Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Δικαστικά σοκ σε Novartis και Χαλκιδική

Διακρίσεις και παρεμβάσεις που δεν γίνονται ούτε στη Ζιμπάμπουε
Ελεύθερη γραφή
Κυρ, 25/02/2018 - 22:35
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

«... Η υπόθεση της ΝΟΒΑΡΤΙΣ είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται και πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μπαίνει στη μέση και η Δικαιοσύνη για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της μιας ή της άλλης πλευράς…»

Αυτά είναι λόγια του εκπροσώπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Σεβαστίδη, ο οποίος σχολίαζε τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, δηλαδή παρέμβαση Θάνου, μηνύσεις κατά των μαρτύρων από τους πολιτικούς, συζητήσεις στη Βουλή.

 Κρατήστε εξ αυτών την παραδοχή, ότι η Δικαιοσύνη ΜΠΑΙΝΕΙ στη μέση για να ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ τους ισχυρισμούς της ΜΙΑΣ ή της ΑΛΛΗΣ πλευράς.

Τα κεφαλαία δικά μας, για να τονίσουμε τη σημασία τους.

Ο, εκ των κατηγορηθέντων ήδη πολιτικών, Βενιζέλος προανήγγειλε, ότι θα πάει στο Στρασβούργο, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προεξοφλώντας, ότι δεν θα βρει το δίκιο του στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Αυτό το δικαστήριο, στο οποίο θα πάει ο κ.Βενιζέλος (αν και εφόσον κλπ) είναι το ίδιο στο οποίο προσφύγαμε εμείς, όταν ο ίδιος ήταν ΥΠΟΥΡΓΑΡΑ. Είναι το ίδιο, στο οποίο προσέφυγαν και πλείστοι άλλοι Ελληνες πολίτες. Ολοι υποστηρίζαμε, ότι μερικοί δικαστές σε καίριες θέσεις στην Ελλάδα κάνουν πολιτικά παιχνίδια και όταν τα επισημάναμε, Ελληνες δικαστές μας τσάκισαν άδικα και με τη ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της (τότε) πολιτικής ηγεσίας.

Η Ελλάδα των προηγουμένων κυβερνήσεων έχει σωρεία καταδικαστικών απόφάσεων. Σε μια από αυτές που αφορούσε τον τύπο και την κριτική στους δικαστές το ευρωδικαστήριο κατοχύρωσε με την απόφασή του (Ντάσκας κατά Ελλάδας, 2003) ότι οι δημοσιογράφοι έχουν κατοχυρωμένο ρόλο public watch dog, δηλαδή να δαγκώνουν και πολιτικούς και δικαστές, ως μαντρόσκυλα περιφρούρησης της ελευθερίας διακίνησης πληροφοριών και έκφρασης.

Ο Βενιζέλος, ήταν και υπουργός Δικαιοσύνης και τον θυμόμαστε από τον -κατά τη γνώμη μας- διαβόητο νόμο σκούπα του 1996 (…) και έχουμε το ερώτημα: δεν είχε ακούσει καν την ύπαρξη του δικαστηρίου που τωρα επικαλείται; Ή μήπως αγκαλιά με δικαστικούς έλεγε "ας τους να τρέχουν στα Στρασβούργα και εμείς να κυβερνάμε όπως θέλουμε με Ψυχάρηδες-Μπομπολαίους-Αλαφούζους" η δημοσιογραφία των οποίων ούτε ξέρει κατά που πέφτουν τα Στρασβούργα;

Τα λόγια του κ. Σεβαστίδη θέτουν ουσιαστικό ζήτημα για τη λειτουργία ορισμένων δικαστικών λειτουργών και φυσικά όχι όλων.

Και σπεύδουμε να θέσουμε δυο παραδείγματα:

Ο Λουκάς Λυμπερόπουλος ήταν επί χρόνια συνδικαλιστής με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Τι σημαίνει αυτό και τι σχέση μπορεί να έχει με το θέμα μας;

Ο Μπάμπης Αθανασίου από πρόεδρος αυτής της Ενωσης βρέθηκε στην σκληρή κομματική καμαρίλα και έγινε και βουλευτής και Υπουργός  Δικαιοσύνης με Κόμμα και όχι υπερκομματικά και ανεξάρτητα.

Ο Δημήτρης Κυριτσάκης από πρόεδρος αυτής της Ενωσης βρέθηκε στην εξαιρετικής οικονομικής απόλαβής θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Βασιλική Θάνου βρέθηκε στη θέση της Νομικής Συμβούλου του πρωθυπουργού. Η διαφορά με τους άλλους δυο είναι ότι είναι άμισθη, άρα τιμητικά.

Ο κ. Λυμπεροπουλος φεύγοντας από τη Δικαιοσύνη με σύνταξη, άφησε πίσω του, όπως πολλοί δικαστικοί άλλωστε, το γιο του Παναγιώτη. Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα ο Παναγιώτης έγινε συνδικαλιστής και έφτασε μέχρι τη θέση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Υπάρχει εδώ μια διαφορά. Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος νυμφεύθηκε την κ. Στρούντζη, η οποία με τον αδελφό της έχουν ή είχαν μέχρι την πτώχευση την γνωστή εμπορική επιχείρηση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.

