Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Finance

Τσαλίδης (CEO): Επιπλέον μηχανοδηγοί και νέα τρένα σύντομα από ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Finance
Τετ, 20/12/2017 - 12:58
Γράφει o Editor Editor

«Χρονιά σταθμό» χαρακτήρισε το 2017 ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, καθώς όπως είπε, τη χρονιά που φεύγει η εταιρεία «έγινε μέλος της Ferrovie dello Stato Italiane (FSI) μιας μεγάλης σιδηροδρομικής οικογένειας, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη».

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο κ. Τσαλίδης τόνισε ότι βασική προτεραιότητα για τη βελτίωση των υπηρεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων σε συνδυασμό με την έλευση νέου τροχαίου υλικού,

«Στόχος μας είναι ένα τρένο σύγχρονο, φιλικό και ασφαλές προς τον επιβάτη, υπερσύχρονο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με wi-fi και υψηλές ταχύτητες» ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η πρόσληψη 60 μηχανοδηγών τη νέα χρονιά στην εταιρεία θα οδηγήσουν στη βελτίωση των συχνοτήτων των δρομολογίων ενώ παράλληλα θα προσληφθούν και άτομα με επιστημονική εξειδίκευση για το χρηματοοικονομικό τμήμα, το τμήμα μηχανοργάνωσης και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Επιπλέον, ανέφερε πως παραμένει η δέσμευση για επενδύσεις κυρίως σε τροχαίο υλικό, επενδύσεις που θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ σε περίοδο 3-5 χρόνων και προανήγγειλε την άφιξη του διευθύνοντος συμβούλου της FSI στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των σιδηροδρομικών έργων υποστήριξε ότι υπάρχει έγγραφη δέσμευση από τον ΟΣΕ ότι τέλος Ιανουαρίου θα δοθεί το τμήμα Πειραιάς-Αθήνας και σε πρώτη φάση μία γραμμή χωρίς ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι, ενώ πλήρως η διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή θα παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου. Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα έργα στο τμήμα ΣΚΑ-Λιόσια.

Τον Ιούνιο του 2018 θα φτάσει η ηλεκτροκίνηση μέχρι τη Θεσσαλονίκη (με την παράδοση και του τελευταίου τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός) ενώ στο τέλος του έτους θα έχει σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση επίσης μέχρι Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ΕΡΓΟΣΕ.

Για το τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Τσαλίδης σημείωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον 10 βραδυπορίες στις οποίες τα τρένα καλούνται να κινηθούν με ταχύτητες που μόλις φτάνουν τα 10 χλμ/ώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ρήτρες σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα, τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια ρήτρα για τη διεκδίκηση χρημάτων από το Δημόσιο.

Αναφερόμενος στη σιδηροδρομική σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τσαλίδης επεσήμανε ότι οι πολιτικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και μένει να υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση της ανακαίνισης του σιδηροδρομικού σταθμού στα σύνορα, της εγκατάστασης τελωνείου, της τοποθέτησης αστυνομικής δύναμης και της βελτίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπορευματική κίνηση το 2017 ενισχύθηκε κατά 11,5-12% ενώ η επιβατική κίνηση το 2017 θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016 (Ιανουάριο - Φεβρουάριο ήταν πτωτική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων).

Σε ό,τι αφορά τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο ο κ. Τσαλίδης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνονται τα έργα σε ένα μήνα, σήμανση και τηλεδιοίκηση υπάρχει μόνο στο τμήμα ΣΚΑ-Αεροδρόμιο. Εκεί προβλέπεται πύκνωση δρομολογίων ειδικά στο αστικό τμήμα με συχνότητες που θα φτάνουν τα 20 λεπτά, μετά και την πρόσληψη των μηχανοδηγών.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να καταθέτει δεσμευτική προσφορά για την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) στο διαγωνισμό που παρατάθηκε έως τις 14 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση της προσφοράς θα γίνει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όχι τη μητρική FSI. Στόχος της FSI είναι να αποκτήσει τη δυνατότητα επισκευής και συντήρησης των μηχανών και των βαγονιών της, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται να αναλάβει τη συντήρηση ξένου τροχαίου υλικού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ο κ. Τσαλίδης, σημείωσε ότι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του λόγω προβλημάτων στην σύμβαση που υπεγράφη το 2014, τα οποία όμως έχουν ξεπεραστεί.

Πηγή
Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Editor Editor