Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Η Ελλάδα διεκδικεί με "ντοκουμέντα" 576 δις από τη Γερμανία

Παπακώστα: Θα διεκδικήσουμε άμεσα τα οφειλόμενα
Ελεύθερη γραφή
Τετ, 17/04/2019 - 20:31
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων κατέχει, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η Κατερίνα Παπακώστα και το Κόμμα της και την κατάλληλη στιγμή θα τα αξιοποιήσει, ώστε να τελειώσει το γερμανικό παραμύθι περί "νοικοκυραίων της Ευρώπης".

Τα περί "νοικοκυραίων" αποκτούν άλλη διάσταση όχι από τα όσα υποστηρίζει η Ελλάδα για το ύψος και το είδος του γερμανικού χρέους, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μισού... γαλλογερμανικού άξονα, οποίος αποτελεί κατά τις παραδοχές την ατμομηχανή της Ευρώπης και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα κατά τους γερμανικούς ισχυρισμούς, είναι περίπου τα... βαρίδια της Ευρώπης.

Την ώρα που Σόιμπλε και Μέρκελ είχαν στριμώξει την Ελλάδα και προωθούσαν την αποπομπή της από την ευρωζώνη με την κατηγορία του "μπαταχτσή" και του "τεμπέλη της εύφορης κοιλάδας του Ρούρ" το Συμβούλιο Οικονομικών Πραγματογνωμόνων της Γαλλικής Κυβέρνησης δια του επικεφαλής κ. Ντελπλά ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2011 ότι κατα τους δικούς του υπολογισμούς το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 576 δις ευρώ.

Τότε ο Γάλλος οικονομολόγος τόνισε ότι, «οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι οι Έλληνες στη Γερμανία».

Όλη η μετάφραση της συνέντευξης στην Catherine Chatignoux και τον Richard Hiault,  (Les Echos) δημοσιεύθηκε στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ", στο τεύχος 90, 7 Ιουλίου 2011 και φυσικά οι δηλώσεις και σε άλλα ΜΜΕ.

Περιέργως λίγο αργότερα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανέθεσε σε επιτροπή την μελέτη του θέματος και πομπωδώς ανακοίνωσε αργότερα το πόρισμα αυτής της Επιτροπής (Επιτροπή Καρακούση) στο οποίο αναφέρονται και οι υπολογισμοί των Γάλλων, αλλά το τελικό ποσό που η δική μας επιτροπή βγάζει, μάλλον,έμμεσα είναι  κατά πολύ μικρότερο, αλλά και πάλι κοντά στο... μισό!

Εγράφη τότε σε ελληνικά ΜΜΕ για αυτό το πόρισμα:

"....Έπειτα από τρεις μήνες εργασίας η επιτροπή που είχε συστήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με επικεφαλής τον τέως γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου, Παναγιώτη Καρακούση, παρέδωσε την έκθεση των 160 σελίδων στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η επιτροπή και τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, οι οποίοι κατά τον κ. Καρακούση «δεν επιδέχονται αμφισβήτηση», η οφειλή της Γερμανίας από το αναγκαστικό δάνειο προσεγγίζει τα 11 δισεκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα.

Ο κ. Καρακούσης διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα και η οικονομία της τα χρόνια της Κατοχής, οι οποίες- ως απαίτηση- μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατ. ευρώ."...

Πώς κατάφερε η επιτροπή επί Σαμαρά-Βενιζέλου και πετσόκοψε τους γαλλικούς υπολογισμούς;

Προφανώς οι κουτόφραγκοι δεν ξέρουν να κάνουν λογαριασμούς...

Γεγονός είναι ότι το ζήτημα με την Προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου πήρε νέες διαστάσεις, καθώς ο Ελληνας πρόεδρος, ο οποίος διατηρεί στενή προσωπική φιλία με τον Γερμανό πρόεδρο, από την πρώτη μέρα έθεσε σε κάθε επίσημη επαφή με τη Γερμανία το ζήτημα των οφειλών και στην τελευταία επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα αναφέρθηκε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο μπροστά στις κάμερες μόλις στο δεύτερο λεπτό της προσφώνησής του στις οφειλές αυτές, τι οποίες η Μέρκελ για πρώτη φορά δεν "έκλεισε"...

Η νέα διάσταση δίδεται τώρα από τη Βουλή και η Κατερίνα Παπακώστα στην ανακοίνωσή της σήμερα τόνισε:

«Η Βουλή των Ελλήνων καλείται σήμερα να λάβει μιαν ιστορική απόφαση και να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της, με αφορμή την περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα η Βουλή να αποφασίσει να στείλει αντιπροσωπεία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά και σε όλα τα Κοινοβούλια των συμμάχων μας, ώστε να επαναβεβαιωθεί με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η βούλησή μας να διεκδικήσουμε τις γερμανικές οφειλές.

Ως Πρόεδρος του Ν.Ε.Ο. πιστεύω ότι η κυβέρνηση, έχοντας τη νομιμοποίηση της Βουλής οφείλει να διεκδικήσει με σθεναρό τρόπο τις αποζημιώσεις, αξιοποιώντας την απόφαση της Δικαιοσύνης για το Δίστομο.

Ως Πρόεδρος του Ν.Ε.Ο. στηρίζω τη συγκεκριμένη απόφαση με την ψήφο μου, διότι αυτό μου επιβάλλει η συνείδησή μου.

Αυτή η ηθική επιταγή πρέπει να συνοδευτεί και από την οφειλόμενη αποζημίωση, χωρίς να σημαίνει ότι για εμάς το ζήτημα δεν είναι πρωτίστως ηθικό και δευτερευόντως υλικό. Όμως μην λησμονούμε ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχει και ένα χωριό το οποίο έχει υποστεί τη γερμανική θηριωδία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα πρέπει να αποζημιωθούν οι απόγονοι των θυμάτων».

Γιάννης Ντάσκας