Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Ήρθε η θύελλα με τη NOVARTIS και χάθηκε η ψυχραιμία...

Την περίεργη σιωπή διαδέχθηκε απαίτηση να αθωωθούν όλοι ΠΡΙΝ την δικαστική έρευνα
Ελεύθερη γραφή
Δευ, 08/04/2019 - 21:39
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Το κακέκτυπο της Αννας Παναγιωταρέα, υποψήφιο κι αυτό στην πολιτική, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και ασκούσε κριτική για την σοσιαλιστική αριστερά και διάφορα άρρητ΄ - αθέμιτα κουκιά μαγειρεμένα.

Κουβέντα, σιγανή είναι η αλήθεια, γινόταν επίσης για κάποια Ξεπαπαδιά που είναι, λέει, Γενική Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (λόγω των αγώνων της ντεεεε..., όπως η Στραβαίδου, ο Θεοχάρης,ο  Γεωργίου  στο παρελθόν) και εμφανίζεται σε μια εταιρεία του κύπριου Αρτεμίου.

Το κακέκτυπο έλεγε ένα γαλάζιο ποίημα απέξω και περιμέναμε από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να την στολίσει με τα τεράστια θέματα διαφθοράς, τα οποία ταλανίζουν την Δικαιοσύνη επί χρόνια, υπάρχουν καταδίκες, πέφτουν σφαίρες, γράφονται σελίδες κλπ.

Περιμέναμε να αναφερθεί έστω σε ρεπορτάζ, αν όχι όπως τα δικά μας, τουλάχιστον όπως αυτό του Κώστα Βαξεβάνη.

Εμείς γράφουμε για τον τρόπο που συνδυάζονται τα τεράστια σκάνδαλα της ΕΝΕΡΓΚΑ και του ΔΟΛ, τα οποία έφτασαν με δικαστικές έρευνες στα εδώλια.

Εκεί γράφαμε ότι έρχονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ. Γράφαμε επί λέξει και μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του Σαββάτου:

"... Αυτός ο εναγκαλισμός των άλλοτε εχθρών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας (κρατήστε την αναπνοή σας για όσα θα αποκαλυφθούν και για "επώνυμο" ξέπλυμα χρήματος στη Νοβάρτις...) ενόχλησε πολλά στελέχη και φυσικά τους ψηφοφόρους τους. .."

Μία ημέρα αργότερα, την Κυριακή, ο Κώστας Βαξεβάνης έχει ένα πολύ σοβαρό ρεπορτάζ για καταθέσεις συγκεκριμένων ανθρώπων, από το χώρο της υγείας και των φαρμάκων. Όπως του Κυριάκου Μπερμπεριάν της εταιρείας GENESIS.

Μικρογραφία

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μάρτυρας "εκ των έσω" έχει δώσει πολλές επίσημες καταθέσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς και εμπλέκει πολιτικούς στην διαδικασία τιμολόγησης.

Παράλληλα ο μάρτυρας επιβεβαιώνει όσα έχουν καταθέσει ήδη άλλοι μάρτυρες, ότι πολιτικοί  έβαλαν σε κυκλοφορία το φάρμακο της Novartis για τη σκλήρυνση κατά πλάκας με την ονομασία Gilenya, ενώ εκείνη την περίοδο είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, γράφοντάς το σε κατάλογο που αφορούσε επανακοστολογήσεις παλιών φαρμάκων. Μάλιστα το πρόσθεσε στην τελευταία σειρά χειρόγραφα, αφήνοντας δύο παρόμοια φάρμακα άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών. Ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, είχε κατηγορήσει ευθέως υπουργό για τις “αλχημείες”, ωστόσο παρά τις αντιδράσεις που έφτασαν και στο κοινοβούλιο δεν υπήρξε κάποια αλλαγή.