Η εταιρεία αυτή είχε πάρε-δώσε με την Δικαιοσύνη λόγω της διαδικασίας πτώχευσης και σημειώσαμε πολλοί, ότι η Δικαιοσύνη στην περίπτωση αυτή της εταιρείας κινήθηκε με υποδειγματική ταχύτητα. Στο πάτ-κιούτ έγιναν όλα και αναφωνεί κανείς: «Μπράβο Δικαιοσύνη! Ετσι σε θέλουμε όλοι!»

Αμ δε...

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Σαββάτου ο Λουκάς Λυμπερόπουλος γράφει μισή σελίδα, με την οποία παίρνει θέση υπέρ της πλευράς των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ.

Κατά τη νομική γνώμη μας τα νομικά του επιχειρήματα είναι «για τα μπάζα», αλλά το ίδιο μπορεί να πει και εκείνος για τη δική μας νομική γνώμη.

Η διαφορά είναι ότι εμείς ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ενώ εκείνος και ατομικά και λόγω του γιού ΕΙΝΑΙ Δικαιοσύνη.

Είναι αυτό που καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δηλαδή παίρνει τη θέση της μιας ή της άλλης πλευράς. Και να είναι ο πατέρας του Καίσαρα (Παναγιώτη Λυμπερόπουλου) τίμιος πρέπει να φαίνεται. Και είτε εκών, είτε άκων μας δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες, αν όχι υποψίες, για το πόσο (ανθρώπινο γαρ) μπορεί να επηρεάσει και το γιο δικαστή και άρα μέσω της συνδικαλιστικής ιδιότητας και προσκείμενους δικαστές.

Από τη μία λοιπόν η ΝΟΒΑΡΤΙΣ, η πολιτική αντιπαράθεση, άρα παρεξηγήσιμη και η παρέμβαση του πρώην συνδικαλιστή-δικαστή. Από την άλλη η ταχύτητα. Υποδειγματική στην υποθεση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Αθηνών.

"Ετσι πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη και δεν έχετε δίκιο να έχετε υποψίες" μας είπε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, όταν απόκαλύφθηκε αυτή η ταχύτητα, την οποία επιθυμούσε σφόδρα η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ.

Αμ δεν είναι πάντα έτσι όμως...

Ο Αρεοπαγίτης κ.Καγκάνης έχει χρεωθεί από την Αντιπρόεδρο, επιθεωρήτρια του Αρείου Πάγου κ.Παρασκευά να ερευνήσει μια δυσώδη υπόθεση στον δικαστικό ΒΟΘΡΟ που λέγεται "καταπατήσεις και αρπαγές δημοσίων εκτάσεων και ρεμάτων στη Χαλκιδική". Υπάρχει ένα δικαστικό βούλευμα ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ με αριθμό 244 και έτος έκδοσης το 2015.

Θα περίμενε κανείς να εκδοθεί για κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί το 2013, άντε το 2012, άντε το 2011, άντε το 2010. Μια πενταετία βαριά-βαριά.

Και όμως στη σελίδα 2 και 3 αναφέρει ότι η υπόθεση που κρίνει αφορά κατηγορητήρια που συντάχθηκαν το χίλια ενιακόσια ενενήντα εννέα (1999) και το γράφουμε ολογράφως για να πεισθείτε, ότι δεν κάναμε λάθος έναν αριθμό.

Βγήκε βούλευμα δηλαδή, μετά 16 χρόνια!

Μικρογραφία
Μικρογραφία

Και τα έβαλε όλα στο αρχείο, τα πιο πολλά λόγω παραγραφής. Ο πολίτης που διαμαρτύρεται έχασε -ουσιαστικά- την περιουσία του από ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΗ δημοσίων εκτάσεων, που έφτιαξε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ και το βαθύ ΠΑΣΟΚ τον είχε σε μεγάλη, πολύ μεγάαααααααααλη εκτίμηση, τον καιρό εκείνο.

Και την έχασε παρότι ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ από τους Ελεγκτές, ενώ απόδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν για την αρπαγή δημοσίων εκτάσεων ΠΛΑΣΤΑ έγγραφα. Ο Αρεοπαγίτης κ. Καγκάνης καλείται να αποφανθεί αν λειτουργεί ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ κύκλωμα (αυταπόδεικτο από τους χρόνους που γράφονται στο βούλευμα...) μετά δεκαεννέα χρόνια παρότι ο πολίτης φωνάζει σε δικαστές από το 2007 ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ.

Του χρόνου συμπληρώνεται εικοσαετία!

Τι σημαίνει αυτό;

Υποθέστε ότι ένα ανθρωπόμορφο απαγάγει το μικρό παιδί σας. Το βιάζει, το κάνει κομματάκια και τα κρεμάει έξω από το σπίτι σας.

Κρύβεται και δεν συλλαμβάνεται παρότι είναι γνωστό ποιός είναι.

Μόλις περάσουν είκοσι χρόνια και ΜΙΑ ημέρα έρχεται έξω από το σπίτι, σας περιμένει κάθε μέρα και αραχτός πίνει καφέ κοιτάζοντας ειρωνικά.

Δεν μπορείτε να κάνετε απόλύτως τίποτα εναντίον του. 

Ετυχε να είμαστε παρόντες την ώρα, που ο πολίτης αυτός έμπαινε στον Αρεοπαγίτη. Σοκαριστήκαμε είναι η ηπιότερη λέξη που μπορούμε -προς το παρόν- να χρησιμοποιήσουμε. Και όχι μόνον για έναν λόγο... 

Γιάννης Ντάσκας