Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Γιούνκερ: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα»

Δεκτός έγινε ο κ. Ζ. Κλ. Γιούνκερ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ελεύθερη γραφή
Πέμ, 26/04/2018 - 22:18
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας


Ο διαχρονικά σπουδαιότερος υποστηρικτής και στυλοβάτης της ευρωπαικής πορείας της χώρας μας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. 

Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο, εξείρε την προσπάθεια του Ελληνικού λαού, ο οποίος στηρίζει την πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και τη συμβολή του ίδιου του κ. Γιούνκερ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε με εγκάρδιο χαιρετισμό τον κ. Γιούνκερ στο μέγαρο.

Μικρογραφία

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία».

«Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαΐκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες,  κοιτώντας στα μάτια τον κ. Παυλόπουλο είπε:

Μικρογραφία

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα, εγώ παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό». Τόνισε ακόμη ότι: «Ούτε μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή ήταν η στάση μου και ως προέδρου του Eurogroup και της Κομισιόν. Και ο φίλος μου, ο Δ. Αβραμόπουλος, είναι μάρτυρας ότι κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα το έκανα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για μιαν ακόμη φορά, στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε λίγες ώρες, με μια πρωτοβουλία σας που εκπέμπει πολλούς και σημαντικούς συμβολισμούς, θ’ απευθυνθείτε στους εκπροσώπους του Ελληνικού Λαού, μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων. Εκ προοιμίου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, η οποία υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την καθοριστική συμβολή σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεγάλου Φιλέλληνα, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω επίσης, ότι αυτή η κορυφαία στάση σας αποτελεί μιαν ακόμη έμπρακτη απόδειξη του μεγέθους σας ως πραγματικού Ευρωπαίου Ηγέτη: Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα, κατ’ ουσίαν, υπερασπισθήκατε την ενότητα και την συνοχή του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα του, της Ευρωζώνης. Διότι, σήμερα ιδίως, αποτελεί κοινό τόπο το ότι η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη την Ελλάδα, πέραν των άλλων και ως κοιτίδα και λίκνο του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Καλωσορίσατε, και καλή διαμονή στην Αθήνα, που τόσο αγαπάτε.

JEAN-CLAUDE JUNCKER:

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Και παρατήρησα με πολύ μεγάλη συμπάθεια, αλλά εκ του μακρόθεν, την διαδρομή του Ελληνικού Λαού. Και ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την χώρα, εγώ ανέκαθεν παρέμεινα πιστός στον Ελληνικό Λαό. Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα. Εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της Δημοκρατίας. 
Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. 
Επομένως η Ελλάδα, περισσότερο από άλλες χώρες, σφυρηλάτησε την μοίρα της Ευρώπης. Επομένως, ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα έφευγε η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ. 

Μικρογραφία

Και αυτή ήταν ανέκαθεν η στάση μου και ως Προέδρου του Eurogroup, αλλά και ως Προέδρου στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και ο φίλος μου, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι μάρτυρας αυτού, γιατί κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα πραγματικά το έπραξα και μπορεί να το διαβεβαιώσει. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ.-

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση παρών ήταν και ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Γιάννης Ντάσκας