Επιβεβαιώνεται επίσης και η κατάθεση του στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας Genesis Κυριάκου Μπερμπεριάν στην Εισαγγελία Διαφθοράς (2 Φεβρουαρίου 2018), ο οποίος είχε περιγράψει τη σκανδαλώδη διαδικασία: “Το φάρμακο αυτό (σημ: Gilenya της Novartis) έλαβε τιμή μέσα στο καλοκαίρι σε περίοδο που υπήρχε ανακοστολόγηση παλαιών φαρμάκων και εμβόλιμα πήρε τιμή και στη συνέχεια αποζημίωση μέσα σε ένα μήνα, με εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες. Δεν ακολουθήθηκε διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων. Σε πρωτότυπο δελτίο τιμών που ήταν από υπολογιστή, στο Gilenya είχε προστεθεί χειρόγραφα η τιμή. Περίπου ενάμιση με δύο έτη μετά πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου δύο παρόμοια με το Gilenya, το ένα ονόματι Tecfidera και το άλλο Aubagio. Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και της τιμολόγησης και της αποζημίωσης. Και τα δύο σκευάσματα ήταν αρκετά φτηνότερα σε σχέση με το Gilenya. Το Tecfidera κοστίζει 883 ευρώ, το Aubagio 696 και το Gilenya 1.473 ευρώ. Προκλήθηκε περιουσιακή ζημιά στο δημόσιο”. Τον Απρίλιο του 2012,  έβαλαν με τον ίδιο τρόπο ένα ακόμη φάρμακο σε κυκλοφορία. Και πάλι της Novartis. Το Tasigna.

Κατά τον μάρτυρα, το 2011  καθυστερούσαν επίτηδες την τιμολόγηση φαρμάκων ώστε να διατηρούνται οι παλιές υψηλές τιμές, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εκδώσουν  απόφαση με την οποία θα οριζόταν ως τιμή του κάθε φαρμάκου ο μέσος όρος των τριών μικρότερων τιμών της Ευρώπης. Αντί αυτού λοιπόν φέρεται να γνωστοποίησαν στη Novartis τέσσερα διαφορετικά σενάρια τιμολόγησης και τελικά εφάρμοσαν αυτό που τη βόλευε. Έτσι τον Ιούνιο του 2011 με απόφαση, αντί να ορίσουν ,ως τιμή τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων, όρισαν το 70% της τιμής του 2009. Όπως φέρεται να ανέφερε ο μάρτυρας, το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε πάνω από 50 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στην ευνοούμενη φαρμακευτική πολυεθνική.

Επίσης αναφέρεται και στον ρόλο τουλάχιστον μίας εταιρεία επικοινωνίας.Συγκεκριμένα ο μάρτυρας μίλησε για εταιρεία δημοσιογράφων με ονοματεπώνυμα κλπ Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Documento, η εταιρεία έχει κατονομαστεί από προστατευόμενους μάρτυρες ως το “πλυντήριο”. Ο μάρτυρας  ωστόσο δεν αναφέρεται στη σχέση της εταιρείας με τον πρώην υπουργό, αλλά κατέθεσε πως η εταιρεία  πληρώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή για να χρηματοδοτηθεί έμμεσα με “μαύρο χρήμα” η προεκλογική καμπάνια πολιτικού προσώπου,το οποίο περιέργως τον τελευταίο καιρό είναι μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας,σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν παντού.Φοβάται κάτι;

Στα τέλη του 2013, έβαλαν σε κυκλοφορία, παρά τις τότε απαγορεύσεις από την τρόικα, τουλάχιστον 30 νέα φάρμακα. Ανάμεσα σε αυτά που μπαίνουν σε κυκλοφορία είναι και τα φάρμακα τα οποία η ίδια η Novartis απαιτούσε να μπουν σε κυκλοφορία μέσω των “μισθωμένων” πολιτικών προσώπων, στο πλαίσιο του Harvard Project, το οποίο έχει περιγραφεί και στο FBI. Πρόκειται για τη διαδικασία προώθησης φαρμάκων της Novartis μέσω των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών που βρίσκονταν υπό την επιρροή της και τους οποίους η εταιρεία αποκαλεί “engage”, δηλαδή μισθωμένους ή εμπλεκόμενους. Το εν λόγω σχέδιο, όπως γράφει η Documento, προέβλεπε ότι σε διάστημα δέκα μηνών το ελληνικό υπουργείο Υγείας έπρεπε να βάλει στην αγορά, παρά τις απαγορεύσεις, δέκα νέα φάρμακα, καθώς αυτό εξασφάλιζε στην εταιρεία υπέρογκα έσοδα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, εισήγαγαν συνολικά 30 νέα φάρμακα, εκ των οποίων και τα δέκα φάρμακα που εντοπίζονται στο σχέδιο της Novartis!

Σχετικά με τον καθορισμό των τιμών, ο μάρτυρας αναφέρει πως από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2014, δεν χρησιμοποίησαν τον μέσο όρο των τριών φτηνότερων φαρμάκων στην Ευρώπη, αλλά έγινε με άλλο σενάριο και μέσω απευθείας αποφάσεων, διατηρώντας υψηλές τις τιμές, αν και τα φάρμακα έπρεπε να είναι φτηνότερα.

