Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελεύθερη γραφή

Καταδίκη Καρούζου - Ελληνικές μίζες και στα Σκόπια!

Αποκαλύψεις - φωτιά Νικολόπουλου στη Βουλή.
Ελεύθερη γραφή
Πέμ, 22/03/2018 - 22:00
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Πολλοί έχουν απορίες για την στάση ορισμένων ισχυρών στην Ελλάδα  έναντι των Σκοπιων.

Πολλοί απορούν γιατι Έλληνες επιχειρηματίες πήγαν στα Σκόπια για "επενδύσεις", γιατί ιδρύθηκαν υποκαταστήματα  ελληνικών Τραπεζών, εκεί και στα Βαλκάνια.

Άλλοι απορούν γιατί ευρωπαϊκές αρχες ψάχνουν με επιμονή την παρουσία Ελλήνων σε βαλκανικές χώρες, αλλά και για την απροθυμία ελληνικών αρχών να ερευνήσουν καταγγελίες εντός και εκτός Ελλάδας για διαφθορά κλπ.

Απαντήσεις στις απορίες αυτές έρχονται απο διάφορες κατευθύνσεις δικαστικών ερευνών.

Μικρογραφία

1. Ο γνωστος εξάδελφος του Ακη διώκεται για νέα "μικρή" μίζα 370 χιλιάδων ελβετικών φράγκων που ανακαλύφθηκε "τυχαία" στην Ελβετία και αφορά άλλη υπόθεση εξοπλιστικών.

Ο εξάδελφος απαντά ότι καθόλου τυχαία δεν ανακαλύφθηκε η μίζα, αλλά είχε καταγγείλει ότι οι ελβετικές αρχές απέκρυπταν στοιχεία γιατί είχε πάρει τη μίζα του απο την Ελλάδα και ο ...Ελβετός Υπουργός !!!

2 Στό γνωστό σκάνδαλο Καρούζου ο μάρτυρας Λιβανός καταγγέλει ότι προχθές ο Καρούζος, η συζυγος του και άλλοι 3-4 καταδικάστηκαν (16 και 14 χρόνια κάθειρξη το "κοσμικό" ζεύγος Καρούζου)  για μόνο 2 απο τις 138 υποθέσεις που ο ίδιος κατήγγειλε. Υποστηρίζει ότι συγκαλύπτονται οι άλλες, ένας μάρτυρας έχασε τη ζωή του σε περίεργο τροχαίο και ο ίδιος και απειλείται και εξαπατάται, ως προς την νόμιμη αμοιβή του για να μην καταθέτει στις αρχές.

Καταγγέλλει  ότι ακίνητα φιλέτα μέσω τραπεζών και οφ σόρ  έχουν περάσει σε πολιτικούς και ξεπλύθηκε ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ...

Υπερβολές; Η καταδίκη δείχνει ότι ξέρει τι λέει και η σιωπή ορισμένων που πριν χρόνια έλεγαν ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Καρούζου, επιβεβαιώνει.

3 Για την ...αγάπη ορισμένων Ελλήνων επιχειρηματιών στα Σκόπια και τις επενδύσεις που έκαναν εκεί, υπήρχαν καταγγελίες και απο τον σημερινό πρωθυπουργό των Σκοπίων, τον Ζόραν Ζάεφ.
 

Μικρογραφία

Ο Νίκος Νικολόπουλος με ερώτησή του στη Βουλή κάνει σοβαρότατες αποκαλύψεις  για επώνυμους Ελληνες που ξέπλεναν χρήματα και μίζες μέσω των Σκοπίων, στα οποία έκαναν χρυσές δουλειές και επιχειρηματίες και τράπεζες ελληνικές.

Διαβάστε την ερώτηση και θα καταλάβετε πολλά φρίττοντας: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αρ.Πρωτ. 4625/22-03-2018

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ξέπλυμα 28.000.000 ευρώ μέσω Άκτωρα στα Σκόπια»


Σε πρόσφατο και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία», με τίτλο «Μπλέκει η Ακτωρ σε μέγα σκάνδαλο» αναφέρονται τα εξής:

«Ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (28.000.000 €) στα Σκόπια μέσω οδικών έργων

■ «Για καθένα από τα 28 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου έστηναν “πλυντήριο” 1.000.000 ευρώ» γράφουν οι δημοσιογράφοι της γείτονος

■ Καταγγελίες και για μίζες σε πολιτικούς

■ Νέες περιπέτειες για Μπόμπολα και Καλλιτσάντση

Ξέπλυμα 28.000.000 ευρώ μέσω Άκτωρα στα Σκόπια
 

Μικρογραφία

Μέσω της Ακτωρ «ξεπλύθηκαν» περίπου 28.000.000 ευρώ στα Σκόπια, αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα prizma της γειτονικής χώρας, που ανήκει στο γνωστό δίκτυο δημοσιογράφων Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). Εδώ και μήνες στην Ελλάκτωρ οι συνέταιροι, που «σφάζονται» για τον έλεγχο του ομίλου, φορτώνουν ο ένας στον άλλον το συγκεκριμένο καυτό θέμα. Προς το παρόν, όμως, και οι δύο πλευρές (τόσο η πλευρά Δ. Κούτρα και Λεωνίδα Μπόμπολα όσο και η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση) φαίνεται πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει το prizma αναφέρεται πως τα χρήματα «ξεπλύθηκαν» μέσω δήθεν πληρωμών της Ακτωρ για το οδικό έργο Demir Kapija - Smokvica που είχε αναλάβει στα Σκόπια, κόστους 270.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η έρευνα των σκοπιανών Αρχών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και εξαιτίας της παρέμβασης της Αρχής καταπολέμησης της απάτης της Κομισιόν, της γνωστής OLAF, έχει μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση του έργου.

