Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Δικαστές: Μάστιγα για την κοινωνία η δράση των "Ριχάρδων"...

Βγήκε από τη φυλακή η ομάδα, αλλά το βαρύτατο κατηγορητήριο μένει...
Ελεύθερη γραφή
Παρ, 14/12/2018 - 19:16
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Το μαύρο άσπρο έγινε ως τώρα γύρω απο τον διάσημο Ριχάρδο και όσους συνέλαβαν οι αρχές για την περίφημη υπόθεση "Ριχάρδος ο Ενεχυροδανειστής".

Μόνο η φωτογραφία της Μητέρας Τερέζας έλειπε από όσα ισχυριζόταν η πλευρά τους για τον άσπιλο και άμωμο των δραστηριοτήτων.

Μόνο οι φωτογραφίες του Ιαβέρη και χουντικών στρατοδικείων έλειπαν για να ολοκληρωθεί η εικόνα του χώρου, στην οποία ενέταξαν τους δικαστές και τους αστυνομικούς που διέταξαν τη σύλληψη και την προφυλάκιση.

Μόνο βεγγαλικά έλειπαν για να ολοκληρώσουν την εικόνα "πανηγυρικής δικαίωσης" που καλλιεργούσε η πλευρά τους και από τα κρατικά και από τα ιδιωτικά κανάλια.

Δικαιώθηκαν πράγματι επειδή βγήκαν απο τη φυλακή, όπου είχαν μεταφερθεί οι οκτώ μόνο απο τους δεκάδες, ως προσωρινά κρατούμενοι;

Οντως δεν υπάρχει αδίκημα, όπως έλεγε με σοβαρότητα την ημέρα της προφυλάκισης ο συνήγορός τους και με ελαφρότητα, άλλοι νομικοί που δεν είχαν δει ούτε ένα έγγραφο της τεράστιας δικογραφίας;

Το δικαστικό συμβούλιο που διέταξε την αποφυλάκισή τους με εγγύηση τεράστια (200.000 ευρώ) και απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα δικαίωσε τον Ριχάρδο τον Χρυσόκαρδο και τους συνεργάτες του;

Διαβάστε τι γράφει το Δικαστικό Συμβούλιο που τους αποφυλακίζει και μπορείτε να κρίνετε:

«Με βάση τα πραγματικά περιστατικά υπό το πρίσμα των νομικών διατάξεων και παραδοχών προκύπτει ότι υπάρχον σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους για τις κακουργηματικές πράξεις που τους αποδίδονται με το κατηγορητήριο, αφού παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες αυτές πράξεις , ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού αργύρου κοσμημάτων ρολογιών και λοιπών τιμαλφών, που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών, που διενεργήθηκαν σε οικίες, καταστήματα και οχήματα καθώς και στο πλαίσιο σωματικών ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προορίζονταν για εξαγωγή προς την Τουρκία, όπως το τελευταίο συνάγεται από προηγούμενη όμοια εξακολουθητική δράση τους, χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευση τους και την επ’ αυτών επιμέτρηση φόρων, δηλαδή ΦΠΑ (ενδεχομένως) ειδικού φόρου πολυτελείας με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα.

Στην περίπτωση μάλιστα των ράβδων χρυσού που κατασχέθηκαν στον μόνιμο σερβιτόρο του τουριστικού λεωφορείου με καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη, οι προσφεύγοντες αποπειράθηκαν να εξάγουν λάθρα τις ράβδους αυτές προς την Τουρκία χωρίς την υποβολή της αναγκαίας διασάφησης εξαγωγής, σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα και χωρίς να διαθέτουν φορολογικά παραστατικά για την προέλευση τους και την επιμέτρηση ΦΠΑ.

Για τον ενεχυροδανειστή βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες αργύρου και χρυσού σε πλάκες, έτοιμες προς εξαγωγή στην Τουρκία συσκευασμένες επιμελώς σε κουτιά, χωρίς φορολογικά παραστατικά για προέλευση τους και επιμέτρηση ΦΠΑ.

Κανένας από τους κατηγορουμένους δεν εξειδίκευσε αν τα κατασχεθέντα αντικείμενα προέρχονται από το εξωτερικό, χώρα της Ε..Ε ή τρίτη, ή από επιχειρηματική δραστηριότητα των ενεχυροδανειστηρίων και αν αντιστοιχούν με τις ποσότητες χρυσού και λοιπών πολύτιμων μετάλλων και αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από την επιχειρηματική δράση τους.

Η κρίση του Συμβουλίου περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος τους δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ. Και τούτο, διότι η γενική διεύθυνση τελωνείων δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα. Δεν κλονίζονται δηλαδή από το περιεχόμενο των εγγράφων ούτε από κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο.

Το γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμα η αξία των εμπορευμάτων και ο ΦΠΑ ουδόλως αναιρεί την κρίση του Συμβουλίου περί των ενδείξεων ενοχής τους».


