Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Έλληνας Εισαγγελέας ερευνά για τον νεκρό ομογενή

Διασφαλίζεται το φως στις συνθήκες και απο την ελληνική πλευρά σε κρίσιμο στάδιο...
Ελεύθερη γραφή
Τρί, 30/10/2018 - 20:03
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Oι Ελληνικές αρχές στριμώχνουν τις αλβανικές και ο θάνατος του ομογενή Κατσίφα μπορεί να λάβει άλλες, εντελώς διαφορετικές διαστάσεις στο μέλλον.
Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωαννίνων κ.Αργύρης Δημόπουλος έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων να διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες, υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 35χρονος Ελληνας, και η έρευνα θα διεξαχθεί ένθεν κακείθεν των συνόρων.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία για την δολοφονία Ελληνα πολίτη στο εξωτερικό, απο αλλοδαπούς.
Ετσι η δικογραφία διαβιβάστηκε απο την εισαγγελία Ιωαννίνων στην εισαγγελία πρωτοδικών της πρωτεύουσας, ώστε να είναι ευχερής η διαδικασία δικαστικής συνδρομής, έαν  χρειαστεί, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ιδιαίτερα θα ερευνηθεί εάν ο ομογενής έχει πυροβοληθεί εξ επαφής  ή απο πολύ κοντινή απόσταση, με ποιούς είδους όπλο, κάτω απο ποιές συνθήκες κλπ.

Μικρογραφία

Η οικογένεια του θύματος θα ορίσει δικό της ιατροδικαστικό πραγματογνώμονα,ενώ η εισαγγελία θα ορίσει επίσης ιατροδικαστή ,εάν αυτό κριθεί απαραίτητο ή αν υπάρξει αίτημα από την πλευρά της οικογένειας.

Πρακτικά αυτή η εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στις ελληνικές αρχές να λάβουν γνώση όσων θα πράξουν οι αλβανικές αρχές κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία ήδη λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και απειλεί να βάλει φωτιά στις δυο πλευρές των συνόρων, με δράση στοιχείων που μπορεί να κατευθύνονται και απο μυστικές υπηρεσίες, και τρίτης χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας. 

Ηδη στις κερκίδες της ομάδας (Παρτίζαν) που έχει ο αδελφός του ...πρωθυπουργού της Αλβανίας Ράμα απλώθηκε πανώ με την εμπρηστική φράση "Ενας Ελληνας νεκρός, ένας μπάσταρδος λιγότερος", ενώ  φωτιά παίρνουν και γνωστά κέντρα και από την ελλληνική πλευρά.
Το Αθηναίκό Πρακτορείο μετέδωσε πληροφορίες προερχόμενες από αστυνομικούς κύκλους που ανέφεραν ότι ο ομογενής είχε στο παρελθόν εμπλοκή σε διακίνηση κάναβης, αλλά αυτή η πληροφορία, ούτε επιβεβαιώθηκε επίσημα, ούτε και μπορεί να δικαιολογήσει δολοφονία απο πλευράς Αλβανών αστυνομικών, καθώς μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες απο τις Βουλιαράτες αναφέρουν ότι υπήρξε κυνηγητό της Αλβανικής Αστυνομίας προς τον Κατσίφα, άσχετο με οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα.

Αντίθετα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυνηγητό σχετίζεται με πρωτοβουλίες του Κατσίφα για τον εντονότερο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ιδιαίτερη σημασία η πληροφορία ότι οι ελληνικές και αλβανικές αρχές έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.
Αυτό σημαινει, ότι εν όψει και της έρευνας των ελληνικών αρχών είναι πιθανόν να αποκλειστούν και στις δυο πλευρές των συνόρων οι προβοκάτσιες για φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Μικρογραφία

Ο,τι γυαλίζει στην αλβανική πλευρά μπορεί να είναι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και πιθανόν να συμβαίνει το ίδιο και απο την δική μας πλευρά.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές είχε σημασία να εξεταστεί η σορός του ομογενή πριν γίνει νεκροτομή και νεκροψία απο τις αλβανικές αρχές, ώστε να καταγραφεί κάθε έυρημα από την σκηνή του θανάτου.

Γιαυτό αρχικά η οικογένεια είχε αρνηθεί να απαραλάβει τη σορό και κατα πληροφορίες η σορός παραδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, δύο ημέρες μετά τον θάνατο, χωρίς να είναι σαφές, αν ικανοποιήθηκαν πλήρως όλα τα αιτήματα της ελληνικής οικογένειας και πλευράς.
Σε κάθε περίπτωση συμπεράσματα μπορούν να βγούν και μετά την νεκροψία και νεκροτομή.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αλβανικές αρχές θα προσπαθήσουν να ρίξουν λάσπη σε μέγιστο βαθμό στο νεκρό και στις συνθήκες θανάτου και το πανό που ύψωσε ο αδελφός του Αλβανού Πρωθυπουργού είναι εύγλωττο, όπως και η πρώτη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για εξτρεμιστή, άρα έδωσε πολιτική διάσταση και όχι ποινική, όπως δίνουν οι διαρροές για ναρκωτικά.
 
Ο Κώστας Βαξεβάνης δημοσιεύει ένα άρθρο για τον Μεχμέτ Αλί και τον νεκρό Κατσίφα και κάνει εύστοχες επισημάνσεις για το τι κακό θα μπορούσε να γίνει στις διακρατικές σχέσεις απο "ατομικές πρωτοβουλίες" πατριωτών η "πατριωτών" και να ξεφύγει ο έλεγχος.
Διαβάστε το.

Εμείς θυμίζουμε ότι αυτές τις ημέρες άρχισε να ανοίγει ο φάκελος της Κύπρου.Το μισό νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους επειδή Ελληνες αξιωματικοί, είτε απο ακραία αφροσύνη και βλακεία, είτε επειδή ήταν σκέτοι πράκτορες ξένων συμφερόντων έκαναν το πραξικόπημα και ύστερα όχι μόνο δεν πήγαν στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν, αλλά αντίθετα λακισαν σαν δοσίλογοι και παραιτήθηκαν δίνοντας την σκυτάλη στους πολιτικούς.

Το "όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια" του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε αυτή την βάση.

Γιάννης Ντάσκας