Η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως όσα γράφονται αυτά τα χρόνια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, τόσο η τελευταία έρευνα του δικτύου BIRN όσο και οι παρεμβάσεις της OLAF και άλλων Αρχών, που εξακολουθούν να διερευνούν την υπόθεση, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα. «Για καθένα από τα 28 χιλιόμετρα του οδικού άξονα Kapija - Smokvica ξεπλύθηκε και 1.000.000 ευρώ» γράφει το prizma, επικαλούμενο στοιχεία των ερευνών για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Στο πόρισμα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναφέρεται πως πολλά πρόσωπα και τρεις τοπικές εταιρίες εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρήματος μέσω υποκαταστήματος ελληνικής τράπεζας στη γειτονική χώρα.

Μικρογραφία

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Από τον περασμένο Ιούνιο είχε γίνει γνωστό πως και η ελληνική Δικαιοσύνη έχει παρέμβει στην υπόθεση μετά το πόρισμα που συνέταξε η OLAF. Με βάση το πόρισμα της OLAF η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρίας, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη. Τότε πάλι η διοίκηση της Ακτωρ είχε δηλώσει άγνοια για την υπόθεση.

Με βάση τις αρχικές καταγγελίες, μέσω του υποκαταστήματος της ελληνικής τράπεζας σε επαρχιακή πόλη των Σκοπίων, έπαιρναν χρήματα Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεν είχαν σχέση με την κατασκευή του έργου. Στη συνέχεια τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένο στέλεχος της τεχνικής εταιρίας στη γειτονική χώρα, ώστε να διοχετευτούν στην Ελλάδα.

Η αποκάλυψη είχε γίνει από την τότε αντιπολίτευση των Σκοπίων μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΟΣΑ σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων από Έλληνες επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ελληνική κατασκευαστική εταιρία φέρεται ότι έχει δωροδοκήσει αξιωματούχους στην ΠΓΔΜ ώστε να κερδίσει συμβόλαιο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου ύψους 270.000.000 ευρώ, αν και η προσφορά της ήταν αρκετά υψηλότερη, κατά 40.000.000 ευρώ. Ο τότε αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και σήμερα πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε κατονομάσει τότε την Ακτωρ, ζητώντας από τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας να παρέμβουν και να διερευνήσουν τις καταγγελίες του ΟΟΣΑ.

Μικρογραφία

Από τη πλευρά της η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, σε επιστολή της προς τη «δημοκρατία» υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα αποτελεί «Ανακύκλωση παλαιότερων αναληθών δημοσιευμάτων», που σκοπό έχουν «να πλήξουν την ΑΚΤΩΡ», και ότι «οι δικαστικές Αρχές των Σκοπίων, κατόπιν ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, εξέδωσαν το 2014 απόφαση (η απόφαση αυτή έχει καταστεί τελεσίδικη) περί άρσης των προσωρινών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο εκεί υποκατάστημα της εταιρίας. Οι εργασίες του έργου συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς».

Προσθέτει ακόμη, πως «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) έχει ήδη διενεργήσει έρευνα στα Σκόπια (στο υποκατάστημα της εταιρίας και στις υπηρεσίες του έργου) και έχει συντάξει σχετική έκθεση, την οποία απέστειλε στις αρμόδιες Αρχές».

Υποστηρίζει, επίσης, πως «προκειμένου να μην υπάρχει ουδεμία “σκιά”, η ΑΚΤΩΡ απευθύνθηκε με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρμόδια για τη χρηματοδότηση του έργου) ζητώντας πρόσβαση στα έγγραφα της υπόθεσης σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης (OLAF). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε στην εταιρία μας έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο «η επιτροπή αποδέχεται το συμπέρασμα των αποτελεσμάτων του τεχνικού ελέγχου σχετικά με τις εμπλεκόμενες οντότητες στις εργασίες του υπόψη έργου. Η επιτροπή θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι συστάσεις της OLAF και δηλώνει την υπόθεση κλεισμένη».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1) Αληθεύουν ή όχι όσα αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα;

2) Έχει παρέμβει η ελληνική Δικαιοσύνη στην υπόθεση μετά το πόρισμα που συνέταξε η OLAF;

3) Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε για την υπόθεση αυτή ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΚΤΩΡ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ποινική δίωξη, στην περίπτωση που έχει ασκηθεί;

4) Ποια είναι η ελληνική τράπεζα, υποκατάστημα της οποίας, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, εμπλέκεται στο ξέπλυμα χρήματος;

5) Θα ερευνηθούν οι ευθύνες των μελών των Επιτροπών Ελέγχου, των Εσωτερικών Ελεγκτών, των Ορκωτών Ελεγκτών, των Προϊστάμενων Λογιστηρίου, των στελεχών της παραπάνω Τράπεζας, που διακίνησαν Μαύρο Χρήμα, ιδίως όσον αφορά την παράβαση του Ν 3691/2008 και ενημέρωσης του Επενδυτικού Κοινού και τυχόν παραλήψεις των Αρμόδιων Αρχών του άρθρου 6, 7 και 10 του Ν 3691/2008 για το Ξέπλυμα Χρήματος και των Υπόχρεων Προσώπων του άρθρου 5 του ίδιου Νόμου, καθώς και παραλήψεις του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των υπό αυτού Διευθύνσεων Εποπτείας όσον αφορά την υποχρέωση τους για ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών ως Δημοσίων Λειτουργών;

Γιάννης Ντάσκας