Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Αμερικανική παρέμβαση-στήριξη στην Ελλάδα στην κρίσιμη στιγμή!

Με επίσημη ανακοίνωση του πρεσβευτή Τζ.Πάίατ στο Πεντάγωνο.
Ελεύθερη γραφή
Πέμ, 12/04/2018 - 21:26
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Όπως βλέπετε ακόμα σε διπλανή στήλη, πριν 3 ημέρες το πρώτο μας θέμα είχε τίτλο "ΟΙ ΗΠΑ θωρακίζουν την Ελλάδα, διότι είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη σε Αιγαίο-Μεσόγειο".
Αμέσως μετά ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις.

Μικρογραφία

Μεταξύ Αμερικανών (Τράμπ), Ρώσων(Πούτιν), Ισραηλινών(Νετανιάχου), Βρετανών(Μέϊ), Σύρων(Ασαντ), και Τούρκων (Ερντογάν-ΜΜΕ) υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων για επιθέσεις έτοιμες, για λογική, για μη σχολιασμό, για συνδρομή υποβρυχίων σε πυραυλικές επιθέσεις, για παιδικές εκφράσεις στους ανταγωνισμούς  και ενώ η επίθεση φαινόταν ότι είναι θέμα  ωρών κατά στόχων στις βάσεις του Ασαντ, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια νέα δήλωση ότι δεν δεσμεύεται για το χρόνο των επιθέσεων.

Πολλοί θυμίζουν ότι και ο Κλίντον, την εποχή που ήταν άσχημα στριμωγμένος με το σκάνδαλο Λεβίσκι και τον απειλούσαν με καθαίρεση λόγω ψευδορκίας, είχε εξαπολύσει τις σφοδρότερες επιθέσεις σε Ιράκ-Αφγανιστάν.
Κατά σύμπτωση απειλείται και ο Τράμπ καθώς ο εισαγγελέας Μιούλερ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης με στέλεχος το οποίο ο ίδιος διόρισε Υπουργό (Ροζενστάίν) κάνουν εφόδους στους δικηγόρους του Τράμπ και πολλοί μιλούν για κίνδυνο καθαίρεσης, λόγω ψευδορκιών κλπ και πάλι η υπόθεση σχετίζεται με εξωσυζυγικές περιπέτειες, όπως επι Κλίντον.

Μικρογραφία

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική όμως ασκήθηκε ακώλυτα και ο Κλίντον γλίτωσε στο και πέντε, αφού "υπηρέτησε πιστά την πολιτική του βαθέως αμερικανικού κράτους".
Την ώρα που τουρκικές εφημερίδες πιστές στον Ερντογάν (Σαμπάχ) κάνουν περίεργα ρεπορτάζ...προληπτικού χαρακτήρα για προβοκατόρικο θεσμό επεισόδιο, στο Αιγαίο με ελληνικές δυνάμεις σημειώνονται δυο εξελίξεις:

1 Ελληνικό μαχητικό Μιράζ πέφτει ενώ επέστρεφε απο εικονική αερομαχία με τουρκικά. Κατά πάσα πιθανότητα από ζάλη του 34χρονου πιλότου Α. Μπαλταδώρου, πατέρα δυο μικρών παιδιών.

2 Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Παϊατ,  ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους γνώστες και εφαρμοστές της πάγιας αμερικανικής πολιτικής του βαθέως αμερικανικού κράτους, βρισκόταν στο πεντάγωνο και παρακολουθούσε με τον Υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο.

Για όσους δεν γνωρίζουν σημειώνουμε ότι στο ελληνικό Πεντάγωνο, όπως και στο τουρκικό, και στο αμερικανικό  και στο νατοϊκό και στο ρωσικό υπάρχουν οι δυνατότητες για ζωντανή παρακολούθηση, όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο.

Μικρογραφία

Προφανές είναι ότι ο αμερικανός πρεσβευτής είχε ζωντανή και άμεση πληροφόρηση του τι συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση και γενικά ο κ. Πάϊατ  αυτά δεν τα αφήνει στην ...τυχαία ενημέρωση.
Ούτε προφανώς βρέθηκε εκεί με αφορμή εκδήλωση ήσσονος σημασίας, όπως διπλωματικά προβλήθηκε.
Βρέθηκε εκεί ημέρα εξαιρετικής επικαιρότητας  για όσα συμβαίνουν στο  Αιγαίο, στη Συρία, στο Κουρδιστάν, στο Ιράν και γενικά στην περιοχή.
Προφανές είναι ότι είναι ένας, αν όχι ο σπουδαιότερος, πολιτικός συντονιστής των όσων συμβαίνουν αρχικά σε πολιτιό και στη συνέχεια σε στρατιωτικό επίπεδο.

Επομένως έχουν και αποδίδουμε καίρια σημασία στην ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση. Η ανακοίνωση έχει πολλούς αποδέκτες στην ευρύτερη περιοχή και αναδεικνύει την σημασία και το ρόλο που αποδίδουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα τις κρίσιμες αυτές ώρες.

Μικρογραφία

Μεταξύ άλλων τονίζεται απο αμερικανικής πλευράς ότι θεωρούν " την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η υποστήριξή της είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή» 
 
Στην ανακοίνωση που υπογράφει η 18η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η αμερικάνικη πρεσβεία αναφέρει πως συζητήθηκαν οι ευκαιρίες για την προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας τους προσεχείς μήνες, καθώς και η εθνική αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ και οι ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας και η συνεχής και ισχυρή διμερής αμυντική συνεργασία. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η σταθεροποίηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσεις της ευρωατλαντικής συμμαχίας και οι ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Προσθέτει η αμερικανική πρεσβεία πως η εκδήλωση " πραγματοποιείται σε σημαντική χρονική στιγμή δεδομένων των πολυάριθμων περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού. Η προηγούμενη συνάντηση της HLCC πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στην Ουάσιγκτον» επισημαίνει και προσθέτει: «Εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή».

Η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα « συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως».

Επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς στη συνάντηση ήταν οι βοηθοί υφυπουργοί Άμυνας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική του ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους και Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν.

Η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC) είναι ένας τακτικός διάλογος μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί εναλλάξ η Ουάσιγκτον και η Αθήνα. 
Η προηγούμενη είχε γίνει το 2016 στις ΗΠΑ και όσα διαβάσατε αρκούν για να καταλάβετε  ποιούς χειρισμούς θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά σε αυτές τις κρισιμες ώρες.

Αυτές φαινεται να κάνει ....
 

Γιάννης Ντάσκας