Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Θεμελιώθηκε το νέο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της MYTILINEOS

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Finance
Πέμ, 03/10/2019 - 12:02
Γράφει το Newsroom

Στην τελετή θεμελίωσης του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILΙNEOS, στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τους άξονες της «πράσινης ατζέντας» για την ανάπτυξη, τονίζοντας «πως αποτελεί εξαιρετικής σημασίας γεγονός ότι η μονάδα θα αφήνει ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον και η επιβάρυνση στο τοπίο θα είναι η λιγότερη δυνατή ενώ θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενεργειακή ασφάλεια  της χώρας, με τρόπο "πράσινο" και με λιγότερο κόστος από άλλες ρυπογόνες λύσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η νέα αυτή επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησής του που είναι η αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και για να πέσει η τιμή του ρεύματος, και τέλος ο περιορισμός της οικονομικής «αιμορραγίας» που συχνά προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.

Στη νέα μονάδα, που θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη, θα επενδυθούν 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υπερσύγχρονη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, θα καθιστά το σταθμό έναν από τους πλέον αποδοτικούς στην ΕΕ. Το έργο θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 40 μόνιμες θέσεις ειδικευμένου προσωπικού όταν τεθεί σε λειτουργία.

Στον ίδιο τόπο, πριν 53 χρόνια

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 1966, στον ίδιο ακριβώς χώρο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδινε το παρών -τότε ως υπουργός Συντονισμού- στα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου της χώρας σε ένα έργο το οποίο είχε οραματιστεί, είχε σχεδιάσει, είχε θεμελιώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

"Αξίζει να θυμηθούμε ότι στα 'Ασπρα Σπίτια λειτούργησε η πρώτη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της χώρας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι 53 χρόνια μετά, βρίσκεται ως πρωθυπουργός σε αυτόν τον τόπο για τη θεμελίωση -αυτή τη φορά- ενός καινούργιου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 826 μεγαβάτ, το μεγαλύτερο στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οπως είπε, το εργοστάσιο αυτό λειτουργεί με τα υψηλότατα στάνταρ της General Electric, της αμερικανικής τεχνογνωσίας, ανήκει όμως σε μια ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται και στις πέντε ηπείρους. «Είναι μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Θα δημιουργήσει παραπάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής, 40 κατά τη φάση της ηλεκτροπαραγωγής. Με άλλα λόγια, είναι μία από τις κορυφαίες καλοδεχούμενες νέες επιχειρηματικές προσπάθειες σε αυτό το νέο περιβάλλον της χώρας, μετά την κρίση», είπε χαρακτηριστικά συγχαίροντας τον Ομιλο Μυτιληναίου που, όπως τόνισε, με την πολύπλευρη παρουσία του στη βιομηχανία εμπιστεύεται πάλι τη χώρα και κυρίως τους ανθρώπους της καθώς δημιουργεί δουλειές για τους Έλληνες. 

Απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων σε ΑΠΕ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εντός  του 2020 θα έχει απλοποιηθεί σημαντικά η αδειοδότηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές να έχουν γίνει η κύρια πηγή ενέργειας για τη χώρα μας. Οπως είπε μέχρι το 2024, θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη, μέχρι το 2030 η διασύνδεση των Δωδεκανήσων ενώ η μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης θα επιτευχθεί νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2020. 

Μιλώντας για την ηλεκτροκίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως μέσα στο επόμενο έτος εκπονείται και το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης που θα οργανώσει την αγορά νέων οχημάτων, με τα σωστά κίνητρα, ταυτόχρονα όμως θα οργανώσει και τη χωροθέτηση νέων σταθμών για τη φόρτισή τους. «Η αρχή θα γίνει από τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Mεγάλο μέρος του στόλου τους θα είναι ηλεκτροκίνητο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «όλα αυτά και πολλά άλλα, συγκροτούν τη δική μας "πράσινη ατζέντα" για την ανάπτυξη, την οποία κάποιοι όψιμα θυμήθηκαν, μπερδεύοντας ακόμα και τα κομματικά τους χρώματα. Είναι μία ατζέντα έργων και αποτελέσματος και όχι συνθημάτων και υποσχέσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως προβλέπει μελετημένες οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν τις επενδύσεις, αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια, απλοποιούνται αδειοδοτικές διαδικασίες, οι έλεγχοι εναρμονίζονται πια με το Ευρωπαϊκό καθεστώς και εκσυγχρονίζουμε το εργατικό δίκαιο.

Ε. Μυτιληναίος: Η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ΑΠΕ μέχρι το 2030

Τη δέσμευση της Mytilineos να συνταχθεί με την κυβερνητική προσπάθεια ώστε «ο σημερινός στόχος της πράσινης ενέργειας από 20% να ανέλθει στο 35% το 2030», μετέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή θεμελίωσης του νέου εργοστασίου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα και ειδικότερα τη νέα εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί και από 20% που είναι ο στόχος σήμερα, θα φτάσει το 35% ο 2030. Ο στόχος που θέσατε», είπε ο κ. Μυτιληναίος στον κ. Μητσοτάκη, «δεν είναι απλώς φιλόδοξος. Είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητα σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε και δεσμεύτηκε:

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να δηλώσω ενώπιον σας ότι η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρίας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».

Newsroom