Διαβάστε στη συνέχεια  με ποιά λόγια η Εισαγγελέας παρουσιάζει στο πανελλήνιο κοινό  τις δραστηριότητες αυτών των προσωπικοτήτων και βγάλτε συμπεράσματα για τους στόχους εκείνων που παρουσίαζαν αυτά τα πρόσωπα σαν θύματα ανάλγητων Μέσων Ενημέρωσης και σαν θύματα ανάλγητων και... αγράμματων αστυνομικών και δικαστών: Γράφει η Εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη:

 « Γίνεται αντιληπτό ότι στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηριζόμενοι από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μέσω παρανόμων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας. Επ' αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο εισάγοντας με το νόμο 4557/2018 «περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας» , από την αιτιολογική έκθεση του οποίου προέκυψε η ανάγκη επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του σε επαγγελματικούς κλάδους συμπεριλαμβάνοντας τους ενεχυροδανειστές και αργυραμοιβούς , γεγονός το οποίο επιρρωνύει την πεποίθηση ότι αφενώς οι πολίτες όλης της Ευρώπης πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας κατά τις συναλλαγές τους αλλά και το κράτος να μπορεί να ελέγχει τη δράση αυτών των ιδιαίτερων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων»

Η εισαγγελέας τονίζει επίσης τα ακόλουθα και κρίνετε αν είναι επαινετικά και δείχνουν μέλλον λαμπρό και άστρο φωτεινό: 

-Οι αρχηγοί της ομάδας μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, χρηματοδοτούσαν καθημερινά τα μέλη της με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού και οι οικονομικά εξαθλιωμένοι συμπολίτες μας , ένεκα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε καταστήματα χορήγησης πιστώσεων επ' ενεχύρω ή αγορά χρυσού, πέραν όμως τούτον, προδήλως αγόραζαν και κατείχαν χρυσό από άγνωστες πηγές , ο οποίος ήταν προϊόν παράνομης εισαγωγής από τρίτες χώρες του εξωτερικού μη ανήκουσες στις χώρες της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης τον οποίο κατείχαν και διακινούσαν εντός της χώρας μας παρανόμως και εν γνώσει της λαθραίας προελεύσεως του καθώς και προϊόν διακεκριμένων κλοπών , τοκογλυφίας ή αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

-Η πεποίθηση αυτή επιρρωνύεται από το γεγονός ότι κατά τη σύλληψη τους και την απολογία τους ουδόλως διέθεταν ή προσκόμισαν νόμιμα παραστατικά της κατοχής των πλακών χρυσού και αργυρού που κατείχαν , ήτοι τιμολόγια ή άλλα αποδεικτικά εισαγωγής χρυσού ή αργυρού από την αλλοδαπή ή αγορά του από την ημεδαπή , προκειμένου να αποδείξουν τη νόμιμη προέλευση του.

-Στο σπίτι του ενεχυροδανειστή κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα αργυρού σε πλάκες τα οποία ήταν στην κατοχή του χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.

-Οι κατηγορούμενοι εξήγαγαν χρυσό και αργυρό στην Τουρκία χωρίς να ακολουθούν τη νόμιμη οδό με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημία στα κρατικά ταμεία.

-ξέπλεναν το βρόμικο χρήμα αγοράζοντας πολυτελείς κατοικίες, οικόπεδα, αυτοκίνητα και σκάφη , ιδρύοντας ή επεκτείνοντας επιχειρήσεις 

- λάμβαναν μέτρα προστασίας για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές και χρησιμοποιούσαν ακόμη και στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες αργκό ενώ είχαν «μοιράσει» ρόλους για να δρουν κάτω από νόμιμο μανδύα ανενόχλητοι.


Μπορεί, λοιπόν, η πλευρά των κατηγορουμένων να ισχυρίζεται ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο και κάποιοι νομικοί ,εκτός μάλιστα του  κύκλου της  υπεράσπισης να έσπευσαν και να χαρακτήρισαν αγράμματους όσους ..συνέλαβαν τους κατηγορούμενους και όσους συνέταξαν κατηγορητήρια, όμως το Δικαστικό Συμβούλιο τους αφήνει ελέυθερους όχι γιατί κατέπεσαν οι κατηγορίες,αλλά μόνο γιατί δεν είναι ύποπτοι φυγής ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης, η οποία δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο για την προφυλάκιση...

 Γράφει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο:

«...ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ διαθέτουν μόνιμη και σταθερή διαμονή, δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους από τη χώρα, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ούτε έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις»και επίσης  κρίνει ότι "δεν είναι αναγκαία στο στάδιο αυτό η προσωρινή τους κράτηση λαμβανομένου υπόψη ότι μόνο η βαρύτητα των πράξεων δεν αρκεί για την επιβολή της προσωρινής κράτησης».  

Αρα δεν ακουμπά καθόλου την βαρύτητα των πράξεων, αλλά εν όψει και όσων γράφει το Συμβούλιο και η Εισαγγελέας μάλλον την επιβεβαιώνουν σχεδόν τόσο όσο και εκείνοι που τους προφυλάκισαν...

Γιάννης Ντάσκας