Περιμέναμε απο χθες που δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ με συγκεκριμένα ονόματα τότε αρμόδιων πολιτικών κλπ να υπάρξουν ανακοινώσεις απο την πλευρά των πολιτικών και των κομμάτων τους.

Σιγή. Και αντ αυτών ορυμαγδός ανακοινώσεων για την... Ξεπαπαδιά με απαντήσεις κλπ.

Η μεν αντιπολίτευση δεν έχει συμφέρον αν αναφερθεί στην υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ, αλλά αντίθετα έχει συμφέρον να την υποβαθμίσει.

Η Κυβέρνηση όμως; Η Κρατική τηλεόραση δεν θεωρεί ότι είναι μέγα θέμα η αποκάλυψη της εφημερίδας, ώστε να το περιλάβει στις ειδήσεις μαζί με τυχόν διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις;

Περίεργα πράγματα σε συνέχεια της περίεργης ειδησεογραφίας περί διαμάχης δικαστικών λειτουργών στον τομέα που ο Κώστας Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει "τομέα απόλυτης διαφθοράς".

Περίεργες είναι και οι τύχες των δικογραφιών.

Αλήθεια τι απέγιναν οι δικογραφίες για τρεις γιατρούς Θεσσαλονίκης που είχαν πιαστεί από τον τότε εισαγγελέα διαφθοράς (Αργύρη Δημόπουλο) με τρεις λογαριασμούς απο 32 ως 40 εκατομμύρια ευρώ; Νόμιμα ήταν όλα;

Ενώ οι καθαρίστριες... Μεγάλη πληγή για την οικονομία να πλουτίζουν καθαρίζοντας τουαλέτες με απολυτήριο πέντε και όχι έξη τάξεων δημοτικού ή γυμνασίου;

Κολομβία μας έκαναν αυτές οι καθαρίστριες...

Αυτά ως την Δευτέρα το απόγευμα.

Τότε έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε απο τη Βουλή την άρση ασυλίας του πρώην Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις κλπ

Μικρογραφία

Και αντί από τον έως πριν 2-3 χρόνια ψύχραιμο Ανδρέα να δούμε μια δήλωση του στυλ "θα λάμψει η αλήθεια, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη" διαβάζουμε μια δήλωση για συμμορίες που τον στοχοποιούν κλπ.

Κι από κοντά η Νέα Δημοκρατία πανηγυρίζει γιατί λέει δεν συνεχίζεται η έρευνα για Πικραμμένο, Λυκουρέντζο, Κουτρουμάνη και θα συνεχισθεί για Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Αδωνη, Σαλμά κλπ

Στην υπόθεση υπάρχουν λέει και εικονικά τιμολόγια απο τρεις ραδιοσταθμούς, εκπρόσωποι των οποίων κλήθηκαν στην εισαγγελία και δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια!

Όλοι απειλούν τους πάντες με μηνύσεις και αγωγές και εμείς έχουμε ζήσει στο πετσί μας την αθλιότητα αυτή. Καταδικαστήκαμε και για τη φράση "δεν υιοθετούμε αυτά που λένε οι κατηγορούμενοι και απλώς μεταδίδουμε τις δηλώσεις τους με την διευκρίνηση ότι "κατηγορούμενοι ειναι, ό,τι θέλουν μπορούν να πουν"... Και όμως καταδικαστήκαμε με κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων και ουδείς Λοβέρδος ή Αδωνης η Σαμαράς μίλησε για αθλιότητα, όπως τώρα.

Γιατί;

Διότι δεν θέλουν δημοσιογραφία ελεύθερη παρά μόνο ευνουχισμένη και πνιγμένη στις... κρατικές ή παρακρατικές διαφημίσεις...

Ψυχραιμία κύριοι... Είστε απολύτως αθώοι μέχρι να αποδειχθεί αμετάκλητα η ενοχή σας. Γιατί δεν αρκείστε σε αυτό και θέλετε ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΡΙΝ την δικαστική έρευνα; Αυτά δεν ήθελαν και ο Ακης, ο Παπαντωνίου, ο Μαντέλης, ο Ανθόπουλος και όλοι μαζί λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν πιστοποιητικά πριν την έρευνα; Ή μήπως δεν τα λέγαμε όλοι μαζί;

Γιάννης Ντάσκας