Newsroom

Ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για την ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων που έχουν πληγεί από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο για τους φορολογούμενους που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής αλλά και για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα. Ειδικότερα όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών «προωθούνται διατάξεις, που προβλέπουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους, κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή, για τα ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα».

Οσον αφορά στους πυρόπληκτους της Αττικής οι οποίοι υπάγονται στις Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας έχουν προθεσμία έως το τέλος του έτους για να δηλώσουν τις μεταβολές στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Πάντως ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι καυτός για πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος προβλέπεται να είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογουμένους.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων όχι στο τέλος Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά τη ΔΕΘ, περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου. Όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δουν το εκκαθαριστικό του φόρου, θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ. Ποσό καθόλου αμελητέο για τα νοικοκυριά που κάθε μήνα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογουμένους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις οι οποίες θα φουσκώσουν σημαντικά τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο.

Newsroom